Το ταξίδι Τσίπρα και οι Κινέζοι της Αθήνας

Το ταξίδι Τσίπρα και οι Κινέζοι της Αθήνας

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις τελευταίες ημέρες, στον 5ο όροφο του κτιρίου της οδού Αγησιλάου, επικρατεί ένας χαμηλόφωνος ενθουσιασμός. Οι αρχισυντάκτες και οι δημοσιογράφοι της κινεζικής εφημερίδας «China Greece Times» παρακολουθούν στενά τα όσα λαμβάνουν χώρα κατά την επίσημη επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στην Κίνα, ούτως ώστε να ενημερώσουν σωστά τους αναγνώστες τους. Δεν είναι πάρα πολλοί: η εφημερίδα τυπώνεται πλέον σε 2.000 αντίτυπα έναντι 5.000 πριν από την κρίση, ενώ οι σελίδες της έχουν μειωθεί από 48 το 2009 στις μισές σήμερα (αν και προσφάτως προστέθηκε και ένα μικρό ένθετο στα ελληνικά), φυλλορροώντας και αυτή μαζί με την κινεζική μειονότητα της Αθήνας. Ομως, οι περίπου 10.000 Κινέζοι της πόλης τη διαβάζουν φανατικά κάθε εβδομάδα και όπως λένε οι άνθρωποι της έκδοσης ενδιαφέρονται ιδιαιτέρως για κάθε είδηση σχετική με την ελληνοκινεζική φιλία και συνεργασία.

«Οι Κινέζοι εδώ είναι πολύ χαρούμενοι που οι δύο χώρες έρχονται πιο κοντά και αναπτύσσουν συνεργασίες» λέει στην «Κ» η διευθύντρια των China Greece Times, κ. Lydia Liang. «Σημαίνει πολλά η επίσκεψη του κ. Τσίπρα στην Κίνα για τους Κινέζους που ζουν στην Ελλάδα, γιατί πιστεύουν ότι θα ενισχύσει και την ελληνική οικονομία και τους Κινέζους επιχειρηματίες στην Ελλάδα». Η ίδια θεωρεί ότι η επίσκεψη έχει στεφθεί με μεγάλη επιτυχία, κυρίως λόγω των επαφών του Ελληνα πρωθυπουργού με τους επικεφαλής μεγάλων κινεζικών εταιρειών, όπως του ομίλου Τηλεπικοινωνιών ZTE, της εταιρείας ηλεκτρονικού λιανικού εμπορίου Alibaba, της επενδυτικής εταιρείας Fosun κ.ά. «Είδε πολλούς επιχειρηματίες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και αυτό εκτιμώ ότι θα φέρει επενδύσεις στην Ελλάδα, που θα είναι θετικό για την οικονομία».

Χωρίς γραβάτες…

Οταν τη ρωτήσαμε για το… ενδυματολογικό, που απασχόλησε πολλούς στη χώρα μας, η κ. Liang έβγαλε ένα γέλιο. «Οτι ο κ. Τσίπρας ήταν χωρίς γραβάτα; Δεν υπάρχει πρόβλημα» λέει. «Ηταν ντυμένος casual smart στο αεροδρόμιο και με άσπρο πουκάμισο στο Σινικό Τείχος, νομίζω ήταν μια χαρά. Οι Κινέζοι δεν έχουν πρόβλημα με αυτά τα πράγματα». Οταν μάλιστα είδε τον Κινέζο πρωθυπουργό χωρίς γραβάτα εντυπωσιάστηκε. «Ποτέ δεν έχω δει τον πρωθυπουργό σε επίσημη συνάντηση χωρίς γραβάτα. Ηταν απίστευτο! Δεν βλέπουμε συχνά τέτοιο ντύσιμο σε επίσημες εκδηλώσεις. Το βρήκα πολύ ενδιαφέρον. Και πιστεύω ότι είναι ένδειξη του καλού κλίματος και της επιθυμίας του για συνεργασία».

Οι Chine Greece Times, η πρώτη κινεζική εφημερίδα της χώρας, πρωτοκυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2005. Τον περασμένο Σεπτέμβριο εγκαινίασε και ένθετο στα ελληνικά με τίτλο «Κινέζικη εφημερίδα», που απευθύνεται κυρίως στους Ελληνες επιχειρηματίες που επιθυμούν να μαθαίνουν τα νέα της Κίνας από την πηγή. Το βασικό εμπόδιο άλλωστε στην ανάπτυξη συνεργασιών και εν γένει τις διμερείς μας σχέσεις ήταν η γλώσσα. Το «ελληνικό» ένθετο περιλαμβάνει νέα από την Κίνα, την πρεσβεία της στην Ελλάδα, τις κινεζικές επιχειρήσεις αλλά και την κινεζική κοινότητα. (Κάποιος μπορεί να γίνει συνδρομητής ή να την αγοράζει από τα μεγάλα περίπτερα του κέντρου).

Βαθιές ρίζες στη χώρα

Η Lydia είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Κλείνει ήδη 14 χρόνια στην Ελλάδα και έχοντας παντρευτεί Ελληνα, έχει αποκτήσει βαθιές ρίζες με τη χώρα που δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει. Δεν συνέβη το ίδιο όμως για πολλούς συμπατριώτες της, που τα τελευταία χρόνια αναγκάστηκαν να αφήσουν την Αθήνα για άλλη ευρωπαϊκή χώρα ή για να επιστρέψουν στην Κίνα. «Η κρίση οδήγησε πολλές κινεζικές επιχειρήσεις να κλείσουν και άλλες να έχουν προβλήματα. Παρόλ’ αυτά, πολύς κόσμος παραμένει εδώ και κάνει υπομονή. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η οικονομία θα ανακάμψει, ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Εχουν ελπίδα», σημειώνει. «Γι’ αυτό διαβάζουν φανατικά τις ειδήσεις!» καταλήγει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή