Προτεραιότητα η εκκένωση του Πειραιά

Προτεραιότητα η εκκένωση του Πειραιά

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρατείνεται και μετά τα τέλη Ιουλίου η παραμονή προσφύγων και μεταναστών στους χώρους του πρώην αεροδρόμιου του Ελληνικού. Οπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, προτεραιότητα είναι η μεταφορά σε κάποια δομή όσων παραμένουν στον Πειραιά. Εκτιμάται ότι πρόκειται για 1.500 άτομα, τα χαρτιά των οποίων έχουν λήξει και άρα βρίσκονται εκτός νομιμότητας. Ταυτόχρονα, πολύ μικρός αριθμός, αναλογικά, προσφύγων και μεταναστών αναμένεται να φιλοξενηθεί στην Πελοπόννησο, παρά τις εξαγγελίες για «δίκαιη» κατανομή των προσφυγικών ροών σε όλη τη χώρα. Συμφωνία μεταξύ του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη και του υπουργείου Εθνικής Αμυνας καθορίζει ότι στην Πελοπόννησο θα μετακινηθούν 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες σε δομές που κάθε μία δεν θα έχει περισσότερα από 400 άτομα. Ωστόσο, όπως διευκρινίζουν και οι δύο πλευρές, η συμφωνία παραμένει σε προφορικό επίπεδο. Ο κ. Τατούλης με δηλώσεις του στην «Κ» διευκρινίζει ότι δεν θα δεχθεί ΜΚΟ στις δομές για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στην Πελοπόννησο. «Θα πρόκειται για κρατικές δομές και η διαχείριση θα γίνεται από τις ένοπλες δυνάμεις», διευκρινίζει ο περιφερειάρχης.

Από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, με επιστολή προς τους δήμους της Πελοποννήσου έχει ζητηθεί να προταθούν χώροι. Μάλιστα, όπως τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Βίτσας, ήδη με τον Δήμο Τρίπολης υπάρχει συμφωνία για τη δημιουργία χώρου φιλοξενίας στο παλαιό ψυχιατρείο της Τρίπολης. Απαντήσεις αναμένονται από τους δήμους της Αργολίδας και της Λακωνίας, ενώ όσον αφορά στην Κόρινθο, επειδή υπάρχει το προαναχωρησιακό κέντρο, θα γίνει προσπάθεια να μη δημιουργηθεί άλλος χώρος φιλοξενίας. Πάντως ο κ. Βίτσας διευκρινίζει ότι δεν είναι δυνατόν να αποκλειστούν από τις δομές οργανισμοί όπως η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Οι δομές φιλοξενίας που θα δημιουργηθούν στην Πελοπόννησο θα έχουν περισσότερο μόνιμο χαρακτήρα από τα camp που στήθηκαν υπό την πίεση της κατάστασης στη Βόρεια Ελλάδα. Πρόθεση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι μέχρι το φθινόπωρο να έχουν δημιουργηθεί περισσότερο μόνιμες δομές, ωστόσο τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν προοιωνίζονται κάτι τέτοιο.

Πάντως μεγάλο ποσοστό, που ενδεχομένως να φθάσει και το 60% των προσφύγων και των μεταναστών που βρίσκονται στην ενδοχώρα, όπως δείχνουν τα στοιχεία που έχει συλλέξει η ελληνική Υπηρεσία Ασύλου, έχει τις προϋποθέσεις για να μπορέσει να μεταβεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είτε μέσω του προγράμματος μετεγκατάστασης είτε μέσω της οικογενειακής επανένωσης. Ωστόσο αυτές οι διαδικασίες είναι αργές και απαιτούν συνεργασία με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που πολλές φορές καθυστερούν στην εξέταση των αιτήσεων. Εως τις 26 Ιουνίου είχαν γίνει αποδεκτά από την ελληνική Υπηρεσία Ασύλου 5.539 αιτήματα για μετεγκατάσταση από τα 7.833 που είχαν κατατεθεί. Αντίστοιχα, όμως, οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες είχαν αποδεχθεί 3.791 αιτήσεις, όμως μόνο 2.191 άτομα έχουν μεταβεί σε άλλα κράτη-μέλη, μέσω του προγράμματος μετεγκατάστασης.

Εως χθες είχαν προκαταγραφεί 20.000 άτομα από τα μεγάλα camp σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της διαδικασίας που πραγματοποιείται στην ενδοχώρα, όπου εκτιμάται ότι παραμένουν περίπου 50.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, το 45% όσων έχουν προκαταγραφεί είναι παιδιά κάτω των 17 ετών. Από αυτά μόνο το 7% είναι «μεγάλοι», ηλικίας 15-17 ετών. Επίσης έχουν καταγραφεί 240 μονογονεϊκές οικογένειες, εκ των οποίων οι 200 είναι γυναίκες μόνες με παιδιά, ενώ υπάρχουν και 176 λεχώνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή