Η πρώτη παραγωγή του ΚΕΘΕΑ

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα τέλη του φετινού Ιουνίου τα μέλη του ΚΕΘΕΑ Ιθάκη στη Θεσσαλονίκη δεν έκρυβαν την ικανοποίησή τους. Επειτα από χρόνια, το αγρόκτημα των 130 στρεμμάτων στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, που ανήκει στο Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων, έβγαζε παραγωγή. Τα σιτηρά θερίστηκαν και αλωνίστηκαν. Μαλακό σιτάρι για αρτοποιία και κριθάρι. Από το 2012, όταν συνταξιοδοτήθηκε ο τελευταίος αγροτοτεχνίτης, που ασχολούνταν με το κτήμα, η έκταση έμενε αναξιοποίητη.

«Σκεφτόμασταν πως είναι κρίμα σε μια χώρα που τόσος κόσμος αντιμετωπίζει πρόβλημα διατροφής, να υπάρχει ένα αγρόκτημα με 80-90 αρδευόμενα στρέμματα, αρκετά καλό τεχνικό εξοπλισμό και δυνατότητες θερμοκηπίου, το οποίο να μένει αναξιοποίητο. Καθώς όμως στο ΚΕΘΕΑ έχει να γίνει διορισμός από το 2004, όταν το 2012 έφυγε ο τεχνίτης που είχαμε, δεν μπορούσαμε να το καλλιεργήσουμε», λέει στην «Κ» ο κ. Θανάσης Τζιούμπας, υπεύθυνος Παραγωγικών Μονάδων ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ. Το αγρόκτημα ήταν μέρος Παιδόπολης και πέρασε το 1982 στη μονάδα «Ιθάκη», η οποία στη συνέχεια (1985) εντάχθηκε στο ΚΕΘΕΑ. Η επανεκκίνηση της καλλιέργειας και πρόσφατα της συγκομιδής του αγροκτήματος έγινε κατορθωτή μέσω χορηγίας του Ιδρύματος Λάτση. Σήμερα στο αγρόκτημα καλλιεργούνται σιτηρά και εποχικά λαχανικά (5 στρέμματα) σε ολόκληρη την έκταση των 130 στρεμμάτων του, ενώ τη βασική καλλιεργητική ομάδα αποτελούν δύο γεωπόνοι (ένας πλήρους απασχόλησης και ένας μερικής) και δύο μέλη του προγράμματος κοινωνικής επανένταξης του ΚΕΘΕΑ. «Οι καλλιέργειές μας είναι βιολογικές, απαλλαγμένες από τοξικά και χημικά. Παράγουμε σιτηρά, ενώ η Ελλάδα έχει έλλειμμα σε μαλακό σιτάρι για αλεύρι. Στέλνουμε ένα συμβολικό μήνυμα, πως παράγουμε το αλεύρι για το ψωμί της κοινότητας της Ιθάκης», τονίζει ο κ. Τζιούμπας.

Η αναβίωση του αγροκτήματος δίνει σε μέλη του προγράμματος που βρίσκονται στο στάδιο της κοινωνικής επανένταξης τη δυνατότητα να καταρτιστούν σε θέματα αγροτικής παραγωγής, αποκτώντας γνώσεις και δεξιότητες που γίνονται όλο και πιο επίκαιρες στις σύγχρονες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες. «Ταυτόχρονα, δεν πρόκειται για εργασιοθεραπεία. Οταν εργάζεσαι για να παραχθεί κάτι τόσο πολύτιμο, όπως το ψωμί και η τροφή, τότε νοηματοδοτείται όλη η εργασία και η συνολική προσπάθεια», εξηγεί ο κ. Τζιούμπας.

Στους μελλοντικούς στόχους της ομάδας του αγροκτήματος είναι η επεξεργασία των προϊόντων και η προώθησή τους στην αγορά, η δημιουργία ενός δικτύου κοινωνικά υποστηριζόμενης γεωργίας και οι πιλοτικές καλλιέργειες.

Η μονάδα ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ λειτουργεί άλλες τρεις παραγωγικές μονάδες: μονάδα κεραμικής, ξυλουργείο και μονάδα γραφικών τεχνών (ΚΕΘΕΑ ΣΧΗΜΑ & ΧΡΩΜΑ). Οι μονάδες δίνουν στα μέλη την ευκαιρία, κατά την παραμονή τους στη θεραπεία, να αποκτήσουν επαγγελματικές δεξιότητες και πείρα. Συγχρόνως καλύπτουν ανάγκες του ΚΕΘΕΑ, ενώ μέρος της παραγωγής διατίθεται στην αγορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή