Εξάρθρωση οργάνωσης που νόθευε και πωλούσε ποτά

Εξάρθρωση οργάνωσης που νόθευε και πωλούσε ποτά

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εγκληματική οργάνωση που εισήγαγε, επεξεργαζόταν και διέθετε στην ελληνική αγορά λαθραία αλκοολούχα ποτά και οινόπνευμα από τη Βουλγαρία εξάρθρωσε η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας. Συνελήφθησαν 13 μέλη του κυκλώματος και αναζητούνται άλλα 39 άτομα, ενώ στις έρευνες που έγιναν σε Εύβοια, Μαγνησία και Αττική βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεγάλες ποσότητες αλκοολούχων ποτών και οινοπνεύματος.

Εντοπίστηκαν πάνω από 33.000 φιάλες οινοπνευματωδών ποτών, περισσότερες από 2.600 φιάλες τσίπουρου και ούζου, 11 βαρέλια τσίπουρο, 13 δεξαμενές με αιθυλική αλκοόλη, εργαλεία αποκόλλησης και επικόλλησης ετικετών και χιλιάδες ετικέτες επώνυμων εταιρειών. Εις βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε δικογραφία για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, παράβαση της νομοθεσίας περί σημάτων, πλαστογραφία κ.ά.

Τα μέλη της σπείρας εισήγαγαν λαθραία από τη Βουλγαρία αλκοολούχα ποτά, τα οποία διέθεταν σε κάβες ή μπαρ δίχως να πληρώνουν φόρους και δασμούς. Τα μέλη του δικτύου –σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ.– χωρίζονταν σε δύο «πυρήνες».

Ο πρώτος ήταν επιφορτισμένος με την αγορά από τη Βουλγαρία επώνυμων αλκοολούχων ποτών και ποσοτήτων οινοπνεύματος με μειωμένο ειδικό φόρο κατανάλωσης. Για τη μεταφορά των ποτών στην Ελλάδα χρησιμοποιούσαν φορτηγά διεθνών μεταφορών και ως φορτίο εμφάνιζαν νόμιμα εμπορεύματα (καυσόξυλα, είδη οικιακής χρήσης κ.λπ). Για να αποφεύγουν τους ελέγχους δωροδοκούσαν τελωνειακούς υπαλλήλους της Βουλγαρίας.

Ο δεύτερος «πυρήνας» αναλάμβανε την παραλαβή των λαθραίων εμπορευμάτων και τη διάθεσή τους στην αγορά. Χρησιμοποιώντας ξύστρες, χαρτοκόπτες, ηλεκτρονικά πιστόλια θερμού αέρα κ.ά. αντικαθιστούσαν τις βουλγαρικές ετικέτες με ελληνικές και πουλούσαν τις φιάλες σε κάβες, καφέ-μπαρ, μίνι μάρκετ κ.ά.

Ταυτόχρονα, χρησιμοποιούσαν το οινόπνευμα που εισήγαγαν λαθραία για να παρασκευάζουν ποτά «μπόμπες» και το υπόλοιπο το διέθεταν στην αγορά ως καθαρό οινόπνευμα ή ως λοσιόν σε φιαλίδια με σήμα εταιρειών που κυκλοφορούν νόμιμα.

Στη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης στη Μεταμόρφωση εντοπίστηκε φορτηγό τη στιγμή που ξεφόρτωνε σε αποθήκη αλκοολούχα ποτά και ποσότητες οινοπνεύματος από τη Βουλγαρία. Συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω τα δύο αρχηγικά μέλη του πρώτου «πυρήνα», ο οδηγός του φορτηγού και άλλα δύο μέλη του δεύτερου «πυρήνα».

Τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης συνελήφθησαν στον Καρέα, την Καλλιθέα, τον Αυλώνα, το Παγκράτι αλλά και σε περιοχές της Εύβοιας και της Μαγνησίας. Κατασχέθηκαν 53.670 ευρώ, 120 δολάρια ΗΠΑ, 200 λέβα Βουλγαρία και 3 τραπεζικές επιταγές αξίας 39.000 ευρώ. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, ο οποίος τους παρέπεμψε στον ανακριτή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή