Ογδόντα τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας για τους πρόσφυγες στη Θεσσαλονίκη

Ογδόντα τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας για τους πρόσφυγες στη Θεσσαλονίκη

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ογδόντα τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας, που συγκέντρωσε η ποδοσφαιρική ομάδα της Μπράγκα από την Πορτογαλία, θα ενισχυθούν οι πρόσφυγες που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη.

Τα έγγραφα για την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας που θα καταφθάσει στο λιμάνι της πόλης στις 20 Ιουλίου, παρέδωσαν σήμερα στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, οι ευρωβουλευτές, Θεόδωρος Ζαγοράκης και Χοσέ Μανουέλ Φερνάντεζ και ο πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας Αντόνιο Σαλβαδόρ.

«Δεν είναι μόνο το είδος και το μέγεθος της βοήθειας, αλλά κυρίως είναι ο συμβολισμός αυτής της βοήθειας και αυτός ο συμβολισμός είναι εξαιρετικά σημαντικός για δύο λόγους: πρώτον, επειδή φεύγουμε από τα λόγια και πάμε στις πράξεις και δεύτερον, επειδή είναι ακριβώς η απόδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης που είναι η βάση της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τόνισε ο κ. Στυλιανίδης.

Από την πλευρά του ο κ. Σαλβαδόρ σημείωσε ότι μπορεί η βοήθεια αυτή να είναι σταγόνα στον ωκεανό, όμως το ποδόσφαιρο έχει τη δύναμη να ενώνει τους λαούς και να τους θυμίζει ότι το προσφυγικό είναι παγκόσμιο ζήτημα στο οποίο όλοι καλούνται να βοηθήσουν.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, γνωστοποίησε εξάλλου, ότι θα πραγματοποιηθεί ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ των ομάδων της Μπράγκα και του ΠΑΟΚ και τα έσοδα θα δοθούν υπέρ των προσφύγων. «Όλα αυτά δείχνουν μια πάρα πολύ σημαντική ανθρωπιστική συνείδηση που υπάρχει στην Πορτογαλία, η οποία δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι περνάει τα ίδια οικονομικά ζόρια που περνά και η Ελλάδα», τόνισε.

Στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός το προσφυγικό αναφέρθηκε, άλλωστε, ο κ. Στυλιανίδης τονίζοντας: «Η προσφυγομάνα Θεσσαλονίκη, αλλά και όλη η Ελλάδα, αποδεικνύει διά του παραδείγματος τι σημαίνει αλληλεγγύη σε ανθρώπους που βρίσκονται σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, σε ευάλωτους ανθρώπους, πρόσφυγες και μετανάστες. Ως επίτροπος για ανθρωπιστικά θέματα, έχω κατ’ επανάληψη τονίσει ότι η αλληλεγγύη που επιδεικνύει ο απλός άνθρωπος, ο απλός Έλληνας, είναι ένα παράδειγμα για όλους τους Ευρωπαίους».

Επιπλέον σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη σε αυτή την κρίση λέγοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αποφασισμένη να βοηθήσει την Ελλάδα όσο χρειαστεί για να αντιμετωπιστεί». Στο πλαίσιο αυτό, γνωστοποίησε ότι «έχει δημιουργηθεί ένας νέος μηχανισμός για να προσφέρει, για πρώτη φορά, βοήθεια εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Αυτή τη στιγμή προσφέρουμε αυτή τη βοήθεια μόνο στην Ελλάδα, γιατί η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που χρειάζεται αυτό το είδος της βοήθειας. Έχουν ήδη διατεθεί 83 εκατ. ευρώ, τα οποία μέσω των ανθρωπιστικών οργανώσεων άρχισαν να αποδίδουν στην πράξη σε διάφορους καταυλισμούς. Μέχρι το τέλος του χρόνου έχουμε ακόμη 214 εκατ. ευρώ. Ξεκινά αυτή την περίοδο, τον Ιούλιο, η νέα κατάθεση προτάσεων για συγκεκριμένα θέματα και θα έχουμε και τη βοήθεια και τη συνεργασία του δημάρχου και άλλων φορέων από την Ελλάδα σε αυτό», πρόσθεσε.

Ο κ. Στυλιανίδης επισκέφθηκε χθες τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στα Γιαννιτσά και την Αλεξάνδρεια Ημαθίας, ενώ σήμερα το μεσημέρι μετέβη μαζί με τον κ. Μπουτάρη και με τα μέλη της αποστολής από την Πορτογαλία και στο κέντρο φιλοξενίας στα Διαβατά. Εκεί ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί, ενώ μοιράστηκαν φανέλες της ομάδας της Μπράγκα σε πρόσφυγες που έχουν δημιουργήσει τη δική τους ομάδα ποδοσφαίρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή