«Ψηφίστε μας, να φτιάξουμε το σχολείο μας»

«Ψηφίστε μας, να φτιάξουμε το σχολείο μας»

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Κορδελιού-Ευόσμου είναι το παλαιότερο του Δήμου. Ιδρύθηκε το 1924, καταλαμβάνοντας εγκαταλελειμμένο παράπηγμα των συμμαχικών στρατευμάτων. Κάποιες προσθήκες έγιναν το 1954 και η τελευταία το 1970. Σήμερα σε αυτό κάνουν μάθημα 315 μαθητές. Εχει προβλήματα θέρμανσης, στεγάνωσης από τη στέγη και ασφάλειας στο προαύλιο. «Ψηφίστε μας!» λένε οι μικροί μαθητές.

Το κτίριο του 2ου Γυμνασίου Ευόσμου ολοκληρώθηκε το 1979. Μέχρι το 2011 εκεί στεγάζονταν 410 μαθητές. Σήμερα έχουν φτάσει τους 465, προστέθηκαν 3 προκατασκευασμένες αίθουσες (ΚΙΒΟ) με κρύο, προβλήματα μόνωσης, ελλιπή υγιεινή. «Ψηφίστε μας για να αποκτήσουμε το σχολείο που θέλουμε!».

Το 90ό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1983 σε προκατασκευασμένο κτίριο. Μέχρι πρότινος συστεγαζόταν εκεί το 6ο Δημοτικό Σχολείο, το κτίριο του οποίου όμως γκρεμίστηκε, μπαζώθηκε και έκτοτε η αυλή είναι χωρισμένη στα δύο με λαμαρίνες. «Επιλέξτε μας για να αποκτήσουμε ένα καλύτερο σχολείο» γράφουν οι μαθητές…

Αντίστοιχη έκκληση απευθύνουν επίσης το 1ο ΕΠΑΛ Ευόσμου, το 1ο ΓΕΛ Ευόσμου, το 1ο Γυμνάσιο Ελευθέριου-Κορδελιού, το 2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου, το 28ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης και το 92ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης. Αυτά τα εννέα σχολεία αναμετρούνται σε έναν ιδιότυπο διαγωνισμό: ποιο έχει τη μεγαλύτερη ανάγκη ανανέωσης, ποιο βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση.

Πρόκειται για το πρόγραμμα της Coca-Cola Τρία Εψιλον «Το σχολείο που θέλεις» που υλοποιείται για 5η συνεχή χρονιά, αυτή τη φορά στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης. Οπως και τις άλλες χρονιές, έτσι και φέτος, οι πολίτες της Θεσσαλονίκης, αλλά και όλοι όσοι ενδιαφέρονται, μπορούν μέσω της ιστοσελίδας www.tosxoleiopoutheleis.gr να ψηφίσουν το σχολείο που επιθυμούν, να δουν να αναβαθμίζεται μέσα στο καλοκαίρι με ευθύνη και έξοδα της εταιρείας. Η προθεσμία λήγει τη Δευτέρα 11 Ιουλίου, οπότε και θα ανακοινωθεί το σχολείο που εξασφάλισε τις περισσότερες ψήφους. Αμεσα η Coca-Cola Τρία Εψιλον θα ξεκινήσει τις βελτιωτικές και επισκευαστικές εργασίες που απαιτούνται προκειμένου η νέα χρονιά να βρει τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς σε ένα φιλόξενο, βελτιωμένο και λειτουργικό σχολικό περιβάλλον.

Τα υποψήφια σχολεία προτάθηκαν από τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων στους αντίστοιχους δήμους. Προκειμένου να κερδίσουν, μαθητές και εκπαιδευτικοί κατέγραψαν τις ανάγκες αλλά και ό,τι κάνει το σχολείο τους ξεχωριστό. Οπως το 2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου που βραβεύθηκε το 2015 για τη χρήση του EUROPASS ως εργαλείου αναγνώρισης των μαθησιακών αποτελεσμάτων. «Διαθέτουμε σχολική βιβλιοθήκη και τράπεζα αίματος. Με τη δική σας ψήφο μπορούμε να φτάσουμε ακόμα πιο ψηλά!». Οι μαθητές του 28ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης γράφουν: «Παρά τα σημαντικά κτιριακά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε έχουμε καταφέρει να παρουσιάζουμε πρόοδο και να παίρνουμε μέρος σε πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα. Με ένα κλικ, μας εξασφαλίζετε ένα ασφαλές και όμορφο σχολείο!». Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι οι συμμαθητές τους με κινητικά προβλήματα δυσκολεύονται στις μετακινήσεις τους, αφού δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές. Την ανάγκη αναβάθμισης των χώρων υγιεινής που δεν λειτουργούν τονίζουν με τη σειρά τους οι μαθητές και εκπαιδευτικοί του 92ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης. «Τη φετινή σχολική χρονιά διακριθήκαμε σχεδόν σε όλα τα αθλήματα!» γράφουν για να πείσουν το κοινό να τους επιλέξει.

Το πρόγραμμα της Coca-Cola Τρία Εψιλον έχει μέχρι σήμερα ανακαινίσει 12 σχολικά συγκροτήματα σε όλη τη χώρα. Η συνολική επένδυση ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ. Συνολικά περισσότεροι από 4.200 μαθητές και εκπαιδευτικοί απολαμβάνουν καθημερινά ένα ασφαλέστερο και πιο ευχάριστο περιβάλλον, χάρη στην πρωτοβουλία αυτή, ενώ περισσότεροι από 140.000 πολίτες έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα με την ψήφο τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή