«Ναυάγησε» το σχέδιο ΚΕΕΛΠΝΟ για ΜΕΘ

«Ναυάγησε» το σχέδιο ΚΕΕΛΠΝΟ για ΜΕΘ

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αγονος» κατά το ήμισυ είναι τελικά ο πολύπαθος διαγωνισμός του ΚΕΕΛΠΝΟ για τους γιατρούς που θα στελεχώσουν Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της χώρας. Παρά τον θόρυβο που έγινε με τις γνωστές παρεμβάσεις-«διορθώσεις λαθών» του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη στη μοριοδότηση των υποψήφιων γιατρών και τις πολιτικές αντιπαραθέσεις που αυτές προκάλεσαν, οι γιατροί, σύμφωνα με το υπουργείο, δεν επέδειξαν ενδιαφέρον να στελεχώσουν ΜΕΘ σε απομακρυσμένες περιοχές για περίπου 40 θέσεις από τις 100 συνολικά. Εως και την περασμένη Πέμπτη είχαν υπογράψει συμβάσεις προκειμένου να αναλάβουν υπηρεσία 41 γιατροί, εκ των οποίων οι 36 είχαν ήδη αναλάβει υπηρεσία και οι υπόλοιποι πέντε αναλαμβάνουν υπηρεσία αυτές τις ημέρες. Τέσσερις γιατροί αναμένεται άμεσα να υπογράψουν συμβάσεις, ενώ 17 δεν έχουν αποδεχθεί τη θέση. Κατόπιν τούτου, το ΚΕΕΛΠΝΟ αναμένεται να προχωρήσει σε επαναπροκήρυξη των θέσεων που δεν καλύφθηκαν, ενισχύοντας αυτή τη φορά περισσότερο τις ΜΕΘ στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου τελικά υπήρξε και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τους υποψηφίους. Οσον αφορά τους νοσηλευτές (400 θέσεις προκηρύχθηκαν), έχει ξεκινήσει η διαδικασία πρόσληψής τους και σταδιακά καλούνται από το ΚΕΕΛΠΝΟ να υπογράψουν συμβάσεις.

Με την ολοκλήρωση των προσλήψεων, το υπουργείο Υγείας επιδιώκει από τη μία να σταθεροποιήσει τη λειτουργία των κλινών ΜΕΘ που ήδη λειτουργούν, αφετέρου να ανοίξει κλειστά κρεβάτια Εντατικής. Αλλωστε και το πρώτο εξάμηνο του 2016 η κατάσταση με τις ελλείψεις σε ΜΕΘ ήταν τραγική, με αρκετά νοσοκομεία να λειτουργούν με το 50% της δυναμικότητας κλινών Εντατικής που διαθέτουν. Ετσι, το πρώτο εξάμηνο του 2016, λειτουργούσαν στο «Ασκληπιείο» Βούλας επτά από τις 12 κλίνες ΜΕΘ ενηλίκων που διαθέτει, το ίδιο ακριβώς ισχύει και για το «Λαϊκό», στο Ογκολογικό «Αγιοι Ανάργυροι» σε λειτουργία ήταν οι έξι από τις 12, στο «Παπαγεωργίου» Θεσσαλονίκης οι 10 από τις 20, στο Πανεπιστημιακό Λάρισας οι 12 από τις 20 και στο Παν. Αλεξανδρούπολης οι 8 από τις 16, στο νοσοκομείο Αγρινίου οι έξι από τις 12 και στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο «Αττικόν» μόλις οι 12 από τις 27! Μάλιστα, στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, ο αριθμός των κλινών Εντατικής που λειτουργεί βαίνει μειούμενος τα τελευταία τρία χρόνια, από 19 το 2014 σε 16 το 2015 για να καταλήξει στα 12 το πρώτο εξάμηνο του 2016.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή ο κ. Πολάκης, απαντώντας σε ερώτηση για τη λειτουργία των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας του αντιπροέδρου, βουλευτή της Ν.Δ. και πρώην υπουργού Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη, συνολικά τα δημόσια νοσοκομεία διαθέτουν 633 κλίνες σε ΜΕΘ (δεν περιλαμβάνονται ειδικές μονάδες, Μονάδες Αυξημένης φροντίδας και ΜΕΘ Παίδων), εκ των οποίων το 2015 λειτουργούσαν οι 496 και το πρώτο εξάμηνο του 2016 οι 480, που σημαίνει ότι έως τον Ιούνιο 153 κλίνες ΜΕΘ ήταν κλειστές. Το 2015 στις ΜΕΘ νοσηλεύθηκαν 14.489 ασθενείς, οι περισσότεροι εκ των οποίων στις μονάδες των νοσοκομείων της Αθήνας (3.303 ασθενείς). Στα νοσοκομεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αθήνας που δέχονται πολύ μεγάλη πίεση για κάλυψη των αναγκών των πολιτών, τουλάχιστον μία στις πέντε κλίνες είναι κλειστή (31 κλειστές σε σύνολο 157), ενώ τα μόνα νοσοκομεία που σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου διατηρούν σε λειτουργία όλες τις κλίνες ΜΕΘ είναι το «Γεννηματάς», το «Ιπποκράτειο» και ο «Αγιος Σάββας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή