Μήνυμα για χωρισμό Εκκλησίας – Κράτους

Μήνυμα για χωρισμό Εκκλησίας – Κράτους

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με σαφή στόχο να στείλει πολιτικό μήνυμα, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος περιέλαβε τους βουλευτές και τα κόμματα μεταξύ των πρώτων παραληπτών του νέου –προ ημερών κυκλοφόρησε– βιβλίου του, με τίτλο «Η απάντηση της Εκκλησίας στα μυθεύματα του αντικληρικαλιστικού λαϊκισμού». Ο κ. Ιερώνυμος απαντά στις θέσεις του συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου, όπως τις διατύπωσε στο βιβλίο του «Πραγματιστές, δημαγωγοί και ονειροπόλοι» (εκδόσεις Πόλις). Ο κ. Αλιβιζάτος εστιάζει στο θέμα του διαχωρισμού Κράτους – Εκκλησίας.

Ενα ζήτημα που έχει ενοχλήσει την Εκκλησία και τον κ. Ιερώνυμο είναι επίσης η επιστροφή στο προσκήνιο της δημόσιας συζήτησης –υπό τη μορφή της αμφισβήτησης– της ισχύουσας υποχρέωσης της Πολιτείας να καταβάλει τη μισθοδοσία των περίπου 10.000 ιερέων της χώρας.

Ειδικότερα, ο κ. Ιερώνυμος στο βιβλίο του αναφέρεται στην πρωτοβουλία που έχει αναληφθεί για κατάρτιση νέου Συντάγματος, στην οποία πρωταγωνιστεί μέσω της «Κ» ο κ. Αλιβιζάτος. «Κανείς δεν αρνείται τον εκσυγχρονισμό και την προσαρμογή της κρατικής νομοθεσίας, προκειμένου να λειτουργούν σωστά οι θεσμοί. Αλλά επιφυλάσσεται όταν με τέτοιες πρωτοβουλίες υπονομεύονται στην πράξη οι θεσμοί, οι οποίοι διαφύλαξαν και συγκροτούν το έθνος. Αυτό φαίνεται στο ότι επιχειρείται, μεταξύ άλλων, ο λεγόμενος χωρισμός “Κράτους και Εκκλησίας”, όταν στην πραγματικότητα αυτό λειτουργεί ως διαχωρισμός “Εθνους – Εκκλησίας” που προσβάλλει την ίδια την αυτοσυνειδησία του Εθνους και της Πατρίδος μας», γράφει ο κ. Ιερώνυμος, υποστηρίζοντας ότι στο σχέδιο Συντάγματος που προτείνει ο κ. Αλιβιζάτος αποκρύπτεται η ιστορική πραγματικότητα.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Ιερώνυμος επικρίνει την Ελληνική Ενωση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), που το 2005 είχε αναλάβει να καταρτίσει πρόταση νόμου για τον χωρισμό Κράτους και Εκκλησίας, χωρίς να ζητήσει τη συμμετοχή εκπροσώπων της Εκκλησίας. Ο κ. Ιερώνυμος κατηγορεί την ΕΕΔΑ για δολιότητες και αμέτρητα ψεύδη, «προκειμένου με λαϊκίστικο τρόπο να παρασύρει λαό και κυβερνώντες».

Ο Αρχιεπίσκοπος εστιάζει στην πρόταση της ΕΕΔΑ, η Πολιτεία να απεμπλακεί (σε διάστημα τεσσάρων ετών, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες) από την υποχρέωση να πληρώνει τους μισθούς των κληρικών, τους οποίους θα αναλάβει η Εκκλησία. Για να γίνει αυτό, η Πολιτεία θα παραχωρήσει στην Εκκλησία όσα ακίνητα της είχε παραχωρήσει η δεύτερη μέχρι την 1/1/1945. «Με τις θέσεις της ΕΕΔΑ πληροφορούμεθα ότι η ανασύσταση του Ελληνικού Κράτους γίνεται την 1/1/1945. Αραγε τα χρόνια που προηγήθηκαν δεν είχαν συμβεί παραχωρήσεις εκκλησιαστικής περιουσίας;», λέει ο κ. Ιερώνυμος.

Και προσθέτει: «Αμφιβάλλω ότι ο καθηγητής κ. Νικ. Αλιβιζάτος και τα μέλη της επιτροπής του αγνοούν τα γεγονότα και τους νόμους. Απλώς επιστρατεύουν τεχνάσματα και ομίχλες για να παρασύρουν τους εκάστοτε κυβερνώντες και τον απλό λαό εγγύτερα στις ιδεοληψίες τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή