Εντάσεις στη Λέρο από τον πολύμηνο εγκλωβισμό

Εντάσεις στη Λέρο από τον πολύμηνο εγκλωβισμό

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την περασμένη Πέμπτη, οπότε και ξέσπασαν επεισόδια στο κέντρο υποδοχής της Λέρου από μετανάστες και πρόσφυγες που αντιδρούν στην πολύμηνη παραμονή τους στο νησί, έξι ασυνόδευτοι ανήλικοι κατέφυγαν σε ένα κοντέινερ. Εγκλωβίστηκαν σε αυτό μαζί με υπαλλήλους της υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, ενώ γύρω τους έσπαγαν τζάμια και ξηλώνονταν πόρτες. Χρειάστηκε να τους παραλάβει σκάφος του Λιμενικού για να μεταφερθούν σε ασφαλές σημείο, καθώς θεωρήθηκε επικίνδυνο να εισέλθει όχημα στον χώρο.

Δύο ημέρες αργότερα, νέα επεισόδια, αυτήν τη φορά μεταξύ προσφύγων, μεταναστών και ντόπιων, ξέσπασαν στο Λακκί. Ομάδα περίπου 100 μελών της μειονότητας των Γιαζίντι είχαν αποχωρήσει από το κέντρο υποδοχής ζητώντας να στεγαστούν σε άλλο χώρο. Εξέφραζαν φόβους για την ασφάλειά τους και έλεγαν ότι αντιμετωπίζουν λόγω διαφορετικής πίστης προβλήματα με τους μουσουλμάνους που μένουν στο κέντρο.

Ακολούθησε, όμως, συμπλοκή με ντόπιους, ενώ μέλη ξένων ΜΚΟ ανέφεραν ότι δέχθηκαν απειλές από ακροδεξιούς. Κάποιοι εκ των εθελοντών αποχώρησαν από το νησί, ενώ, σύμφωνα με μαρτυρίες, δεκάδες ασυνόδευτοι ανήλικοι, ελλείψει άλλης δομής, βρίσκονται στα κρατητήρια της αστυνομίας.

Αν και στο νησί, σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, διαμένουν 690 από τους 56.853 πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν μοιραστεί στη χώρα, η υπομονή φαίνεται πως εξαντλείται. «Η στασιμότητα τους τρελαίνει», λέει στην «Κ» η Ματίνα Κατσιβέλη, μέλος του Δικτύου Αλληλεγγύης, που συνδράμει πρόσφυγες και μετανάστες. «“Ας μας πουν αν θα πάμε στην Τουρκία ή όχι”, λένε». Τρεις απόπειρες αυτοκτονίας έχουν καταγραφεί στο κέντρο υποδοχής.

Τα επεισόδια της περασμένης Πέμπτης αδρανοποίησαν και τις υπηρεσίες που δραστηριοποιούνται στη Λέρο. Ο εξοπλισμός, τα καλώδια και οι υπολογιστές σε τρία κοντέινερ που χρησιμοποιούσαν η αστυνομία, ο Frontex και άλλες υπηρεσίες στο κέντρο υποδοχής καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Χθες επικρατούσε ηρεμία· ωστόσο, ο δήμαρχος Λέρου Μιχάλης Κόλλιας αναφέρει πως το δημοτικό συμβούλιο του νησιού ζητάει τη μεταφορά των 690 προσφύγων και μεταναστών σε άλλο κέντρο της ηπειρωτικής Ελλάδας. «Πρέπει να λειτουργήσει η συμφωνία επανεισδοχής με την Τουρκία και να αδειάσει το νησί», λέει χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή