Επιχείρηση ΕΛ.ΑΣ. με εφόδους στα Εξάρχεια για ναρκωτικά

Επιχείρηση ΕΛ.ΑΣ. με εφόδους στα Εξάρχεια για ναρκωτικά

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν μια συντονισμένη επιχείρηση της αστυνομίας κατά κυκλώματος ναρκωτικών που είχε πολλά χρόνια να πραγματοποιηθεί στην περιοχή των Εξαρχείων. Μέχρι πρότινος συλλαμβάνονταν εκεί, σε σποραδικούς ελέγχους, κυρίως πλαστογράφοι διαβατηρίων. Την περασμένη Δευτέρα, όμως, δύναμη περίπου 65 αστυνομικών (με συνδρομή της ΟΠΚΕ και των ΜΑΤ), δρώντας περιμετρικά της πλατείας Εξαρχείων και στις γειτονιές της Νέας Ιωνίας, του Γκύζη και της Δάφνης, εξάρθρωσε εγκληματική οργάνωση διακίνησης ναρκωτικών η οποία λειτουργούσε με «όρους εμπορικής επιχείρησης». Τα μέλη της πραγματοποιούσαν πωλήσεις καθημερινά, εργάζονταν σε συγκεκριμένα πόστα, με βάρδιες, υπό την εποπτεία ανωτέρων στην ιεραρχία, ενώ κατ’ εντολήν του επικεφαλής γινόταν και λογιστικός απολογισμός των εσόδων.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., οι 14 συλληφθέντες (τέσσερις Ελληνες, εννέα Αλβανοί και ένας Πολωνός) δρούσαν σε τέσσερις τομείς: πλατεία Εξαρχείων, λόφο Στρέφη, συμβολή των οδών Μάνης και Μεσολογγίου και στην περιοχή πίσω από το υπουργείο Πολιτισμού στα Εξάρχεια. Κάποιοι εξ αυτών ήταν επιφορτισμένοι με την τυποποίηση, τη φύλαξη και τη διακίνηση των ουσιών, άλλα μέλη προμήθευαν τους χρήστες και άλλα συνέλεγαν τα έσοδα. Αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών πραγματοποίησαν εφόδους σε δέκα διαμερίσματα που χρησιμοποιούνταν ως αποθηκευτικοί χώροι και κατέσχεσαν 17,5 κιλά ακατέργαστης κάνναβης, 155 γραμμάρια κοκαΐνης, αλλά και 208 αποδείξεις πληρωμής κερδισμένων δελτίων τυχερών παιγνίων συνολικού ποσού 162.307 ευρώ, τα οποία χρησιμοποιούνταν από τη σπείρα για «ξέπλυμα» των παράνομων εσόδων της. Αλλα τρία μέλη του κυκλώματος αναζητούνται από την ΕΛ.ΑΣ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας δήλωσε ότι η επιχείρηση «ήταν προϊόν σχεδιασμού και συλλογής πληροφοριών πολλών μηνών», η οποία δεν αποτελεί απάντηση σε φαινόμενα αυτοδικίας. Σύμφωνα με αστυνομική πηγή, η έρευνα ξεκίνησε πριν από μισό χρόνο. Τον περασμένο μήνα δολοφονήθηκε στα Εξάρχεια Αιγύπτιος διακινητής ναρκωτικών, γνωστός με το ψευδώνυμο «Χαμπίμπι». Το Σάββατο, την ευθύνη για τη δολοφονία ανέλαβε με προκήρυξή της η αυτοαποκαλούμενη οργάνωση «Ενοπλες Ομάδες Πολιτοφυλάκων».

Υψηλόβαθμος αστυνομικός που έχει υπηρετήσει στην Ασφάλεια Αττικής αναφέρει στην «Κ» ότι η διαμάχη αντιεξουσιαστών και εμπόρων ναρκωτικών στην περιοχή κρατάει πάνω από μία δεκαετία, με τους πρώτους να προχωρούν σε αυτοδικία όταν «αισθάνονται πιο ασφαλείς και δυνατοί στην περιοχή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή