Αναπάντητες οι εκκλήσεις του ΑΠΘ

Αναπάντητες οι εκκλήσεις του ΑΠΘ

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, το ΑΠΘ, θα μετατραπεί σε κατασκήνωση, κατειλημμένο από άγνωστα άτομα, με την πολιτεία να αγνοεί τις εκκλήσεις του. Εξωπανεπιστημιακοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα διοργανώσουν από σήμερα στην Πανεπιστημιούπολη της Θεσσαλονίκης το «No Border Camp Thessaloniki 2016», όπως το ονομάζουν. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η ηγεσία του ΑΠΘ, εκτός από την ενημέρωση των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Παιδείας, της αστυνομίας, του δήμου, της περιφέρειας και των εισαγγελικών αρχών, έχει κοινοποιήσει εγγράφως στο Γραφείο του Πρωθυπουργού την αναφορά με την οποία ζητεί τη συνδρομή της πολιτείας για την εξεύρεση εναλλακτικού χώρου κατασκήνωσης και προστασίας του ΑΠΘ. Εως χθες, η ηγεσία του ΑΠΘ δεν είχε λάβει καμία απάντηση από τους παραλήπτες της αναφοράς.

Ειδικότερα, η διοργάνωση με την ονομασία «No Border Camp Thessaloniki 2016» θα πραγματοποιηθεί από σήμερα έως 24 Ιουλίου και θα έχει στο επίκεντρο το προσφυγικό ζήτημα. Στο πρόγραμμά της κυριαρχεί το σύνθημα «No Border Thessaloniki 2016, για την κυκλοφορία των διεθνικών αγώνων ενάντια σε κράτος, εθνικισμό, πατριαρχία και κεφάλαιο». «Πριν από περίπου μία εβδομάδα μάθαμε από το Διαδίκτυο ότι προγραμματίζεται η διοργάνωση κατασκήνωσης στην Πανεπιστημιούπολη από άγνωστες ομάδες ατόμων. Δεν ξέρουμε ποιοι και πόσοι είναι, δεν έχει επικοινωνήσει κανείς μαζί μας, δεν ζητήθηκε άδεια. Και προφανώς δεν έχει δοθεί άδεια – πώς θα μπορούσε, άλλωστε, αφού η Πανεπιστημιούπολη δεν μπορεί να υποδέχεται κατασκηνωτές σε μεγάλους αριθμούς και για τόσες ημέρες», δήλωσε χθες ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας.

Σύμφωνα με τις διαδικτυακές αναφορές τους, οι διοργανωτές θεωρούν «κρίσιμη τη διοργάνωση ενός διεθνικού No Border Camp αυτό το καλοκαίρι στη Θεσσαλονίκη, καθώς βρίσκεται στην καρδιά των συγκρούσεων γύρω από τον έλεγχο και τη διαχείριση της μετανάστευσης και την ελευθερία μετακίνησης». Οι διοργανωτές δηλώνουν διαδικτυακά ότι το καραβάνι ξεκίνησε από τη Φρανκφούρτη την περασμένη Δευτέρα (χθες ήταν στην Ανκόνα της Ιταλίας), ενώ μία πρώτη εκτίμηση της ΕΛ.ΑΣ. στη Θεσσαλονίκη κάνει λόγο για τουλάχιστον 1.000 άτομα. Το πρόγραμμα της διοργάνωσης περιλαμβάνει εκδηλώσεις και πορείες και εκτός του campus του ΑΠΘ, στα κέντρα φιλοξενίας των προσφύγων και μέσα στη Θεσσαλονίκη.

Μάλιστα, στην ιστοσελίδα του «No Border Camp» οι διοργανωτές παρέχουν νομικές συμβουλές σε όσους ξένους έλθουν για το τι ισχύει στην Ελλάδα για τις πορείες, την κατοχή όπλων και τις ναρκωτικές ουσίες, όπως η κάνναβη. Επίσης, υπάρχει συγκεκριμένος σύνδεσμος που δίνει πληροφορίες για τις εγκαταστάσεις – διευκολύνσεις (facilities) που προσφέρει το ΑΠΘ.

«Ο χώρος βρίσκεται μεταξύ των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων και του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ και θα δημιουργηθεί πρόβλημα σκουπιδιών. Επίσης υπάρχει ζήτημα ασφαλείας. Το ΑΠΘ διαθέτει ακριβό εξοπλισμό και δεν έχει τη δυνατότητα με τους λιγοστούς φύλακες να αποτρέψει παραβιάσεις κτιρίων και παραβατικές συμπεριφορές. Μας ανησυχεί επίσης το σενάριο παρουσίας στην Πανεπιστημιούπολη, παράλληλα με αυτές τις ομάδες, άλλων ομάδων με παραβατική συμπεριφορά», ανέφερε ο κ. Μήτκας. Τις ημέρες της κατασκήνωσης, πάντως, θα κλείσει η Παλιά Φιλοσοφική Σχολή (το ιστορικό κτίριο του ΑΠΘ) και η Βιβλιοθήκη για τις ώρες που λειτουργεί ως αναγνωστήριο.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, μεταφέροντας την ανησυχία πολιτών και εμπόρων για τη διατάραξη της ομαλής λειτουργίας της πόλης, τόνισε: «Είναι ουσιαστικά μία κατάληψη και η κατάληψη είναι ο ορισμός της ανομίας. Για μένα είναι ξεκάθαρη περίπτωση ότι πρέπει να επέμβει το κράτος. Πρέπει να εφαρμοστούν οι νόμοι, αλλιώς η ανομία θα κυριαρχεί μόνιμα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή