Οι Ολυμπιακοί 2004, «σπόρος» για νέο κύμα εθελοντών

Οι Ολυμπιακοί 2004, «σπόρος» για νέο κύμα εθελοντών

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πόσα ρούχα δωδεκαετίας έχουμε άραγε ακόμα στην ντουλάπα μας; Και, το κυριότερο, μας κάνουν; Το μπλουζάκι του εθελοντή των Ολυμπιακών Αγώνων που φορούσε ένας κύριος τις προάλλες στην παραλία του Σχινιά, πάντως, του έκανε μια χαρά και ήταν και σαν καινούργιο. Η εικόνα ήταν κάπως μελαγχολική, υπενθυμίζοντας μοιραία μια προοπτική που χάθηκε, αλλά κάτι σε αυτά τα ζωντανά χρώματα ήταν ενθαρρυντικό. Αυτό το εμβληματικό μπλουζάκι δεν έσωσε μόνο τότε την παρτίδα. Τη σώζει έκτοτε.

Μολονότι ο άψυχος πλούτος που παρήχθη για χάρη των Αγώνων δεν αξιοποιήθηκε στη συνέχεια, δεν ισχύει ακριβώς το ίδιο για το έμψυχο δυναμικό. Οι περίπου 50.000 εθελοντές που έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην επιτυχία της διοργάνωσης φαίνεται να άνοιξαν τον δρόμο για το εθελοντικό κίνημα που αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια ανακουφίζοντας τις πληγές της κρίσης και του προσφυγικού. «Μας λένε ότι ο εθελοντισμός σταμάτησε το 2004, αλλά είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι αυτό δεν ισχύει» λέει στην «Κ» ο κ. Κωσταπάνος Μηλιαρέσης, ιδρυτής της πλατφόρμας εθελοντισμού GloVo που πλέον έχει ενώσει τις δυνάμεις της με τη Volunteer4Greece, δημιουργώντας τον ενιαίο φορέα Ethelon. Οι δύο οργανώσεις ιδρύθηκαν το 2012 και μέσα σε λίγα χρόνια η κοινή τους πλατφόρμα έχει εγγράψει περισσότερους από 8.000 εθελοντές, στη συντριπτική τους πλειονότητα νέοι άνθρωποι 18 – 25 ετών. «Πρόκειται για παιδιά που είδαν τους δικούς τους να συμμετέχουν εθελοντικά στους Ολυμπιακούς, που είχαν μεγαλύτερα ξαδέρφια, θείους, γνωστούς που συνεισέφεραν τότε στους Αγώνες, που έζησαν αν και από μακριά αυτό το κλίμα». Ο σπόρος έπιασε. «Η επόμενη γενιά το έχει δει να συμβαίνει και θέλει να κάνει το ίδιο». Προφανώς, η κρίση ενίσχυσε την τάση. «Οι εθελοντές του 2004 είχαν τη δουλειά τους, στην οποία επέστρεψαν. Αυτό δεν συμβαίνει τόσο σήμερα. Πολλοί νέοι αναζητούν τρόπους να μάθουν νέα πράγματα, να ασχοληθούν με κάτι, να καλύψουν τον χρόνο τους» εξηγεί ο Κωσταπάνος, ο οποίος εμπνεύστηκε την ιδέα μετά τη συμμετοχή του στους Special Olympics του 2011 ως εθελοντής. Το 55%, πάντως, των εθελοντών που έχουν δηλώσει συμμετοχή στην ethelon δεν έχει ξανασυμμετάσχει σε εθελοντικές δράσεις.

Αρχικά, η GloVo εστίαζε σε μεγάλα event που λάμβαναν χώρα στην Ελλάδα και που αφορούσαν την τέχνη, τον αθλητισμό, την επιχειρηματικότητα κ.ά., όμως σταδιακά, παρακινούμενη και από τα γεγονότα στη χώρα, «άνοιξε» τα ενδιαφέροντά της και σε δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα, εστιάζοντας σε ευπαθείς ομάδες. Σήμερα έχει αναπτυχθεί συνεργασία με πάνω από 200 ΜΚΟ από όλο το φάσμα των δράσεων. «Ο καθένας μπαίνει στον εθελοντισμό για διαφορετικούς λόγους. Αλλος για προσωπική ανάπτυξη, άλλος γιατί θέλει απλώς να προσφέρει, άλλος για δικτύωση. Για εμάς δείκτης επιτυχίας είναι όταν ένα παιδί πηγαίνει να βοηθήσει στη διεξαγωγή μιας συναυλίας και στη συνέχεια πάει να βάψει παγκάκια στην κοινωνική μέριμνα Μοσχάτου».

Μεγάλη επιτυχία είχε η δράση Career Fair.4 all που οργανώθηκε τον περασμένο Μάρτιο στην Τεχνόπολη, η πρώτη ημέρα καριέρας για άτομα με αναπηρία. Η ενσωμάτωση ατόμων με κινητική και αισθητηριακή αναπηρία στον εθελοντισμό αποτελεί στοίχημα για την ethelon, που δίνει τη δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν, καταγράφοντας τους περιορισμούς τους, να προσφέρουν κοινωνικό έργο. Η εγγραφή γίνεται μέσω της πλατφόρμας (glovo.com.gr), ενώ ακολουθεί ειδική εκπαίδευση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή