Αντιδράσεις για e-συνταγογράφηση εξετάσεων στα επείγοντα

Αντιδράσεις για e-συνταγογράφηση εξετάσεων στα επείγοντα

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πρακτικά ανεφάρμοστη και εν δυνάμει επικίνδυνη για τους ασθενείς», χαρακτηρίζουν οι γιατροί την υποχρεωτική ηλεκτρονική συνταγογράφηση των εξετάσεων που διενεργούνται στα τμήματα επειγόντων των δημόσιων νοσοκομείων και την οποία επιχειρεί να επιβάλει ο ΕΟΠΥΥ. Η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, με επιστολές τους προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Σωτήρη Μπερσίμη, διαμαρτύρονται για την απόφαση αυτή του ΕΟΠΥΥ, τονίζοντας ότι δεν δύναται να εφαρμοστεί λόγω του φόρτου εργασίας και της υποστελέχωσης των νοσοκομείων. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην «Κ» η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ κ. Ματίνα Παγώνη, συντονίστρια διευθύντρια στο «Γ. Γεννηματάς», «όταν υπάρχει αναμονή στα επείγοντα έως και επτά ώρες, δεν μπορεί ο γιατρός να κάνει και αυτή τη χρονοβόρο διαδικασία».

Αφορμή για τις αντιδράσεις των γιατρών είναι η νέα –δεύτερη κατά σειρά– οδηγία του ΕΟΠΥΥ προς τα νοσοκομεία ότι πρέπει οι εφημερεύοντες γιατροί να συνταγογραφούν ηλεκτρονικά μέσω της ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε.) τις επείγουσες παρακλινικές ενδονοσοκομειακές εξετάσεις στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων. «Ως ΕΙΝΑΠ ζητούμε να ανακληθεί η συγκεκριμένη οδηγία που δυσχεραίνει περαιτέρω το έργο των εφημερευόντων γιατρών», σημειώνει στην «Κ» ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Ηλίας Σιώρας, καρδιολόγος στον «Ευαγγελισμό», επισημαίνοντας ότι οι συνθήκες που επικρατούν στα επείγοντα κατά την εφημερία, ελλείψει ιατρικού, νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού δεν το επιτρέπουν. Ο ίδιος, αμφισβητεί τη χρησιμότητα του μέτρου, αφού «η εμπειρία έχει δείξει ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν πληρώνει», υπενθυμίζοντας την πρόχθεσινή διαγραφή χρεών του Οργανισμού προς τα δημόσια νοσοκομεία ύψους 4,5 δισ. ευρώ.

«Θα πρέπει πριν αποφασίζουν, να περνούν από κάποιο νοσοκομείο και να βλέπουν τι συμβαίνει στα επείγοντα», επισημαίνει στην «Κ» ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης και προσθέτει ότι το μέτρο σημαίνει περαιτέρω καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση κάποιου ασθενή που εκείνη τη στιγμή κρίνεται η ζωή του». Στην επιστολή του ΙΣΑ προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, επισημαίνεται ότι το μέτρο θα υποβαθμίσει σοβαρά την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στα ΤΕΠ με απρόβλεπτες συνέπειες για την υγεία των ασθενών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα οι εργαζόμενοι στον «Ευαγγελισμό» και σε άλλα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου (Αττικόν, ΚΑΤ, ΨΝΑ, «Αγιος Σάββας»), πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας, διεκδικώντας, μεταξύ άλλων, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση όσων εργάζονται στα νοσοκομεία με ελαστικές σχέσεις εργασίας (επικουρικοί, «εργολαβικοί» κ.ά.).

Εξόφληση ληξιπρόθεσμων

Εν τω μεταξύ, με την έγκριση 254 εκατομμυρίων ευρώ προς τα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου και του Αιγαίου και 68 εκατ. ευρώ για το Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης ξεκινά η εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του υπουργείου Υγείας προς τους προμηθευτές των νοσοκομείων. Στόχος είναι έως το τέλος του 2016 να έχουν εξοφληθεί 1,1 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων χρεών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή