Συνθήκες ασφυξίας στα hotspots νησιών

Συνθήκες ασφυξίας στα hotspots νησιών

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνολικά 8.475 άτομα πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν στα hotspots των νησιών, καθώς οι διαδικασίες για την εξέταση των αιτημάτων ασύλου προχωρούν με αργές διαδικασίες. Ενδεικτικά, από την υπογραφή της Συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας στις 20 Μαρτίου έχουν φύγει από τη Χίο με προορισμό την ενδοχώρα περίπου 200 άτομα, τα οποία έλαβαν προέγκριση για απόδοση ασύλου. Ωστόσο, ενώ η χωρητικότητα του hotspot στη ΒΙΑΛ είναι 1.100 άτομα συνολικά, στο νησί παραμένουν 2.425 άτομα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Παράλληλα, οι νέες αφίξεις στα νησιά είναι καθημερινές, ενώ άνθρωποι συνεχίζουν να χάνουν τη ζωή τους προσπαθώντας να διασχίσουν το Αιγαίο. Το πρωί ένα κοριτσάκι και ένα αγοράκι ηλικίας 4-6 ετών και δύο ενήλικες ανασύρθηκαν νεκροί κοντά στη Λέσβο, όταν η φουσκωτή βάρκα στην οποία επέβαιναν 13 άτομα, ανατράπηκε. Σώα ανασύρθηκαν έξι άτομα, ενώ τρεις ακόμα αγνοούνταν. Παράλληλα, εντοπίστηκαν δύο ακόμα πλαστικές βάρκες ανοιχτά του νησιού με μετανάστες, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νέων αφίξεων στο νησί σε 100 άτομα.

Συλλήψεις

Στο μεταξύ χθες συνελήφθησαν 29 άτομα στη Θεσσαλονίκη, στον Εβρο και στην Αττική για διακίνηση μεταναστών από τον ποταμό Εβρο. Πρόκειται σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για δύο διαφορετικά κυκλώματα 22 και 7 ατόμων, ενώ κάθε αλλοδαπός πλήρωνε 600-1.800 ευρώ για τη μεταφορά του. Στους συλληφθέντες συμπεριλαμβάνονται και οδηγοί ταξί. Επίσης συνελήφθησαν χθες τέσσερα άτομα, 52χρονος ημεδαπός, 62χρονος ομογενής και δύο αλλοδαποί υπήκοοι Πακιστάν, ηλικίας 19 και 30 ετών, οι οποίοι κρατούσαν παράνομα σε κοντέινερ αλλοδαπούς σε αγροτική περιοχή της Θεσσαλονίκης ζητώντας χρήματα από τους οικείους τους προκειμένου να τους απελευθερώσουν. Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε έπειτα από καταγγελία και στο πλαίσιο της έρευνας, εντοπίσθηκαν από αστυνομικούς, στην περιοχή του Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού Θεσσαλονίκης, τρεις υπήκοοι Πακιστάν, οι οποίοι κατήγγειλαν ότι κρατούνταν παράνομα σε ειδικά διαμορφωμένο κοντέινερ σε αγροτική περιοχή της Θεσσαλονίκης και για την απελευθέρωσή τους οικείοι τους κατέβαλαν στους δράστες το συνολικό χρηματικό ποσό των (4.400) ευρώ. Σε ποιμνιοστάσιο εντοπίσθηκε το εν λόγω κοντέινερ, εντός του οποίου βρέθηκαν πέντε παράτυποι αλλοδαποί υπήκοοι Πακιστάν.

Ενταση στη Σίνδο

Χθες το απόγευμα σημειώθηκε ένταση στο κέντρο φιλοξενίας στη Σίνδο, όταν πρόσφυγες και μετανάστες απέκλεισαν την είσοδο στην αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου, η οποία πραγματοποιούσε ενημερωτική επίσκεψη.

Τέλος, ο Δήμος Αθηναίων χθες ανακοίνωσε την προκήρυξη 10 θέσεων ιατρικού προσωπικού (από δύο θέσεις στις Ειδικότητες Γενικής Ιατρικής, Ψυχιάτρου, Γυναικολόγου, Παιδιάτρου και Ψυχολόγου) για την υλοποίηση του προγράμματος στέγασης προσφύγων σε διαμερίσματα. Στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος που εφαρμόζεται σε συνεργασία με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ καλούνται ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που βρίσκονται στα όρια των δήμων Αθηναίων, Αγίου Δημητρίου, Βύρωνα, Δάφνης – Υμηττού, Ζωγράφου, Μοσχάτου – Ταύρου και Νέας Σμύρνης, να μισθώσουν το ακίνητό τους με όρους που προβλέπουν την προπληρωμή όλων των ενοικίων, την κάλυψη των λογαριασμών και των κοινοχρήστων. Πληροφορίες στο www.developathens.gr/misthosis.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή