ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σκηνές, καζάνια και κατσαρόλες στο ΑΠΘ – κατάληψη της Νομικής από «αλληλέγγυους»

skines-kazania-kai-katsaroles-sto-apth-amp-8211-katalipsi-tis-nomikis-apo-allileggyoys-2142526

Τα πρώτα καζάνια και κατσαρόλες, στήθηκαν ήδη στον χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, για να σιτιστούν οι «αλληλέγγυοι» που όπως έχουν ανακοινώσει πρόκειται να καταλάβουν τον χώρο του ΑΠΘ για να κατασκηνώσουν στο πλαίσιο του «No Border Camp Thessaloniki 2016».

Οι πρώτες ομάδες κατέλυσαν ήδη με σκηνές και αυτοκινούμενα τροχόσπιτα με γερμανικές πινακίδες κυκλοφορίας στον χώρο πίσω από τη Νομική Σχολή και οργανώνουν τις «υποδομές» για την υποδοχή δυο ή τριών χιλιάδων, όπως μετέδιδαν, ομοϊδεατών τους από την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η «εμπροσθοφυλακή» τους αξίωσε από τις πρυτανικές αρχές να ανοίξουν το κτίριο της Νομικής και όταν η κοσμητεία αρνήθηκε, επικαλούμενη την προστασία της σχολής, έσπασαν τις κλειδαριές και κατέλαβαν τις αίθουσες και τους διαδρόμους.

Ταυτόχρονα, στην είσοδο εγκαταστάθηκαν, καζάνια, μεγάλες κατσαρόλες, νεροχύτες, συσκευές και φιάλες γκαζιού, και άλλα είδη κουζίνας, ντουζιέρες, κ.λ.π είδη κάμπινγκ.

Όσο για τις τουαλέτες προφανώς θα χρησιμοποιήσουν εκείνες της Νομικής και ανάλογα με την εξέλιξη υπάρχουν φόβοι ότι θα ανοίξουν και τα κτίρια άλλων σχολών.

Μέχρι το μεσημέρι είχαν κατασκηνώνει γύρω στα εκατόν πενήντα άτομα κάποιοι εκ των οποίων διαμόρφωναν τον χώρο, άλλοι έστηναν σκηνές και μερικοί αναζητούσαν δροσιά κάτω από τα δέντρα με αξεσουάρ μπουκάλια μπίρας.

Οι περισσότεροι ήταν Γερμανοί και Έλληνες ενώ αναμένονται τις επόμενες μέρες και «αλληλέγγυοι», από άλλες χώρες.

Οι πρυτανικές αρχές έκλεισαν την βιβλιοθήκη και τις περισσότερες σχολές υπό τον φόβο καταστροφών, καθώς το παράδειγμα της Νομικής θεωρείται πιθανό ότι θα ακολουθηθεί από τους «κατασκηνωτές» σε άλλα κτίρια, όταν ο αριθμός τους θα αυξηθεί.

Ιδιαίτερη ανησυχία επικρατεί για την τύχη της βιβλιοθήκης της Νομικής Σχολής, με τα χιλιάδες βιβλία, για την ανακαίνιση της οποίας είχαν δαπανηθεί αρκετά εκατομμύρια ευρώ, αλλά και για το εμβληματικό παλαιό κτίριο της Φιλοσοφικής Σχολής, το πρώτο του ΑΠΘ, το οποίο αποτελεί το επίκεντρο των εορτασμών φέτος για την συμπλήρωση ενενήντα χρόνων από την ίδρυση του Αριστοτέλειου επαναληφθούν μεγάλες καταστροφές που είχαν προκαλέσει στην φιλοσοφική σχολή και σε άλλα κτίρια το 2003 άλλοι «κατασκηνωτές» του αντιεξουσιαστικού χώρου που είχαν καταλάβει την πανεπιστημιούπολη εντείνουν την αγωνία των πανεπιστημιακών αρχών.

Με εντολή του πρυτανικού συμβουλίου ορίστηκε επιτροπή διαχείρισης της κατάστασης, η οποία βρίσκεται σε συνεχή επαφή από το πρωί με την εισαγγελία και την αστυνομία.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία αντίδραση από πλευράς κυβέρνησης και όπως τόνιζε πανεπιστημιακή πηγή «αν δεν λύσουν τώρα το πρόβλημα αύριο που θα έχουν εγκατασταθεί μερικές χιλιάδες θα είναι επικίνδυνο».