Απόσυρση άρθρου για οικόπεδα κάτω των 4 στρ.

Απόσυρση άρθρου για οικόπεδα κάτω των 4 στρ.

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην απόσυρση του άρθρου, που καθιστούσε μη οικοδομήσιμα χιλιάδες στρέμματα αγροτικής γης μικρότερα των τεσσάρων στρεμμάτων, τα οποία χαρακτηρίζονταν αγροτεμάχια υψηλής παραγωγικότητας, προχώρησε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης.

Η συγκεκριμένη πρόβλεψη (άρθρο 50 του νομοσχεδίου για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων) είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, προερχόμενες στην πλειονότητά τους από εκπροσώπους του κλάδου των μηχανικών αλλά και της κτηματαγοράς. Η απόφαση του κ. Σκουρλέτη φαίνεται ότι σχετίζεται με τις αντιδράσεις, καθώς αποσύροντας τη διάταξη, ο ίδιος δήλωσε ότι «κρίνεται σκόπιμο το άρθρο αυτό να αποσυρθεί και να επανέλθει ώστε να μην έχουμε πολίτες που αισθάνονται ότι κάπου αδικούνται».

Σε πολιτικό επίπεδο την αντίδρασή τους είχαν εκφράσει, ασκώντας κριτική, τόσο οι βουλευτές της αντιπολίτευσης όσο και ο εισηγητής των ΑΝΕΛ. Με το συγκεκριμένο άρθρο οι κάτοχοι εκτός σχεδίου εκτάσεων σε περιοχές χαρακτηρισμένες ως γεωργικές ζώνες υψηλής παραγωγικότητας, έχαναν το δικαίωμα να ανεγείρουν κτίσματα σε περίπτωση που το οικόπεδό τους είναι μικρότερο των τεσσάρων στρεμμάτων, που αποτελεί το ελάχιστο απαιτούμενο όριο. Οι κάτοχοι τέτοιων γαιών μπορούσαν, με τις παλαιές διατάξεις (και θα μπορούν και πάλι μετά την απόσυρση του επίμαχου άρθρου), να τις αξιοποιήσουν και για την ανέγερση κατοικιών, εξοχικών, ή και γραφείων μικρής κλίμακας, αρκεί τα εν λόγω οικόπεδα να πληρούσαν ορισμένες προϋποθέσεις. Μεταξύ των προαπαιτουμένων είναι να έχουν πρόσοψη σε δρόμο (εθνική οδό, επαρχιακή οδό, δημοτική οδό) ή να βρίσκονται σε συγκεκριμένη απόσταση 200 και 150 μέτρων αντίστοιχα από εθνικο – επαρχιακό δρόμο και από δημοτικό δρόμο. Με τον τρόπο αυτό, ήταν εφικτή η οικοδόμηση ακόμα και σε οικόπεδα μικρότερα των τεσσάρων στρεμμάτων, που είναι η ελάχιστα απαιτούμενη επιφάνεια για την ανέγερση κτισμάτων σε εκτός σχεδίου περιοχές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή