ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διατηρούν και το ιδιωτικό τους ιατρείο οι 223 απολυμένοι γιατροί ΠΕΔΥ

diatiroyn-kai-to-idiotiko-toys-iatreio-oi-223-apolymenoi-giatroi-pedy-2142625

«Επιστρέφουν» στο ΠΕΔΥ διατηρώντας τα ιδιωτικά τους ιατρεία, οι πρώην γιατροί του ΕΟΠΥΥ που απολύθηκαν το 2014 όταν εκλήθησαν να επιλέξουν μεταξύ του δημόσιου συστήματος υγείας και των ιατρείων τους. Με απόφασή του, το Πρωτοδικείο Αθηνών δικαίωσε 187 απολυμένους γιατρούς μονάδων ΠΕΔΥ της Αθήνας, που είχαν προσφύγει κατά της απόλυσής τους. Συνολικά, και οι 223 απολυμένοι των μονάδων της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής έχουν δικαιωθεί και μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους διατηρώντας και το ιδιωτικό τους ιατρείο. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για αποφάσεις επί τακτικών αγωγών.

Η εξέλιξη αυτή ικανοποιεί ιδιαίτερα την Ομοσπονδία γιατρών ΕΟΠΥΥ – ΠΕΔΥ. Οπως αναφέρουν οι γιατροί, με την ετυμηγορία αφενός καταδικάζεται η απόφαση της τότε κυβέρνησης να απολύσει όσους δεν έκλεισαν τα ιατρεία τους, αφετέρου «προειδοποιείται» η νυν ηγεσία του υπουργείου να μην υιοθετήσει παρόμοιες τακτικές. Υπενθυμίζεται ότι την άνοιξη του 2014, με τη δημιουργία του ΠΕΔΥ, απολύθηκαν περίπου 2.700 γιατροί, από τους 5.000 που εργάζονταν στα ιατρεία ΕΟΠΥΥ, αφού δεν δέχθηκαν να κλείσουν τα ιδιωτικά ιατρεία τους. Από αυτούς που παρέμειναν στο ΠΕΔΥ, περίπου το 50% έκαναν εγκαίρως αγωγή κατά της αλλαγής του εργασιακού τους καθεστώτος και βάσει ασφαλιστικών μέτρων διατηρούν τα ιατρεία τους. Εκκρεμούν οι κανονικές δίκες αυτών των υποθέσεων και οι οποίες θα ξεκινήσουν το προσεχές φθινόπωρο. Η πρόθεση του υπουργείου Υγείας είναι ουδείς γιατρός του ΠΕΔΥ να διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο. Αυτή η πρόθεση φάνηκε από διάταξη σε προσχέδιο νόμου για την ψυχική υγεία που τέθηκε πρόσφατα σε διαβούλευση, βάσει του οποίου οι γιατροί πρέπει εκ νέου να διαλέξουν ανάμεσα στο ΠΕΔΥ και στα ιατρεία τους, αλλά και να παραιτηθούν από όλες τις υπέρ αυτών εκδοθείσες δικαστικές αποφάσεις.

Εν τω μεταξύ, νέα παράταση για την 1η Αυγούστου λαμβάνει η μηδενική συμμετοχή στη φαρμακευτική κάλυψη των οικονομικά αδύναμων ανασφάλιστων. Ειδικότερα, από την 1η Αυγούστου, οι οικονομικά αδύναμοι ανασφάλιστοι δεν θα πληρώνουν ποσοστό συμμετοχής στο κόστος της φαρμακευτικής αγωγής με βάση τη διάγνωση, ενώ εξαιρούνται και από την υποχρέωση καταβολής ενός ευρώ ανά συνταγή υπέρ ΕΟΠΥΥ. Αυτό θα διασφαλίζεται με τη διασταύρωση των εισοδηματικών και ασφαλιστικών κριτηρίων μέσω των ηλεκτρονικών συστημάτων της ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε.) και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Από την καταβολή του ενός ευρώ ανά συνταγή εξαιρούνται και οι κάτοχοι των βιβλιαρίων πρόνοιας που από την 1η Αυγούστου θα λαμβάνουν τα φάρμακά τους από τα ιδιωτικά φαρμακεία και όχι από τα φαρμακεία των νοσοκομείων όπως γίνεται σήμερα. Ωστόσο, η διάθεση των ψυχιατρικών και νευρολογικών φαρμάκων θα συνεχίσει να γίνεται μέσα από τα φαρμακεία των νοσοκομείων. Ο λόγος γι’ αυτό είναι ότι πρόκειται για ακριβά φάρμακα με σημαντική διαφορά μεταξύ «ασφαλιστικής» και λιανικής τιμής, την οποία στα ιδιωτικά φαρμακεία έπρεπε να πληρώσουν από την τσέπη τους. Η μηδενική συμμετοχή στη φαρμακευτική κάλυψη ήταν να ισχύσει από σήμερα, ωστόσο έλαβε νέα παράταση λόγω της μη έγκαιρης προσαρμογής και προετοιμασίας των πληροφοριακών συστημάτων των αρμόδιων υπηρεσιών.