Κινδυνεύει να διαγραφεί από UNESCO ο Δρυμός της Σαμαριάς

Κινδυνεύει να διαγραφεί από UNESCO ο Δρυμός της Σαμαριάς

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΧΑΝΙΑ. Με διαγραφή από τον παγκόσμιο κατάλογο της UNESCO απειλείται ο Εθνικός Δρυμός της Σαμαριάς, καθώς η Ελληνική πλευρά δεν έχει συμμορφωθεί στα κριτήρια που έχει θέσει το Παγκόσμιο Δικτύου Αποθεματικών Βιόσφαιρας. Ο κίνδυνος αυτός είναι κάτι παραπάνω από ορατός, όπως αφήνεται να εννοηθεί στην αλληλογραφία μεταξύ του υπευθύνου του προγράμματος ΜΑΒ (Ανθρωπος και Βιόσφαιρα) της ΟΥΝΕΣΚΟ και του Προέδρου της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής του προγράμματος, μέσω της οποίας προειδοποιούνται οι ελληνικές αρχές να συμμορφωθούν στα κριτήρια του και κυρίως στη διαμόρφωση προστατευτικών ζωνών στην περιοχή, αλλιώς θα δείξουν την πόρτα της εξόδου για το φαράγγι της Σαμαριάς.

Στην επιστολή που ουσιαστικά παίζει το ρόλο τελεσιγράφου καλείται η ελληνική πλευρά:

-Να βρει λύση αναφορικά με την απουσία ζωνών ανάσχεσης στο βόρειο τμήμα της «καρδιάς» του δρυμού (πρόκειται για δημιουργία ζωνών στις οποίες εφαρμόζεται περιορισμός των πόρων και ειδικά μέτρα για τη διατήρηση της προστατευόμενης περιοχής, κάτι που το MAB δεν διαπίστωσε να υπάρχει στο φαράγγι της Σαμαριάς).

-Να αποστείλει αντίγραφο του αναθεωρημένου σχεδίου διαχείρισης, με ένα χάρτη ζωνών σε συμφωνία με τα κριτήρια που έθεσε η στρατηγική της Σεβίλλης για τα αποθέματα βιόσφαιρας και το θεσμικό πλαίσιο του παγκόσμιου δικτύου αποθεματικών βιόσφαιρας.

Η προθεσμία μάλιστα που δίνεται για την προσαρμογή είναι αυστηρά η 30η Σεπτεμβρίου και απ’ ότι φαίνεται ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα παράτασης.

Γραφειοκρατικές διαδικασίες και η έλλειψη συντονισμού μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών ενδέχεται να ανοίξουν την πόρτα της εξόδου της Σαμαριάς από την Unesco και η χώρα μας θα είναι η πρώτη παγκοσμίως που θα «αποβληθεί» από τον οργανισμό. Την ευθύνη για την δυσμενή αυτή εξέλιξη έχει κυρίως το Υπουργείο Περιβάλλοντος που δεν έχει προχωρήσει εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια, στη νομική κατοχύρωση των περιοχών Natura και  της ευρύτερης περιοχής γύρω από τον υφιστάμενο Δρυμό, παρότι η Unesco απέστειλε πριν από μια δεκαετία την πρώτη αναφορά για το θέμα. Μια απλή υπουργική απόφαση θα ήταν αρκετή για να διευθετηθεί το ζήτημα και να απομακρυνθεί ο κίνδυνος της εξόδου και η ανάκληση μιας διεθνούς αναγνώρισης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής MAB / UNESCO, κ.Μιχάλης Σκούλλος, έχει στείλει επανειλημμένα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας  επιστολή ,με την οποία ενημερώνει για τις απαιτήσεις του προγράμματος και την ανάγκη για άμεση εφαρμογή των συστάσεων και τήρηση των κανόνων. Μάλιστα, δεν παραλείπει να εκφράσει την ανησυχία του για τη μη ανταπόκριση μέχρι στιγμής του υπουργείου στις απαιτήσεις του προγράμματος και το στένεμα των χρονικών περιθωρίων. Ανησυχία που είχε διατυπωθεί και σε προγενέστερη επιστολή(τον Φεβρουάριο) στην οποία τονιζόταν ότι «αποφύγαμε προσωρινά ως χώρα τη διαγραφή από τον παγκόσμιο κατάλογο, του φαραγγιού της Σαμαριάς, ωστόσο αν δεν κινηθούμε γρήγορα δεν θα αποφευχθεί η διαγραφή η οποία θα αποτελούσε διασυρμό».

Αυτές τις ημέρες εκπρόσωποι της Unesco βρίσκονται στην Ελλάδα για την προώθηση της ένταξης της Σαμοθράκης στον κατάλογο των περιοχών MAB, όπου ανήκει και το Φαράγγι της Σαμαριάς . Στο περιθώριο των συναντήσεων στις οποίες μετέχει και ο κ. Σκούλλος, συζητήθηκε και το θέμα που έχει ανακύψει με τον Εθνικό Δρυμό. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής ΜΑΒ, οι εκπρόσωποι της Unesco είναι ευνοϊκά διακείμενοι , όμως δεν μπορούν να παρακάμψουν τους κανονισμούς και αναμένουν η επόμενη κίνηση να γίνει από την ελληνική πλευρά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή