Τον Οκτώβριο η απόφαση ΣτΕ για τηλεοπτικές άδειες

Τον Οκτώβριο η απόφαση ΣτΕ για τηλεοπτικές άδειες

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη διαγωνιστική διαδικασία για τη χορήγηση τηλεοπτικών αδειών να βρίσκεται σε εξέλιξη, αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον η αμετάκλητη κρίση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώπιον του οποίου έχουν προσφύγει όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί πανελλαδικής εμβέλειας.

Το ανώτατο δικαστήριο, το οποίο καλείται να κρίνει το σύνολο του νομοθετικού πλαισίου που έχει διαμορφωθεί από την κυβέρνηση για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών και τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις, έχει εκδικάσει την υπόθεση και έχει ορίσει τις 20 Ιουλίου ως τελευταία ημέρα για να προσκομίσουν οι δύο πλευρές (τηλεοπτικοί σταθμοί και Δημόσιο) τα υπομνήματα που θα εξειδικεύουν τα επιχειρήματά τους και θα στηρίζουν τις θέσεις τους. Ενώπιον της ολομέλειας του ΣτΕ, στην οποία προήδρευσε ο ίδιος ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νίκος Σακελλαρίου και στην οποία μετέχουν 31 ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί, οι συνήγοροι των τηλεοπτικών καναλιών πρόβαλαν σωρεία επιχειρημάτων, βάλλοντας κατά των ρυθμίσεων της κυβέρνησης για τη χορήγηση των αδειών και καλώντας το δικαστήριο να κρίνει το σύνολο των επίμαχων ρυθμίσεων ως αντισυνταγματικών και εξ αυτού ανεφάρμοστων. Από την πλευρά του, το Δημόσιο υπερασπίστηκε της νομιμότητας των διατάξεων αυτών, ενώ οι συνήγοροί του άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο στο μέλλον να προκηρυχθούν και άλλες άδειες, θεματικές κ.ά.

Και ενώ η διαγωνιστική διαδικασία έχει ξεκινήσει και εξελίσσεται, πληροφορίες της «Κ» από το ΣτΕ αναφέρουν ότι ο δικαστικός σχηματισμός της ολομέλειας που θα κρίνει τη συνταγματικότητα ή μη του νομοθετικού πλαισίου για τις άδειες, δεν πρόκειται να συνεδριάσει μετά την υποβολή των υπομνημάτων από τους διαδίκους. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, που επικαλούνται το γεγονός ότι οι περισσότεροι δικαστικοί ήδη βρίσκονται εκτός Αθηνών με δικαστικές άδειες, η διάσκεψη δεν πρόκειται να γίνει πριν από την έναρξη του νέου δικαστικού έτους, που ξεκινά στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Μετά ταύτα οι εκτιμήσεις αρμόδιων δικαστικών πηγών, μεταθέτουν τον χρόνο της έκδοσης της απόφασης σε χρόνο μεταγενέστερο της έναρξης του νέου δικαστικού έτους και πάντως σε χρόνο που, αν όλα κυλήσουν χωρίς απρόοπτα, θα έχει ολοκληρωθεί και ο διαγωνισμός για τη χορήγηση των αδειών στα κανάλια.

Παράλληλα, χθες εκδόθηκε και η απόφαση της πενταμελούς σύνθεσης της ολομέλειας του ΣτΕ ενώπιον της οποίας έχουν προσφύγει οι τηλεοπτικοί σταθμοί, ΣΚΑΪ, ΑΝΤ1 και Μέγκα, ζητώντας προσωρινή δικαστική προστασία έως ότου εκδοθεί η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου για το βασικό πακέτο των προσφυγών, που βάλλουν κατά του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες. Το ανώτατο δικαστήριο απέρριψε τις σχετικές αιτήσεις με ισάριθμες αποφάσεις του.

Τα θέματα που έχουν τεθεί στην ολομέλεια του ΣτΕ για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών είναι μείζονα, αφορούν στο ότι δεν προκηρύσσει τις άδειες το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο που είναι ανεξάρτητη αρχή και ότι αυθαίρετα και αντιεπιστημονικά, όπως έχουν τονίσει και οι δικηγόροι των καναλιών, ορίστηκε ο αριθμός των αδειών σε τέσσερις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή