Η «οδύσσεια» μιας ειδικής φρουρού

Η «οδύσσεια» μιας ειδικής φρουρού

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον Δεκέμβριο του 2011 ένας οξύς πόνος έβγαλε την Π.Κ. εκτός στόχου. Η νεαρή υποψήφια ειδικός φρουρός της Ελληνικής Αστυνομίας αποκλείστηκε από την πρώτη κιόλας αθλητική δοκιμασία του δρόμου των 1.000 μέτρων. Το χρονικό όριο ήταν 4 λεπτά και 20 δευτερόλεπτα και εκείνη τερμάτισε σε πέντε λεπτά. Τον περασμένο μήνα έπειτα από υπομονή ετών και δικαστικό αγώνα της δόθηκε η δυνατότητα να σταθεί ξανά στην αφετηρία και να αναμετρηθεί με την απόσταση.

Ηταν ένα αίτημα που είχε υποβάλει από το 2011. Μετά την άτυχη εκείνη κούρσα εξετάστηκε στην ορθοπεδική κλινική του ΚΑΤ και διαγνώσθηκε με θλάση προσαγωγών – οπισθίου μηριαίου. Ζήτησε τότε από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. επανεξέταση στις αθλητικές δοκιμασίες λόγω τραυματισμού, το αίτημά της όμως απορρίφθηκε. Οπως εξηγεί στην «Κ» ο δικηγόρος της Πέτρος Αγγελάκης, η αιτιολογία ήταν ότι δεν δήλωσε πρόβλημα τραυματισμού στον παριστάμενο υπηρεσιακό γιατρό των δοκιμασιών. Ωστόσο, η ίδια δεν γνώριζε ότι είχε αυτή τη δυνατότητα, καθώς κανείς δεν την είχε ενημερώσει.

Αρχικά προσέφυγε στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών χωρίς να δικαιωθεί. Ο δικηγόρος της άσκησε έφεση κατά της απόφασης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο έκρινε τον περασμένο Φεβρουάριο ότι ο αποκλεισμός της παραβίαζε την αρχή της χρηστής διοίκησης και δεν ήταν νόμιμος. Εχοντας πλέον δικαιωθεί δικαστικά η Π.Κ., έπρεπε εντός του αγωνιστικού χώρου να αποδείξει τις δυνατότητές της.

«Ξεκίνησα εντατική προετοιμασία από τον Μάρτιο, πέντε φορές την εβδομάδα, υπό την επίβλεψη προπονητή», λέει η Π.Κ. που, αν και έχει προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στα οικονομικά, επέλεξε άλλη επαγγελματική ενασχόληση. «Πέντε χρόνια περίμενα αυτή την ευκαιρία και είχα αγωνία. Είναι το όνειρό μου να μπω στην Ελληνική Αστυνομία», προσθέτει.

Τα κριτήρια εισαγωγής στην ΕΛ.ΑΣ. προβλέπουν ότι οι υποψήφιοι (άνδρες και γυναίκες) θα πρέπει να έχουν ανάστημα τουλάχιστον 1,70 μ. χωρίς υποδήματα. Αφού ολοκληρώσουν τις ψυχοτεχνικές και υγειονομικές εξετάσεις ακολουθούν οι αθλητικές δοκιμασίες που περιλαμβάνουν: δρόμο 1.000 μέτρων με όριο 4.20, δρόμο 100 μ. με όριο 16 δευτερόλεπτα, άλμα εις ύψος με όριο 1,05 μ. και ρίψη σφαίρας (βάρους 7,2 κιλών) σε απόσταση 4,50 μ. που προκύπτει ως μέσος όρος ρίψης με το δεξί και το αριστερό χέρι ανά προσπάθεια. Οι υποψήφιοι πρέπει να ολοκληρώσουν επιτυχώς όλες τις δοκιμασίες.

Πριν από λίγες εβδομάδες έφτασε η ώρα για να δοκιμαστεί ξανά η Π.Κ. Κατάφερε να τερματίσει στα 1.000 μ. σε χρόνο κάτω των τεσσάρων λεπτών. Από τις 60 συνυποψήφιές της, μετά τα δύο πρώτα αγωνίσματα, κόπηκαν σχεδόν οι μισές. Η ίδια ολοκλήρωσε με επιτυχία όλες τις δοκιμασίες. Ο δικηγόρος της, κ. Αγγελάκης, λέει ότι η πρόσληψή της θα γίνει αναδρομικά από τότε που προσλήφθησαν οι αρχικώς επιτυχόντες του 2011, ενώ δικαιούται να λάβει και τις αποδοχές που στερήθηκε όσα χρόνια βρισκόταν εκτός υπηρεσίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή