Καθημερινότητα οι βίαιες συγκρούσεις

Καθημερινότητα οι βίαιες συγκρούσεις

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι βίαιες συγκρούσεις για τον έλεγχο της κατάστασης μεταξύ ομάδων μεταναστών στο Ελληνικό είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο, ενώ συχνά λαμβάνουν χώρα παραβατικές συμπεριφορές. Ο δήμαρχος της περιοχής Γιάννης Κωνσταντάτος έχει πολλές φορές κάνει σχετικές καταγγελίες, χωρίς ωστόσο να εισακουστεί από τις Αρχές. Τη δολοφονία του Αφγανού που σημειώθηκε προχθές το βράδυ ερευνά το τμήμα Ανθρωποκτονιών της αστυνομίας, ωστόσο έως χθες το απόγευμα ο δολοφόνος παρέμενε ασύλληπτος. Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, σε δηλώσεις του για το συμβάν, ανέλαβε την ευθύνη για το γεγονός ότι περίπου 3.500 άτομα παραμένουν στον χώρο σε πολύ δύσκολες συνθήκες και τόνισε ότι θα πραγματοποιηθεί προσπάθεια το Ελληνικό να αδειάσει εντός του επόμενου δεκαημέρου. Οπως ανακοίνωσε, πρόσφυγες και μετανάστες από το Ελληνικό σχεδιαζόταν να μεταφερθούν σε τρία camps που δημιουργούνται σε συνεργασία με τον Στρατό και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε Αττική και Βοιωτία, διαδικασία που θα επισπευσθεί μετά τα γεγονότα. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προχθές το απόγευμα λίγες ώρες πριν από το τραγικό συμβάν, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων υπουργείων, αναφέρθηκε ότι θα δοθεί προτεραιότητα στην εκκένωση του Πειραιά. «Ηδη το πλάνο ήταν να μεταφερθούν περίπου 200 άτομα την προηγούμενη Τετάρτη, όμως τελικά δέχθηκαν να μετακινηθούν μόνο 25 γιατί υπάρχει δυσπιστία», ανέφερε στην «Κ» ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Ναυτιλίας.

Στο μεταξύ, οι οικογένειες των μεταναστών (το μεγαλύτερο ποσοστό είναι επίσης Αφγανοί) που παραμένουν στο Ελληνικό φοβούνται για την ασφάλειά τους, καθώς οι καβγάδες είναι καθημερινοί και στον χώρο έως προχθές το βράδυ δεν υπήρχε σημαντική αστυνομική δύναμη. Ο κ. Μουζάλας ανέφερε ότι μερικές δεκάδες κακοποιά στοιχεία δεν θα πρέπει να στιγματίσουν τους χιλιάδες φιλήσυχους ανθρώπους που βρίσκονται στο Ελληνικό, «οι οποίοι φοβούνται το ίδιο».

Από χθες στο σημείο βρίσκεται ισχυρή αστυνομική δύναμη, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται η πιθανότητα της άμεσης απέλασης όσων συλληφθούν τελικά μετά τις έρευνες που διεξάγονται.

Πάντως, δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα, κάποιοι μετανάστες έχουν εκδηλώσει επιθυμία να επιστρέψουν στις πατρίδες τους. Οπως ανακοίνωσε χθες ο ΔΟΜ (Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης), υπεύθυνος για τις εθελούσιες επιστροφές από τις αρχές του 2016 έως και τις 14 Ιουλίου, ο οργανισμός έχει βοηθήσει 3.432 μετανάστες να επιστρέψουν με ασφάλεια και αξιοπρέπεια στην πατρίδα τους, συμπεριλαμβανομένων 42 ασυνόδευτων ανηλίκων και 26 ιατρικών περιστατικών. Από τους 3.432, 1.000 έχουν επιστρέψει στο Μαρόκο, 737 στο Αφγανιστάν, 573 στο Ιράκ και 238 στη Γεωργία. Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, στο πλαίσιο ενημέρωσης των νεοαφιχθέντων προσφύγων και μεταναστών από στελέχη του ΔΟΜ, 164 άτομα στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Λέσβο εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους να ενταχθούν στο πρόγραμμα Υποβοηθούμενων Εθελούσιων Επιστροφών.

800 προσλήψεις εκπαιδευτικών

Την πρόσληψη 800 εκπαιδευτικών που θα απασχοληθούν σε ειδικές τάξεις, σε σχολεία αλλά και σε καταυλισμούς, και θα γνωρίζουν να διδάσκουν την ελληνική γλώσσα ως δεύτερη γλώσσα εξήγγειλε χθες ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης. Το εν λόγω μοντέλο θα αποτελέσει εργαλείο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, όπως επισήμανε ο κ. Φίλης κατά τη συνάντηση που είχε με την τέως πρωθυπουργό της Δανίας και διευθύνουσα σύμβουλο της Οργάνωσης Save The Children International, Χέλε Θόρνινγκ – Σμιτ.

Ο ίδιος ζήτησε τη βοήθεια της οργάνωσης για την ανεύρεση δασκάλων ανάμεσα στους πρόσφυγες, που να γνωρίζουν τη γλώσσα ώστε να βοηθήσουν τα παιδιά στη γλωσσική διδασκαλία. «Η εκπαίδευση των παιδιών-προσφύγων δεν θα γίνει σε γκέτο αλλά σε συνάρτηση με το ελληνικό δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα, με ευελιξία», διευκρίνισε ο κ. Φίλης. «Δεν είμαστε εδώ ως οργάνωση για να ασκήσουμε κριτική στην κυβέρνηση, διότι πιστεύουμε ότι κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει τα παιδιά. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε την ελληνική κυβέρνηση, τα παιδιά και να υπηρετήσουμε τα παιδιά», δήλωσε η κ. Θόρνινγκ – Σμιτ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή