Το ευρωπαϊκό μάννα για την έρευνα

Το ευρωπαϊκό μάννα για την έρευνα

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πανηγυρικοί τόνοι στην εκδήλωση χθες στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών. Ο μποναμάς των 180 εκατομμυρίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EΤΕπ) έφερε στο ιστορικό ίδρυμα της οδού Βασιλέως Κωνσταντίνου τους Ευκλείδη Τσακαλώτο, Νίκο Φίλη, Κώστα Φωτάκη, Αλέξη Χαρίτση, καθώς τα κονδύλια αυτά θα αποτελέσουν το νέο μάννα εξ Ευρώπης για την ελληνική ερευνητική κοινότητα. Και αυτό διότι είναι γνωστό ότι οι Ελληνες ερευνητές προγραμματίζουν πλέον μόνο με βάση τους κύκλους της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.

Ειδικότερα, το ελληνικό Δημόσιο και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων υπέγραψαν χθες συμφωνία χρηματοδότησης της έρευνας που διεξάγεται στη χώρα μας. Συνολικά για την επόμενη τριετία θα δοθούν 240 εκατομμύρια ευρώ, 180 από την ΕΤΕπ και 60 από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. «Σε όλη την Ευρώπη, χάνονται ευκαιρίες όταν υπάρχουσες και δυνητικές ερευνητικές δεξιότητες δεν αξιοποιούνται. Οι επενδύσεις σε έρευνα είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη ερευνητικών ταλέντων και την προαγωγή μιας οικονομίας βασιζόμενης στη γνώση, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα. Είναι η πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στηρίζει την ερευνητική δραστηριότητα σε εθνικό επίπεδο στην Ελλάδα», ανέφερε ο Jonathan Taylor, αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, αρμόδιος για τις χρηματοδοτήσεις στην Ελλάδα. Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε την ανάγκη αλλαγής αναπτυξιακού μοντέλου για τη χώρα μας, εγκαταλείποντας εκείνο των προηγούμενων δεκαετιών που βασίστηκε στα μεγάλα έργα και στις υποδομές. Ο κ. Φίλης εστίασε στη συνολική χρηματοδότηση άνω των 3 δισ. ευρώ για την παιδεία, την έρευνα και τη διά βίου μάθηση έως το 2020.

Τα κονδύλια της συμφωνίας, όπως εξήγησε ο κ. Φωτάκης, θα διαχειρίζεται ίδρυμα –Ελληνικό Ιδρυμα για την Ερευνα και την Καινοτομία, το όνομά του– ανεξάρτητου από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία. Η ηγεσία του ΕΛΙΔΕΚ πάντως αναζητείται. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι γίνεται βολιδοσκόπηση σε Ελληνες πανεπιστημιακούς του εξωτερικού, ενώ συμβουλευτικό ρόλο για τη στρατηγική της έρευνας θα έχει και ομάδα νομπελιστών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή