Η σπείρα είχε απλωθεί στα Εξάρχεια

Η σπείρα είχε απλωθεί στα Εξάρχεια

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για όσους συχνάζουν στην πλατεία Εξαρχείων αυτή δεν ήταν μια γνώριμη εικόνα. Την περασμένη Δευτέρα εμφανίστηκαν εκεί αστυνομικοί φορώντας τζάκετ με την επιγραφή «Δίωξη Ναρκωτικών», προκειμένου να δηλώσουν την ταυτότητά τους και να ξεκαθαρίσουν στους περιοίκους τον λόγο της παρουσίας τους στην περιοχή. Εδώ και καιρό παρακολουθούσαν μια ομάδα διακίνησης ναρκωτικών που είχε αναπτύξει οργανωμένη δράση σε τέσσερις διαφορετικούς τομείς σε αυτήν τη γειτονιά της Αθήνας. Πλέον, έπειτα από μήνες φυσικής και τηλεφωνικής επιτήρησης, είχε φτάσει η ώρα των συλλήψεων.

Η πρώτη πληροφορία για τον 32χρονο φερόμενο ως επικεφαλής της ομάδας έφτασε στην ΕΛ.ΑΣ. τον περασμένο Απρίλιο. Σταδιακά, ξεδιπλώθηκε σχέδιο φυσικής παρακολούθησης του ιδίου και φερόμενων συνεργών του. Αστυνομικός με γνώση των ερευνών εξηγεί στην «Κ» ότι ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα λόγω της ιδιαιτερότητας της γειτονιάς. Δεν ήταν εφικτό να τοποθετηθούν στην περιοχή φρέσκα πρόσωπα χωρίς εμπειρία. Υπήρχε, επομένως, ο κίνδυνος να αποκαλυφθεί η ταυτότητα των μυστικών αστυνομικών, οι οποίοι στο παρελθόν μπορεί να είχαν λάβει μέρος σε μεταγωγές κρατουμένων ή στη λήψη μέτρων κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων. Η δουλειά της ΕΛ.ΑΣ. έγινε πιο εύκολη όταν μυστικοί αστυνομικοί εξασφάλισαν έναν αριθμό κινητού τηλεφώνου και πριν από τουλάχιστον ενάμιση μήνα έγινε άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων. Επειτα, η Δίωξη Ναρκωτικών κατόρθωσε να σχηματίσει καλύτερη εικόνα για τη δράση του κυκλώματος και τις σχέσεις των φερόμενων ως μελών του.

Σύμφωνα με την αστυνομία, πολυμελής ομάδα 13 συλληφθέντων και άλλων τριών ατόμων που αναζητούνται διακινούσε ναρκωτικά (χασίς και κοκαΐνη) τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2016, σχεδόν αποκλειστικά στην περιοχή των Εξαρχείων. Οι πιάτσες τους βρίσκονταν στην πλατεία Εξαρχείων, στον Λόφο Στρέφη, στη συμβολή των οδών Μάνης και Μεσολογγίου και στην περιοχή πίσω από το υπουργείο Πολιτισμού. Και οι αποθηκευτικοί χώροι φύλαξης των ναρκωτικών εντοπίστηκαν στα Εξάρχεια, στις οδούς Τοσίτσα, Σολωμού και Δερβενίων. Σύμφωνα με στοιχεία της δικογραφίας, η ΕΛ.ΑΣ. κατέγραψε 81 περιστατικά συναλλαγής και προμήθειας ναρκωτικών ουσιών με εμπλεκόμενους τους συλληφθέντες, από τις 16 Ιουνίου έως και τις 8 Ιουλίου. Από τις τηλεφωνικές συνομιλίες που καταγράφηκαν προκύπτει ότι ένα γραμμάριο κοκαΐνης πωλούνταν προς 60-70 ευρώ. Οπως φαίνεται, τα μέλη λειτουργούσαν με διακριτούς ρόλους (παρασκευής, προμήθειας και εποπτείας) και ανά βάρδιες.

Δεν κάλυπταν τα ίχνη τους

Οπως διαπίστωσαν οι αστυνομικοί, τα μέλη της ομάδας δεν λάμβαναν ιδιαίτερα μέτρα πρόληψης, ούτε προσπαθούσαν να καλύψουν τα ίχνη τους. Οι συναλλαγές γίνονταν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ακόμη και νωρίς το απόγευμα ή τα ξημερώματα, σε κοινή θέα αλλά και μέσα σε δύο καταστήματα στην πλατεία Εξαρχείων. Από τα στοιχεία της δικογραφίας, αλλά όπως επιβεβαιώνει και αστυνομική πηγή, δεν προκύπτει κάποια σύνδεση της συγκεκριμένης ομάδας με τον Αιγύπτιο διακινητή ναρκωτικών που δολοφονήθηκε στα Εξάρχεια τον περασμένο Ιούνιο. Την ευθύνη για τη δολοφονία του Αιγυπτίου, γνωστού και ως «Χαμπίμπι», έχει αναλάβει με προκήρυξή της η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση «Ενοπλες Ομάδες Πολιτοφυλάκων».

Την περασμένη Δευτέρα, κατά την αστυνομική επιχείρηση στα Εξάρχεια, ένας εκ των συλληφθέντων επιχείρησε να διαφύγει με μοτοποδήλατο. Δεν τα κατάφερε, καθώς η ΕΛ.ΑΣ. είχε στείλει στην περιοχή μεγάλη αστυνομική δύναμη επικουρούμενη από διμοιρίες των ΜΑΤ και άνδρες της ΟΠΚΕ. Οι έρευνες σε διαμερίσματα ξεκίνησαν στις 13.45 της Δευτέρας και ολοκληρώθηκαν περίπου πέντε ώρες αργότερα, με την αστυνομία να βρίσκει, μεταξύ άλλων, 3.772 αυτοσχέδιες συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη έτοιμες προς πώληση και 25 αντίστοιχες συσκευασίες με κοκαΐνη. Ακόμη κατασχέθηκαν 194 αποδείξεις πληρωμής κερδισμένων δελτίων ΚΙΝΟ και «Πάμε Στοίχημα» συνολικού κέρδους άνω των 150.000 ευρώ, τα οποία θα χρησιμοποιούνταν για «ξέπλυμα» παράνομων εσόδων.

Μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει εμπλοκή των συλληφθέντων σε άλλες υποθέσεις. Ενας εξ αυτών είχε αποφυλακιστεί το 2012 από τις φυλακές Νέων Αυλώνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή