Η αναβολή-φιάσκο, οι γκρίζες ζώνες και οι καταγγελίες

Η αναβολή-φιάσκο, οι γκρίζες ζώνες και οι καταγγελίες

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οξεία αντιπαράθεση, εκτόξευση κατηγοριών, βαρύ κλίμα και σκληρές αντιδράσεις, συνθέτουν την εικόνα των τελευταίων ημερών, με αφορμή την αναβολή-φιάσκο στην πολύκροτη δίκη της Siemens, που «σέρνεται» στα δικαστήρια επί 11 ολόκληρα χρόνια. Το γεγονός λειτούργησε ως σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, αποδεικνύοντας, μία ακόμη φορά, πως το δικαστικό σύστημα δεν είναι προετοιμασμένο, ούτε θωρακισμένο, για να εκκαθαρίσει το «τσουνάμι» των οικονομικών σκανδάλων και των μεγάλων υποθέσεων.

Το δικαστήριο που δίκαζε την υπόθεση οδηγήθηκε σε αναβολή, διότι δεν ήταν έγκαιρα και ολόκληρο μεταφρασμένο το βούλευμα-κατηγορητήριο για τους 13 Γερμανούς υπηκόους που κάθονται στο εδώλιο και έναν Γαλλοελβετό. Λίγες ώρες μετά την αναβολή, το υπουργείο Εξωτερικών, η Μεταφραστική Υπηρεσία του οποίου ενοχοποιήθηκε από τις δικαστικές αρχές για την αργοπορημένη μετάφραση, αντέδρασε για να ξεκινήσει πόλεμος ανακοινώσεων.

Απάντηση δόθηκε και από την Εισαγγελία Εφετών, η οποία με τέσσερα έγγραφα που έδωσε στη δημοσιότητα επέμεινε πως ο αρμόδιος εισαγγελέας ζήτησε κατ’ επανάληψιν από το υπ. Εξωτερικών να επισπεύσει τη μετάφραση και μάλιστα μήνες προτού η δίκη ξεκινήσει. Η πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση υπήρξε για το θέμα σφοδρή, με υπαινιγμούς, από κυβερνητικούς παράγοντες, που έκαναν λόγο ευθέως για ευθύνες δικαστικών και εισαγγελέων, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος κράτησε αποστάσεις, αρνούμενος να υιοθετήσει τα περί «κυκλωμάτων» στον χώρο της Δικαιοσύνης, που ελέχθησαν από άλλους υπουργούς.

Προβληματισμός

Και ενώ η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου παρενέβη διατάσσοντας έρευνα για το ποιος μπορεί να ευθύνεται για την αναβολή-φιάσκο, μία ακόμη απρόσμενη εξέλιξη σε άλλη δίκη ήρθε να επιβεβαιώσει εκείνους που αντιλαμβάνονται, μέσα στη Δικαιοσύνη, πως οι δικαστικές αρχές είναι γυμνές και δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος της εκκαθάρισης των σκανδάλων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Πρόκειται για τη δίκη με κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό Τάσο Μαντέλη, που αναβλήθηκε και θα ξαναγίνει από την αρχή, διότι πέθανε αιφνιδίως σε ηλικία 58 ετών ο πρόεδρος του δικαστηρίου. Η εκδίκαση της υπόθεσης είχε ξεκινήσει το 2013 και η δίκη συνεχιζόταν μετ’ εμποδίων, όπως συμβαίνει με δεκάδες μεγάλες δίκες που «συνωστίζονται» σε ακατάλληλες αίθουσες, γίνονται εκ περιτροπής και ουσιαστικά μία στις τόσες.

Επειτα και από αυτή την εξέλιξη, ο πρωθυπουργός παρενέβη και ζήτησε από τον υπουργό Δικαιοσύνης να βρεθεί λύση, ώστε οι δίκες αυτές να διεξαχθούν γρήγορα. Ο κ. Παρασκευόπουλος μετέβη στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, όπου υπεβλήθη αίτημα για κατ’ εξαίρεση εκδίκαση των δύο υποθέσεων, ενώ το κλίμα μέσα στη Δικαιοσύνη βάρυνε πολύ με δικαστικούς παράγοντες να απαντούν πολύ σκληρά σε δηλώσεις και σχόλια που φωτογράφιζαν εισαγγελικούς ή δικαστικούς λειτουργούς ως υπευθύνους για την αναβολή-φιάσκο.

Το γάντι σήκωσε η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία μίλησε για επιχείρηση απαξίωσης της Δικαιούνης, με άγνωστους στόχους, χρησιμοποιώντας τον βαρύ όρο «άκρα συκοφαντία», για όσα ελέχθησαν γενικώς περί ευθυνών των ίδιων των δικαστών και των εισαγγελέων που χειρίστηκαν την εκδίκαση της υπόθεσης της Siemens και κυρίως των εισαγγελέων που ανέλαβαν να προετοιμάσουν το έδαφος (μεταφράσεις, κλήσεις και λοιπά) για να γίνει, επιτέλους, αυτή η δίκη. Σε υψηλότερους τόνους κινήθηκε η ανακοίνωση που εξέδωσε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Ισίδωρος Ντογιάκος, τον οποίο φωτογράφησαν κυρίως μέσω διαρροών ως υπεύθυνο της αργοπορημένης μετάφρασης. Μίλησε «για σκόπιμες διαρροές, από δήθεν πολιτικούς κύκλους, με αισχρά υπονοούμενα» που, όμως, όπως σημείωσε, «δεν μπορούν να συγκαλύψουν την αλήθεια». Στην ανακοίνωσή του επέμεινε στο ότι ο αρμόδιος εισαγγελέας εγκαίρως απέστειλε έγγραφα στο υπ. Εξωτερικών ζητώντας την επίσπευση της μετάφρασης, ενώ προσέθεσε ότι ανάλογη ενημέρωση είχε γίνει εγγράφως και στα προσωπικά γραφεία των υπουργών Δικαιοσύνης και Εξωτερικών, ώστε να συνδράμουν προς τούτο και οι δύο υπουργοί. Πότε θα ξαναγίνει η δίκη; Εισαγγελικές πηγές υπολογίζουν πως όλα θα μπορούν να είναι έτοιμα σε δύο με τρεις μήνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή