Προβληματισμός στο στράτευμα για συνδικαλισμό

Προβληματισμός στο στράτευμα για συνδικαλισμό

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονο προβληματισμό και ανησυχία προκαλεί στο εσωτερικό των Ενόπλων Δυνάμεων η υιοθέτηση τροπολογίας 27 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τη νομοθετική πρόβλεψη λειτουργίας συνδικαλιστικών δομών μέσα στο στράτευμα. Η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, τόσο ο υπουργός Π. Καμμένος όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Δ. Βίτσας, ενσωμάτωσαν την τροπολογία στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο που ρυθμίζει σειρά ζητημάτων που αφορούν αυτόν τον ευαίσθητο χώρο, πρακτικά ο αποδεχόμενοι τη λογική των συντακτών της τροπολογίας περί «εκδημοκρατισμού» των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.).

Από τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στις κοινοβουλευτικές επιτροπές τις προηγούμενες ημέρες, έγινε σαφές ότι η Ν.Δ. θα είναι το μόνο κόμμα το οποίο θα καταψηφίσει τη σχετική ρύθμιση, καθώς όλα τα υπόλοιπα θεωρούν ότι επιλύει ένα χρονίζον, υπαρκτό ζήτημα. Παρά τη σιωπηρή στάση που έχει τηρήσει η φυσική στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, ανταποκρινόμενη εκ των πραγμάτων στον θεσμικό και συνταγματικό ρόλο της, το σώμα των αξιωματικών σε όλα τα όπλα είναι βαθύτατα προβληματισμένο από τη συγκεκριμένη εξέλιξη.

Ο βασικός φόβος των ανησυχούντων εν ενεργεία αλλά και αποστράτων αξιωματικών, εντοπίζεται σε τρία ζητήματα:

Πρώτον, στο χωροταξικό ζήτημα που δημιουργείται, καθώς σε κάθε στρατόπεδο θα υφίσταται και ένα γραφείο όπου θα εδρεύει το κατά περιοχή σωματείο.

Δεύτερον, στη χρονική στιγμή που επιλέγεται προκειμένου να προωθηθεί μια τέτοια ρύθμιση. Σε μια περίοδο κατά την οποία υπάρχουν μισθολογικά αιτήματα, αλλά ένα γενικότερα περιοριστικό, δημοσιονομικά, πλαίσιο, η δράση συνδικαλιστικού φορέα στο εσωτερικό των Ενόπλων Δυνάμεων θα μπορούσε να δημιουργήσει περιττές προστριβές. Εν ολίγοις, σε μια περίοδο σοβαρής οικονομικής κρίσης, όπου κάθε αρχηγός, επιτελάρχης και διοικητής έχει να αντιμετωπίσει καθημερινά την πιεστική πραγματικότητα που αφορά τη διαχείριση προμηθειών, τροφοδοσίας και συντήρησης των εξοπλισμών, η προσθήκη ενός ακόμη, περιττού καθήκοντος, να συζητά δηλαδή για πιθανές μισθολογικές ή άλλες απαιτήσεις των συνδικαλιστών, δεν κρίνεται –αν μη τι άλλο– ως παραγωγική.

Η τρίτη και κυριότερη ανησυχία έμπειρων αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων είναι ότι, στην πράξη, η παρουσία ενός συνδικαλιστικού σωματείου, με γραφείο και κατά τόπους εκπρόσωπο, θα υποσκάψει ακουσίως και μεσοπρόθεσμα το πιο βασικό χαρακτηριστικό της στρατιωτικής δομής, δηλαδή την πειθαρχία που προκύπτει από την απαρέγκλιτη τήρηση της ιεραρχίας. Επιπλέον, παραμονεύει πάντα ο κίνδυνος της κομματικοποίησης του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων. Επί τούτου, αναφέρουν ότι η εναρμόνιση με το «κεκτημένο» άλλων ευρωπαϊκών χωρών πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψιν και ορισμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής περίπτωσης.

Πραγματικότητα

Οι υπερασπιστές της τροπολογίας τονίζουν ότι στην πραγματικότητα ρυθμίζει μια πραγματικότητα αρκετών ετών. Επισημαίνουν ότι, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές τις προηγούμενες ημέρες, είχαν κληθεί και παρέστησαν μέλη πρωτοβάθμιων σωματείων και δευτεροβάθμιων ενώσεων που λειτουργούν παρότι η υπόστασή τους δεν έχει κατ’ ανάγκην αναγνωριστεί. Οι επικριτές τονίζουν ότι η παρουσία των στρατιωτικών συνδικαλιστών εκεί λειτούργησε κυρίως ως μοχλός πίεσης.

Διά της τροπολογίας των 27 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά δρομολογείται η δημιουργία συνδικαλιστικής δομής στρατιωτικού τύπου, ανάλογη της οποίας απαντάται στο Λιμενικό Σώμα. Ως εκ τούτου, θα υπάρχει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (η οποία έχει ήδη συσταθεί με επικεφαλής έναν αξιωματικό του Δικαστικού) και σε πρωτοβάθμιο επίπεδο θα λειτουργούν κατά τόπους στρατιωτικά σωματεία σε επίπεδο περιφέρειας ή και περιφερειακής ενότητας (δηλαδή, νομού ή νησιού). Δεν θα υπάρχει διάκριση ανάμεσα στα Οπλα και τα διάφορα σώματα, αλλά στα σωματεία θα συμμετάσχουν αξιωματικοί από τον Στρατό Ξηράς, το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία.

Στις εκλογές για ανάδειξη των συνδικαλιστικών οργάνων θα συμμετάσχουν όσοι αξιωματικοί επιθυμούν, ενώ με απόφαση του ανώτερου στρατιωτικού διοικητή μιας περιφέρειας θα παραχωρούνται και γραφεία για τη στέγαση των σωματείων. Σχετικός χώρος θα παραχωρηθεί και στο Πεντάγωνο. Η τροπολογία περιέχει και κάποιες απαγορεύσεις. Οι εκπρόσωποι και τα μέλη των σωματείων δεν θα επιτρέπεται να κάνουν δημόσιες δηλώσεις στα ΜΜΕ. Απαγορεύεται η απεργία ή οι στάσεις εργασίας, καθώς επίσης και η ανάμειξη των συνδικαλιστών «με οποιονδήποτε τρόπο» σε θέματα διοίκησης, οργάνωσης ή δομής των Ε.Δ. Απαγορεύονται, τέλος, η άσκηση κριτικής και οι χαρακτηρισμοί για τη στρατιωτική ιεραρχία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή