Αναβολή της αυτόφωρης διαδικασίας για τους Τούρκους στρατιωτικούς – Ασφυκτική πίεση από Άγκυρα για έκδοση

Αναβολή της αυτόφωρης διαδικασίας για τους Τούρκους στρατιωτικούς – Ασφυκτική πίεση από Άγκυρα για έκδοση

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τριήμερη αναβολή της αυτόφωρης διαδικασίας ζήτησαν και έλαβαν οι οκτώ συλληφθέντες Τούρκοι στρατιωτικοί, που νωρίτερα σήμερα οδηγήθηκαν στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αλεξανδρούπολης.

Οι οκτώ συλληφθέντες αιτήθηκαν τριήμερης αναβολής, με την αιτιολογία της καλύτερης προετοιμασίας της κατάθεσής τους. Το αίτημά τους έγινε δεκτό από την δικαστή κι έτσι το αυτόφωρο θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Πέμπτη, στις 12 μετά το μεσημέρι.

Αφού ολοκληρωθεί η ποινική διαδικασία οι οκτώ κρατούμενοι, στους οποίους η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης απέδωσε χθες τις κατηγορίες της παράνομης εισόδου στη χώρα, της ηθικής αυτουργίας στην παράνομη πτήση για τους επτά κατηγορουμένους και της εκτέλεσης παράνομης πτήσης στον ελληνικό χώρο που βαρύνει τον πιλότο του ελικοπτέρου, θα οδηγηθούν στην υπηρεσία ασύλου, μετά την υποβολή ηλεκτρονικά, το βράδυ του Σαββάτου, της αίτησης χορήγησης πολιτικού ασύλου, για την πραγματοποίηση των προβλεπόμενων συνεντεύξεων επί τους αιτήματός τους.

Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασιστεί εάν οι συνεντεύξεις θα πραγματοποιηθούν στα γραφεία της υπηρεσίας ασύλου στη Νέα Χιλή Αλεξανδρούπολης, ή στο κέντρο κράτησης με μετακίνηση της επιτροπής.

Οι Τούρκοι στρατιωτικοί θα παραμείνουν κρατούμενοι στο Κέντρο Κράτησης Φερών.

Βίτσας: Πολιτικά ευνοεί την Ελλάδα να λήγουν γρήγορα αυτές οι υποθέσεις

Ενώ η Τουρκία πιέζει ασφυκτικά για την έκδοση των «8», η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα πολιτικό και ένα νομικό πρόβλημα. Οι δικαστικές διαδικασίες πρέπει, προφανώς, να τηρηθούν, ωστόσο πολιτικά η Αθήνα θέλει να ολοκληρωθεί το ταχύτερο η διαδικασία με την έκδοση των «8» στην Άγκυρα. Μιλώντας, νωρίτερα, στο Σκάι ο αναπλ. Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημ. Βίτσας σημείωσε: «Η υπόθεση αφού είναι στη δικαστική οδό είναι κάτω από το ελληνικό και το διεθνές Δίκαιο.

Θα παρθούν οι αποφάσεις από τους δικαστές. Άρα εμείς μπορούμε να μιλάμε μόνο πολιτικά. Θέλω να σας θυμίσω ότι όσον αφορά στο ζήτημα της παροχής ασύλου, με βάση και τον τελευταίο νόμο που ψηφίσαμε στην ελληνική Βουλή τον Απρίλιο, υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία: η εξέταση της αίτησης πολιτικού ασύλου σε πρώτο βαθμό, η εξέταση σε δεύτερο βαθμό, η διαδικασία αυτή συνήθως κρατάει από 15 έως 25 μέρες.

Από 'κει και πέρα υπάρχουν οι δικηγόροι των οκτώ, υπάρχουν και οι δικαστές». Ως προς την πολιτική παράμετρο και τις διαθέσεις της κυβέρνησης, ο κ. Βίτσας υπογράμμισε ότι «το αίτημα έκδοσης που έχει κάνει η Τουρκία έχει ένα ισχυρό επιχείρημα… ο καθένας μας έχει δικαίωμα σε μια δίκαιη δίκη αλλά κανένας δεν έχει δικαίωμα με τα όπλα – και από τη μεριά ενός κομματιού του στρατού – να παίρνει την εξουσία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή