Τρεις Αφγανοί πίσω από τον φόνο στο Ελληνικό

Τρεις Αφγανοί πίσω από τον φόνο στο Ελληνικό

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξιχνιάστηκε από το Τμήμα Δίωξης Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας η δολοφονία του 16χρονου Αφγανού την περασμένη Πέμπτη, στον χώρο φιλοξενίας μεταναστών στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, όπως επίσης και οι απόπειρες ανθρωποκτονίας εις βάρος δύο ακόμα ομοεθνών του, 19 και 31 ετών.

Οπως προέκυψε από την έρευνα, δράστες είναι δύο αδέρφια ηλικίας 18 και 23 ετών από το Αφγανιστάν, ενώ ρόλος συνεργού αποδίδεται σε έναν ακόμα Αφγανό 37 ετών. Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η έρευνα για την ταυτοποίηση συνεργών τους που διαφεύγουν τη σύλληψη. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., τα δύο αδέρφια διεκδικούσαν την αρχηγία στον χώρο φιλοξενίας και παρενοχλούσαν τους συμπατριώτες τους εκφοβίζοντάς τους με ρόπαλα ή ακόμη και μαχαίρια. Αρχηγός της ομάδας ήταν ο 18χρονος δράστης, συνεπικουρούμενος από τον 23χρονο αδελφό του. Το βράδυ της 14ης Ιουλίου, μαζί με άλλους ομοεθνείς τους, μέλη της ομάδας, επιτέθηκαν με μαχαίρια και άλλα αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν ως όπλα σε 19χρονο ομοεθνή τους, καθώς και στον αδελφό του 31 ετών και έναν 16χρονο, επίσης Αφγανό, που προσέτρεξαν στο σημείο για να τον βοηθήσουν. Αποτέλεσμα της συμπλοκής ήταν ο θανάσιμος τραυματισμός του 16χρονου, ο οποίος με τραύματα από αιχμηρό αντικείμενο σε διάφορα σημεία του σώματός του μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Εις βάρος των δραστών σχηματίσθηκε δικογραφία για ανθρωποκτονία από πρόθεση και απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συναυτουργία και κατά συρροή, καθώς και για παράβαση του νόμου περί όπλων. Ο 37χρονος συνελήφθη την Παρασκευή και ακολούθησαν οι συλλήψεις των δύο άλλων δραστών την Κυριακή. Ολοι μαζί οδηγήθηκαν χθες στον εισαγγελέα.

Προχωράει η προκαταγραφή

Κατά τον πρώτο μήνα εφαρμογής του προγράμματος προκαταγραφής αιτούντων άσυλο, που υλοποιεί η υπηρεσία Ασύλου, σε συνεργασία με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, προκαταγράφηκαν 20.100 άτομα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των δύο οργανισμών για το διάστημα από 9 Ιουνίου μέχρι 5 Ιουλίου. Από αυτούς το 10,6% είναι ευάλωτες περιπτώσεις. Συγκεκριμένα, από τους 20.100 που προκαταγράφηκαν το 30% είναι άνδρες, το 22% γυναίκες και το 48% παιδιά. Εντοπίστηκαν 2.143 ευάλωτες περιπτώσεις, εκ των οποίων 690 ασυνόδευτα παιδιά, από Αφγανιστάν, Συρία, Ιράκ, το 75% ηλικίας 15-17 ετών. Τα ασυνόδευτα αποτελούν το 32,2% των ευάλωτων περιπτώσεων, το 22% είναι μονογονεϊκές οικογένειες με ανήλικα παιδιά, το 16% γυναίκες έγκυοι ή σε περίοδο λοχείας, το 10% άτομα που πάσχουν από ανίατη ή σοβαρή ασθένεια, το 9% άτομα με αναπηρία, το 5% ηλικιωμένοι, ενώ μικρότερα είναι τα ποσοστά των ατόμων που πάσχουν από μετατραυματικές διαταραχές. Ο μέσος όρος προκαταγραφών ανά ημέρα ανέρχεται σε 911 άτομα. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Ιουλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή