ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τρεις χειριστές για τα αιτήματα ασύλου των 8 Τούρκων

treis-cheiristes-gia-ta-aitimata-asyloy-ton-8-toyrkon-2143128

Τρεις χειριστές του περιφερειακού γραφείου της Υπηρεσίας Ασύλου στον Εβρο θα κληθούν να εξετάσουν σε πρώτο βαθμό τα αιτήματα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που προσγειώθηκαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη στον απόηχο της εκδήλωσης πραξικοπήματος στη χώρα τους. Στελέχη της υπηρεσίας εξηγούν στην «Κ» ότι κατά μέσον όρο η εξέταση αιτημάτων ασύλου σε αυτό το στάδιο διαρκεί από δύο έως τρεις μήνες, ενώ ανά πάσα στιγμή οι χειριστές μπορούν να ζητήσουν διευκρινίσεις και συμπληρωματικές συνεντεύξεις.

Μέχρι στιγμής οι οκτώ στρατιωτικοί είχαν εκφράσει προφορικά, κατά τη σύλληψή τους, την επιθυμία τους να υποβάλουν αίτημα ασύλου. Οπως ορίζει η διαδικασία, η ΕΛ.ΑΣ. ενημέρωσε την Υπηρεσία Ασύλου και σήμερα αναμένεται να μεταχθούν στο περιφερειακό γραφείο της οι οκτώ στρατιωτικοί για να καταγραφεί το αίτημά τους. Θα ακολουθήσει η ανάθεση των υποθέσεων σε χειριστές και θα οριστούν προφορικές συνεντεύξεις. Βάσει κανονισμών, ένας χειριστής μπορεί να αναλάβει έως τέσσερις περιπτώσεις την εβδομάδα. Ο αριθμός των χειριστών στον Εβρο κρίνεται επαρκής από την υπηρεσία, εάν χρειαστεί όμως μπορεί να σταλούν για βοήθεια συνάδελφοί τους από τη Θεσσαλονίκη.

Χθες το πρωί, καλύπτοντας τα πρόσωπά τους, οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί οδηγήθηκαν στο μονομελές Πλημμελειοδικείο Αλεξανδρούπολης με τη διαδικασία του αυτοφώρου και έλαβαν προθεσμία έως την Πέμπτη για να απολογηθούν. Κατηγορούνται για παράνομη είσοδο στην Ελλάδα, για ηθική αυτουργία σε παράνομη πτήση (οι επτά) και για εκτέλεση παράνομης πτήσης (ο πιλότος).

Η Τουρκία ζητεί την έκδοσή τους, υποστηρίζοντας ότι συμμετείχαν στο πραξικόπημα. Οι ίδιοι αρνούνται την εμπλοκή τους και φοβούνται για τη ζωή τους εφόσον επιστραφούν στην πατρίδα τους. Ισχυρίζονται ότι εκτελούσαν εντολές για μεταφορά τραυματιών όταν δέχτηκαν πυρά από την τουρκική αστυνομία και αποφάσισαν να προσγειωθούν για την ασφάλειά τους στην Ελλάδα.

Εκπρόσωποι του τουρκικού προξενείου στη Θράκη εμφανίστηκαν χθες στο δικαστήριο, όπως και ένας Τούρκος δικηγόρος που υποστήριξε ότι είναι μέλος του δικηγορικού συλλόγου της Κωνσταντινούπολης. Δεν έγιναν δεκτές οι κάμερες στην αίθουσα, αλλά και τα κινητά τηλέφωνα που μπορούν να τραβήξουν φωτογραφίες. Οι στρατιωτικοί παραμένουν προσωρινά κρατούμενοι στις Φέρες Εβρου και έχουν καθημερινά δυνατότητα επικοινωνίας με τις οικογένειές τους. «Είναι ανήσυχοι, ρωτούν συνεχώς για τη διαδικασία και τι μπορεί να ακολουθήσει», λέει στην «Κ» η Κατερίνα Δαπουδάνη, μία εκ των τριών συνηγόρων τους.

Εφόσον το αίτημά τους για άσυλο απορριφθεί μπορούν να ασκήσουν έφεση για επανεξέταση από τη Δευτεροβάθμια Επιτροπή στην Αθήνα, στην οποία όμως εκκρεμούν και άλλες υποθέσεις που πρέπει να διευθετηθούν.