Το ΓΕΕΘΑ με το βλέμμα στραμμένο στο Αιγαίο

Το ΓΕΕΘΑ με το βλέμμα στραμμένο στο Αιγαίο

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες ώρες πριν από την εκδήλωση της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία, στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας είχε παρατηρηθεί μια περίεργη κινητικότητα στα ανατολικά του Εβρου. Αρματα μάχης από τις μονάδες που βρίσκονται στην τουρκική πλευρά των συνόρων άρχισαν να κινούνται προς την αντίθεση κατεύθυνση, από τον Εβρο προς την Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τις πρώτες ώρες έπειτα από την παρατήρηση αυτού του φαινομένου, οι Ελληνες αξιωματικοί δεν μπορούσαν να αξιολογήσουν αυτή τη μαζική κίνηση προς Ανατολάς. Η έκρηξη της απόπειρας πραξικοπήματος αργότερα παρείχε, προφανώς, τις απαραίτητες απαντήσεις. Από εκείνη τη στιγμή και μετά, βεβαίως, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και όλοι οι επιτελείς επέστρεψαν άμεσα στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας από το οποίο αναχώρησαν μόλις το πρωί του Σαββάτου, αφού πλέον είχε κριθεί η έκβαση της σύγκρουσης. Εμπειροι παρατηρητές τονίζουν ότι αυτή η πληροφορία αποτελεί στην πραγματικότητα μια ισχυρή ένδειξη υπέρ εκτεταμένης οργάνωσης της απόπειρας πραξικοπήματος. Ωστόσο, το γεγονός ότι ο διοικητής της Πρώτης Στρατιάς (που έχει ως βάση την ανατολική Θράκη) Ουμίτ Ντουντάρ, ο οποίος εκτελεί καθήκοντα αρχηγού ΓΕΕΘΑ μετά την έκρηξη του πραξικοπήματος, ήταν πρακτικά ο μόνος ανώτατος αξιωματικός που τάχθηκε υπέρ του Ταγίπ Ερντογάν, είχε κρίσιμη συμβολή στην αποτυχία των στασιαστών, καθώς έχασαν τον έλεγχο ίσως του πιο κρίσιμου σκέλους του στρατεύματος, εκείνου που θα στρεφόταν εναντίον της Κωνσταντινούπολης.

Στην Αθήνα αναμένουν, επίσης, να δουν πώς θα εξελιχθεί η τουρκική κινητικότητα στο Αιγαίο τους επόμενους μήνες, αφού σταθεροποιηθεί η κυβέρνηση Ερντογάν. Σύμφωνα με την ανάλυση ορισμένων διπλωματικών πηγών, οι στρατιωτικοί που πρωτοστάτησαν στο πραξικόπημα εναντίον του κ. Ερντογάν ήταν διοικητές και υψηλόβαθμα στελέχη τουρκικών μονάδων που τροφοδοτούσαν την ένταση στο Αιγαίο κατά το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου. Οι συγκεκριμένες πηγές πρακτικά εντάσσουν αυτού του είδους την κινητικότητα σε μια προσπάθεια των συγκεκριμένων στρατιωτικών να δημιουργήσουν προβλήματα στην κυβέρνηση Ερντογάν και μάλιστα σε μια περίοδο κατά την οποία πρακτικά ετίθετο υπό δοκιμασία η σχέση της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ, λόγω της παρουσίας της ναυτικής μοίρας SNMG-2 στο Ανατολικό Αιγαίο. Βάσει αυτής της ανάλυσης, προκύπτει ότι από την έξαρση της συριακής κρίσης και έπειτα φαινόταν να αναβιώνει ο παραδοσιακός διχασμός ανάμεσα σε πολιτικούς και στρατιωτικούς στην Τουρκία, με την ένταση στο Αιγαίο να αποτελεί σκέλος του παιχνιδιού.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή