Τιμώντας τη μνήμη του Νέλσον Μαντέλα

Τιμώντας τη μνήμη του Νέλσον Μαντέλα

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ένα τραγούδι της Μίριαμ Μακέμπα, συμβόλου του αγώνα κατά του Απαρτχάιντ, υποδέχθηκε χθες η συνιδρύτρια του Δικτύου Μεταναστριών στην Ελλάδα, «Μέλισσα», Κλικ Νγκούερε, γνωστή για τη συμμετοχή της στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της πατρίδας της Ζιμπάμπουε, τον πρέσβη της Νοτίου Αφρικής Μαρτίνους βαν Σκάλκβεϊκ. Αφορμή της συνάντησής τους ήταν ο εορτασμός της παγκόσμιας ημέρας Μαντέλα, που τιμάται κάθε χρόνο από το 2010 στις 18 Ιουλίου, ημέρα γέννησης του Νοτιοαφρικανού ηγέτη.

Τιμώντας τη μνήμη του Νέλσον Μαντέλα-1

Ακολουθώντας την προτροπή του αείμνηστου Μαντέλα να αντιταχθούμε στην κοινωνική αδικία, καθώς τώρα είναι στο «χέρι μας», η πρεσβεία της Ν. Αφρικής μαζί με τη φαρμακευτική εταιρεία Aspen Pharmacare απηύθυναν κάλεσμα σε ενδιαφερόμενους να προσφέρουν φέτος εθελοντική εργασία στη δραστήρια κοινότητα της «Μέλισσας», που στόχο έχει να προωθήσει θετικά πρότυπα και να βοηθήσει ν’ ακουστούν οι φωνές των μεταναστριών, με βάση την πεποίθηση ότι η κοινωνία δεν είναι ένα σύνολο μεμονωμένων κυττάρων, αλλά μια κυψέλη αμφίδρομης επικοινωνίας και ανταλλαγής. Στο πλαίσιο αυτό, αναπτύσσει δράσεις για τη νέα «γενιά» γυναικών προσφύγων, προκειμένου να ενταχθούν σταδιακά στην κοινωνία. Ετσι, για 67 λεπτά, όσα και τα χρόνια του αγώνα του Νέλσον Μαντέλα ενάντια σε κάθε μορφή καταπίεσης, είκοσι περίπου γυναίκες που καθημερινά μεταβαίνουν από τα κέντρα φιλοξενίας στον ζεστό χώρο της «Μέλισσας» στην πλατεία Βικτωρίας μαζί με περίπου τριάντα εθελοντές επιδόθηκαν σε μια σειρά δημιουργικών εργαστηρίων.

Τιμώντας τη μνήμη του Νέλσον Μαντέλα-2

Χωρισμένοι σε ομάδες φύτεψαν βασιλικούς σε γλαστράκια, έπλεξαν με βελονάκι αλλά και με τα χέρια, συνέθεσαν αντικείμενα από πεπιεσμένο χαρτί, δημιούργησαν κοσμήματα από ανακυκλώσιμα υλικά, ανέπτυξαν τη δεξιοτεχνία του ιαπωνικού διπλώματος οριγκάμι… «Μετά τη φύτευση των βασιλικών πολλές κοπέλες έσπευσαν με χαρά να προσφέρουν τις γλάστρες στα καταστήματα γύρω από την πλατεία Βικτωρίας» περιγράφει συγκινημένη στην «Κ» η συνιδρύτρια της «Μέλισσας», ανθρωπολόγος κ. Ναντίνα Χριστοπούλου. «Κορίτσια που πριν από λίγους μήνες ίσως και να διανυκτέρευσαν στην πλατεία, θέλησαν με τη σειρά τους να προσφέρουν ένα φυτό και ένα χαμόγελο στη γειτονιά…». Αντίστοιχος και ο ενθουσιασμός των εθελοντών, που είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τις συμμετέχουσες στα προγράμματα της «Μέλισσας» και να αφουγκραστούν τα προβλήματά τους. Αλλωστε, ορισμένες, εξ αυτών έλκουν την καταγωγή τους από κάποια αφρικανική χώρα. Η ολιγόωρη συνύπαρξη έληξε με την απονομή τιμητική πλακέτας στους πρωτεργάτες της «Μέλισσας», αλλά και με ένα εντυπωσιακό χορευτικό από την ομάδα Mandela Girls, το οποίο συμπαρέσυρε αρκετούς παρευρισκόμενους.

Τιμώντας τη μνήμη του Νέλσον Μαντέλα-3

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή