Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς οι Φίλιπποι

Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς οι Φίλιπποι

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μία μεγάλη επιτυχία αλλά και έχοντας ζήσει μια απίστευτη περιπέτεια –τις τραγικές ώρες της απόπειρας πραξικοπήματος– επιστρέφουν από την Κωνσταντινούπολη οι άνθρωποι του υπουργείου Πολιτισμού αλλά και του Δήμου Καβάλας. Ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων εγγράφηκε στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCΟ στο πλαίσιο της 40ής Συνόδου της, που ξεκίνησε πριν από λίγες μέρες στην Κωνσταντινούπολη.

Ο φάκελος της υποψηφιότητας που υπεβλήθη για εγγραφή το 2015, έπειτα από πολύ σοβαρή και μακρόχρονη εργασία από τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟ και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και του Δήμου Καβάλας, πέρασε την απαιτητική διαδικασία αξιολόγησης και κρίθηκε θετικά. Τι σημαίνει η ένταξη στον κατάλογο της UNESCO; Παγκόσμια αναγνώριση, αύξηση επισκεπτών αλλά και των υποχρεώσεων για βελτίωση υποδομών κ.ά.

Οι Φίλιπποι αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους και πληρέστερους αρχαιολογικούς χώρους της  Βόρειας Ελλάδας, με πλήθος μνημείων, τα οποία συνδέονται με τη διαχρονική εξέλιξη της πόλης από την ελληνιστική περίοδο μέχρι τα ύστερα βυζαντινά χρόνια. Η στρατηγική της θέση, που διέκρινε ο Φίλιππος Β΄, αναβαθμίζεται με την «Εγνατία Οδό». Μετά τη δραματική μάχη το 42 π.Χ., που καθόρισε την πολιτική ιστορία του ρωμαϊκού κράτους, ζει μια περίοδο ακμής ως ρωμαϊκή αποικία. Σε αυτό το ζωηρό αστικό κέντρο ήρθε ο Απόστολος Παύλος και ίδρυσε την πρώτη χριστιανική εκκλησία σε ευρωπαϊκό έδαφος το 49/50 μ.Χ. Μετά την ένταξή του στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, η Ελλάδα αριθμεί πλέον 18 εγγραφές. Η τελευταία ήταν η Παλαιά Πόλη της Κέρκυρας το 2007.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή