Η κατάθεση που «οδήγησε» στην οικία Σκλαβούνη

Η κατάθεση που «οδήγησε» στην οικία Σκλαβούνη

3' 34" χρόνος ανάγνωσης

Ευρήματα που προέρχονται από ηλεκτρονικούς υπολογιστές, έγγραφα και άλλα που κατασχέθηκαν από την αιφνιδιαστική έφοδο που πραγματοποιήθηκε με εντολή του επικεφαλής των οικονομικών εισαγγελέων, Παναγιώτη Αθανασίου, στο σπίτι του investement banker κ. Χρ. Σκλαβούνη, πρώην στελέχους της τράπεζας UBS, μελετά κλιμάκιο εισαγγελέων που διενεργούν τις έρευνες για τον εντοπισμό φοροδιαφυγής και ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος για καταθέτες της ελβετικής τράπεζας.

Οι εισαγγελικοί λειτουργοί Ελένη Τουλουπάκη, Χρήστος Ντζούρας και Γεώργιος Καλούδης έχουν αναλάβει τη διερεύνηση της υπόθεσης που αφορά περίπου χίλιους υπόπτους για φοροδιαφυγή που έχουν στη λίστα τους οι οικονομικοί εισαγγελείς μετά την επεξεργασία δεδομένων που αποτελούν αντικείμενο των ερευνών τους τελευταίους μήνες.

Ο Χρ. Σκλαβούνης, που είχε διατελέσει στέλεχος της ελβετικής τράπεζας και στη χώρα μας εκτός από την Ελβετία, είχε τοποθετηθεί επικεφαλής το 2013 από την τότε κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, από το οποίο απεχώρησε το 2015. «Δεν ανέχομαι την οποιαδήποτε σπίλωσή μου και κατασυκοφάντησή μου από οποιαδήποτε κατεύθυνση προέρχεται, μη σεβόμενη την προσωπικότητά μου και το Κράτος Δικαίου που διασφαλίζει η συντεταγμένη Πολιτεία μας, επιφυλασσόμενος κάθε νομίμου δικαιώματός μου ως πολίτης αυτής της χώρας», δήλωσε διά του συνηγόρου του ο κ. Σκλαβούνης, που ξεκαθαρίζει ότι δεν του έχει ασκηθεί καμία απολύτως δίωξη. Η έφοδος των εισαγγελέων στο σπίτι του έγινε μετά την εξέταση στελέχους του ελβετικού τραπεζικού κολοσσού στις ΗΠΑ από το κλιμάκιο των Ελλήνων εισαγγελέων που μετέβη επιτόπου και έλαβε σημαντική, όπως εκτιμάται, κατάθεση. Πρόκειται για πρώην στέλεχος της UBS, oνόματι Bradley Birkenfeld, o οποίος σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάστηκε επί ώρες από το κλιμάκιο των Ελλήνων εισαγγελικών λειτουργών και έδωσε στοιχεία για τον τρόπο που η ελβετική τράπεζα, για την οποία και ο ίδιος δούλεψε στο παρελθόν, διευκόλυνε την κατάθεση ποσών σε αυτή από διάφορες χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, για καταθέτες με χρήμα αφορολόγητο, «μαύρο» ή αδήλωτο.

Ο εν λόγω μάρτυρας θεωρείται πρόσωπο-κλειδί για τις έρευνες για φοροδιαφυγή, καθώς έχει δώσει σημαντικά στοιχεία στις φορολογικές αρχές των ΗΠΑ και για τον λόγο αυτό επιβραβεύθηκε με σημαντικό χρηματικό ποσό, ενώ τις υπηρεσίες του έχει προσφέρει και στις γαλλικές αρχές που του απευθύνθηκαν. Η συνεισφορά του στην αποκάλυψη καταθετών με αφορολόγητο και «μαύρο» χρήμα στη UBS και για Ελληνες καταθέτες αναμένεται να είναι σημαντική, όπως εκτιμούν εισαγγελικές πηγές, που έχουν γνώση των δυνατοτήτων του αλλά και του περιεχομένου της κατάθεσης που έχει ήδη δώσει.

Πάντως, με αφορμή αυτή την κατάθεση, το κλιμάκιο των οικονομικών εισαγγελέων (Τουλουπάκη, Ντζούρας και Καλούδης) στις 4 Ιουλίου μπήκε στο σπίτι του Χρήστου Σκλαβούνη και διενήργησε έρευνα. Η έρευνα των οικονομικών εισαγγελέων αποκαλύφθηκε από χθεσινό δημοσίευμα των Financial Times, όπου γινόταν εκτενής αναφορά στις επιδιώξεις των ελληνικών δικαστικών αρχών για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Οι οικονομικοί εισαγγελείς έχουν λίστα χιλίων καταθετών της UBS, υπόπτων για φοροδιαφυγή, πολλοί από τους οποίους έχουν εμφανιστεί πρόθυμοι να συμβιβαστούν και να πληρώσουν.

Σκληρή αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ με Ν.Δ.

Η έρευνα που διεξήχθη στην οικία του κ. Χρ. Σκλαβούνη έγινε αφορμή να ξεσπάσει και πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στη Ν.Δ., καθώς ο τελευταίος είναι μέλος της επιτροπής προγράμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Η Ν.Δ. είναι το κόμμα των offshore, της φοροδιαφυγής και της διαπλοκής» υποστήριξε η Κουμουνδούρου και η απάντηση ήρθε ακαριαία από τη Συγγρού. «Για διαπλοκή, αδήλωτα εισοδήματα και ακίνητα, συμμετοχή σε εταιρείες που παίρνουν δημόσια έργα και offshore, ας ρωτήσει ο κ. Τσίπρας τον καναλάρχη – υπουργό κ. Παππά, τους κ. Φλαμπουράρη και Σταθάκη και βέβαια το όργανό τους, την “Αυγή”» σχολίασε η Ν.Δ., η οποία απέδωσε την κυβερνητική ανακοίνωση στην εναγώνια προσπάθειά της να αλλάξει την ατζέντα από «την οργή του κόσμου που γιγαντώνεται από την ανελέητη φορολογική σφαγή και τις περικοπές στους μισθούς και στις συντάξεις»

Σημειώνεται ότι νωρίτερα την έρευνα στο σπίτι του κ. Σκλαβούνη είχε επιχειρήσει να αξιοποιήσει επικοινωνιακά και η κυβερνητική εκπρόσωπος κ. Ολγα Γεροβασίλη, η οποία θέλοντας να υπαινιχθεί ότι για πρώτη φορά γίνεται πραγματική αντιμετώπιση των φαινομένων διαφθοράς, είπε ότι «όπως και στις περιπτώσεις των γνωστών λιστών Λαγκάρντ και Μπόργιανς, η κυβέρνηση έχει αναλάβει την ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό να χτυπήσει αποφασιστικά τη διαπλοκή σε αυτόν τον τόπο», καθώς «η χώρα και οι πολίτες της δεν μπορούν να είναι διαρκώς όμηροι των κυκλωμάτων της διαφθοράς».

Αμεση ήταν και πάλι η απάντηση της Ν.Δ., η οποία τόνισε ότι «όσο η κοινωνική και οικονομική πίεση θα αυξάνεται, η κυβέρνηση θα καταφεύγει σε τεχνάσματα και σπασμωδικές κινήσεις προκειμένου να αλλάξει την ατζέντα».