Ψήφο στους Ελληνες του εξωτερικού ζητά η πρωτοβουλία BrainGain

Ψήφο στους Ελληνες του εξωτερικού ζητά η πρωτοβουλία BrainGain

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενόψει της συζήτησης και ψήφισης του νέου εκλογικού νόμου από την Ελληνική Βουλή, η πρωτοβουλία BrainGain έστειλε ανοικτή επιστολή προς τους Βουλευτές διατυπώνοντας το αίτημα να κατοχυρωθεί το δικαίωμα συμμετοχής των Ελλήνων από το εξωτερικό στις εκλογές.

Στην επιστολή επισημαίνεται:

«Εμείς οι τουλάχιστον 427.000 Έλληνες που φύγαμε στο εξωτερικό λόγω της κρίσης τα τελευταία χρόνια, δεν είμαστε σε θέση να ασκήσουμε το εκλογικό μας δικαίωμα από τους τόπους διαμονής μας στις εθνικές εκλογές της πατρίδας μας. Για να ασκήσουμε το εκλογικό μας καθήκον, πρέπει να ταξιδέψουμε στην Ελλάδα, κάτι το οποίο δεν είναι πάντα εφικτό, λόγω αντικειμενικών παραγόντων, όπως η απόσταση, οι εργασιακές υποχρεώσεις ή η οικονομική μας κατάσταση. Όπως προκύπτει από έρευνα του BrainGain, το 62% της «γενιάς του brain drain» έφυγε μόλις μετά το 2011, ενώ η πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων επιθυμεί να επιστρέψει στην Ελλάδα, διατηρώντας με αυτήν διαρκείς, έντονους και απτούς δεσμούς».

Το BrainGain έχει ξεκινήσει μια μεγάλη διαδικτυακή εκστρατεία για το θέμα και μέσα σε λίγες ημέρες έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες από 17 χιλιάδες υπογραφές που στηρίζουν το αίτημα να επιτραπεί στους Έλληνες του εξωτερικού να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο διαμονής τους, όπως σαφώς προβλέπει το Σύνταγμα (άρθρο 51, παράγραφος 4).

Σύμφωνα με τη μελέτη του BrainGain στις 25 από τις 28 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης οι πολίτες μπορούν να ψηφίζουν από όπου κι αν βρίσκονται είτε με κάποιο σύστημα επιστολικής ψήφου, είτε με την ψηφοφορία σε πρεσβείες και προξενεία.

Η ομάδα του BrainGain καλεί τους Βουλευτές να ακούσουν τη φωνή των εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων του εξωτερικού και να συμπεριλάβουν στην αλλαγή του εκλογικού νόμου και την κατοχύρωση του εκλογικού τους δικαιώματος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή