Προσφυγή στο ΣτΕ για τον ΦΠΑ 24% στα νησιά

Προσφυγή στο ΣτΕ για τον ΦΠΑ 24% στα νησιά

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να κριθεί αντισυνταγματική η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά στο 24% ζητεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας ο Επιμελητηριακός Ομιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών, που απαρτίζεται από 19 Επιμελητήρια – μέλη του σε νησιωτικές περιοχές.

Στην προσφυγή του, ο επιμελητηριακός όμιλος αναφέρει ότι το Σύνταγμα προβλέπει ειδική μεταχείριση για τα νησιά (άρθρα 101 και 106 Συντάγματος), όπως είναι τα ιδιαίτερα ευμενή οικονομικά μέτρα, λόγω της απομόνωσής τους και της έλλειψης δυνατότητας οικονομικής ανάπτυξης.

Ακόμη, υποστηρίζει ότι ο νόμος 4389/2016 και η από 24.5.2016 απόφαση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, που επιβάλλουν την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά στο 24%, είναι σε αντίθεση με τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 Συντάγματος).

Και αυτό, γιατί η γενική και ολοσχερής κατάργηση της ιδιαίτερης και συνταγματικά επιβεβλημένης ειδικής μεταχείρισης των νησιών από πλευράς φόρου είναι επαχθεστέρα, αφού μαραζώνει τα νησιά και τους επιφέρει οικονομική δυσπραγία.

Με άλλα λόγια, καταργούν το συνταγματικά επιβαλλόμενο ιδιαίτερο και ευμενέστερο φορολογικό καθεστώς για τα νησιά, επισημαίνει ο όμιλος.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τον ίδιο λόγο έχουν προσφύγει επίσης η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, ο Δήμος Μυκόνου, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Νάξου και Σύρου και επιχειρηματίες.

Οι προσφυγές θα συζητηθούν στην ολομέλεια του ΣτΕ την πρώτη ημέρα του νέου δικαστικού έτους, στις 16 Σεπτεμβρίου 2016, με εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Γεώργιο Βώρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή