Μπουτάρης: «Γνωρίζουν ότι εδώ υπάρχει ανοχή»

Μπουτάρης: «Γνωρίζουν ότι εδώ υπάρχει ανοχή»

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είναι φανερό ότι θέλουν να επιβάλουν μια χαοτική κατάσταση», αναφέρει στην «Κ» ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης για το «Νo Βorder Camp», την κατάληψη των αλληλέγγυων που έχει στηθεί στο ΑΠΘ. «Γιατί δεν πηγαίνουν να διαμαρτυρηθούν στα σύνορα των Σκοπίων; Γνωρίζουν όμως ότι μόνο εδώ υπάρχει ανοχή στις καταστάσεις αναρχίας», συμπληρώνει.

Αθλιότητα χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης την κατάσταση με τους «κατασκηνωτές» στο ΑΠΘ, κατηγορώντας τους αρμόδιους υπουργούς για προκλητική αδιαφορία.

«Η κατάληψη του προαύλιου χώρου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου για πολλές ημέρες είναι προσβολή για τη Θεσσαλονίκη μας, για την Ακαδημαϊκή Κοινότητα, τους φοιτητές, τους καθηγητές, αλλά και για όλους τους Ελληνες φορολογουμένους που πληρώνουν για τη μόρφωση των παιδιών τους» σημείωσε, κάνοντας λόγο για επέκταση της ανομίας.

Ο αριθμός των κατασκηνωτών, που διαμένουν σε σκηνές στον προαύλιο χώρο και χρησιμοποιούν κατά βούληση τις εγκαταστάσεις των κτιρίων της Νομικής και της Φιλοσοφικής, αυξάνεται καθημερινά και σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις ήδη οι «φιλοξενούμενοι» έχουν φτάσει τους 1.500. Ωστόσο, καθώς η πρόσβαση σε όσους δεν συμμετέχουν στην κατάληψη απαγορεύεται, δεν υπάρχει σαφής εικόνα για τα τεκταινόμενα εντός του χώρου.

Αιχμή του δόρατος της κινητοποίησης των ανά τον κόσμο «αλληλέγγυων» που έχουν συγκεντρωθεί στη Θεσσαλονίκη είναι οι πρόσφυγες και τα δικαιώματά τους. Μάλιστα ομάδες προσφύγων φτάνουν καθημερινά, οργανωμένα, με πούλμαν από τις δομές φιλοξενίας στο ΑΠΘ για να λάβουν μέρος στο «Νo Βorder Camp». Οι μετακινήσεις των προσφύγων από τους χώρους φιλοξενίας προκαλούν φόβους ότι μπορεί και να παραμείνουν στον χώρο και μετά τις 25 Ιουλίου, την ημερομηνία που έχει ανακοινωθεί ότι θα ολοκληρωθεί το φεστιβάλ.

Προχθές ομάδα 40 ατόμων έβαψε με σπρέι λεωφορείο του ΟΑΣΘ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με το σύνθημα fight borders, ενώ χθες με συνθήματα και γκράφιτι έβαψαν και ένα από κόκκινα λεωφορεία της πόλης.

Σταμάτησαν το όχημα με κάδους απορριμμάτων που τοποθέτησαν στην οδό Εθνικής Αμύνης, στο ύψος της παλαιάς Φιλοσοφικής, και «έπιασαν δουλειά» μπροστά στα έκπληκτα μάτια των επιβαινόντων. Χθες, επίσης, περίπου 200 άτομα πραγματοποίησαν διαμαρτυρία μπροστά στο γερμανικό προξενείο Θεσσαλονίκης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή