ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέες δεσμεύσεις στις διαγνωστικές εξετάσεις ΕΟΠΥΥ

nees-desmeyseis-stis-diagnostikes-exetaseis-eopyy-2143293

Νέους περιορισμούς στη συχνότητα αλλά και στο είδος των διαγνωστικών εξετάσεων που γράφουν οι γιατροί στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ προωθεί το υπουργείο Υγείας, με στόχο τον εξορθολογισμό και τη συγκράτηση της δαπάνης για τις διαγνωστικές εξετάσεις κοντά στα «μεγέθη» του προϋπολογισμού του Οργανισμού.

Με υπουργική απόφαση που υπογράφει ο αναπλ. υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης και η οποία δημοσιεύθηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, διαχωρίζονται κατά τη συνταγογράφηση ποιες εξετάσεις επιτρέπεται να γράφει ένας γιατρός προκειμένου να γίνει η διάγνωση στον ασθενή και ποιες εξετάσεις για παρακολούθηση, ανάλογα με την ειδικότητά του, ενώ τίθενται όρια και στην περιοδικότητα με την οποία γράφονται οι εξετάσεις παρακολούθησης. Ειδικότερα, στα παραπεμπτικά των διαγνωστικών εξετάσεων που εκδίδονται από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση (e-prescription) που διαχειρίζεται η ΗΔΙΚΑ Α.Ε. προστίθενται πεδία που αναγράφουν «Διάγνωση» και «Παρακολούθηση». Ο γιατρός, αφού πρώτα επιλέξει κωδικό νόσου (ICD-10), επιλέγει υποχρεωτικά είτε «Διάγνωση» είτε «Παρακολούθηση» και αναλόγως θα ορίζονται συγκεκριμένες διαγνωστικές εξετάσεις που μπορεί να γράψει. Οι εξετάσεις «διάγνωσης» επιτρέπονται μόνο μία φορά τον μήνα για την ίδια νόσο και τον ίδιο ασθενή. Για τις εξετάσεις «παρακολούθησης» καθορίζεται με την υπουργική απόφαση διάστημα περιοδικότητας.

Στον γιατρό δίνεται η δυνατότητα και των εξαιρέσεων από τον κανόνα, οι οποίες όμως θα πρέπει να συνοδεύονται από αιτιολογία. Επίσης, εάν οι «εξαιρέσεις» για έναν γιατρό υπερβούν το 15% του συνόλου των εξετάσεων που συνταγογραφεί στη διάρκεια ενός έτους, θα ενημερώνεται πάραυτα ο ΕΟΠΥΥ για διερεύνηση. Ειδικό καθεστώς ισχύει για τα «πακέτα εξετάσεων» που αφορούν τα χρόνια νοσήματα καθώς η ένταξή τους στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης γίνεται σε διασύνδεση με θεραπευτικά πρωτόκολλα.

Στους νέους κανόνες περιλαμβάνεται και ο υπολογισμός της μέσης δαπάνης ανά παραπεμπτικό της κάθε ειδικότητας ανάλογα με τον κωδικό νόσου (ICD-10). Οταν ο γιατρός ξεπερνά το 20% του μέσου παραπεμπτικού θα καταγράφεται η υπέρβαση και θα ενημερώνεται ο ΕΟΠΥΥ.

Εφαρμογή τον Οκτώβριο

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, η ένταξη των κανόνων στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θα έπρεπε να είχε γίνει έως σήμερα, ώστε να αρχίζουν να εφαρμόζονται από αύριο! Ωστόσο, στελέχη του υπουργείου Υγείας ανέφεραν στην «Κ» ότι θα υπάρξει τροποποίηση της απόφασης ως προς την ημερομηνία και εκτιμάται πως πλήρης εφαρμογή των κανόνων θα γίνει τελικά τον προσεχή Οκτώβριο.

Ο στόχος για τους νέους κανόνες συνταγογράφησης είναι η συγκράτηση της δαπάνης για τις διαγνωστικές εξετάσεις όσο το δυνατόν πιο «κοντά» στον σχετικό κλειστό ετήσιο προϋπολογισμό, που για φέτος ανέρχεται στα 315 εκατομμύρια ευρώ. Παρά τη μείωση του κόστους των διαγνωστικών εξετάσεων, ήδη καταγράφονται υπερβάσεις στη δαπάνη η οποία εκτιμάται ότι στο τέλος του έτους θα φτάσει περίπου τα 370 εκατομμύρια ευρώ. Σημειώνεται, πάντως, ότι πέρυσι η δαπάνη είχε φτάσει τα 553 εκατομμύρια ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, ο ΕΟΠΥΥ έχει εκδώσει οκτώ κανόνες συνταγογράφησης για τον εξορθολογισμό της δαπάνης. Προς το παρόν, έχουν τεθεί σε εφαρμογή στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης από την ΗΔΙΚΑ μόνο οι μισοί, γεγονός που έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των εκπροσώπων των διαγνωστικών κέντρων που θα κληθούν να επιστρέψουν και φέτος την όποια υπέρβαση μέσω του claw back.