Προδικαστικό ερώτημα του ΣτΕ για το ύψος που πρέπει να έχουν οι αστυνομικοί

Προδικαστικό ερώτημα του ΣτΕ για το ύψος που πρέπει να έχουν οι αστυνομικοί

52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προδικαστικό ερώτημα απέστειλε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να λάβει απάντηση για το αν είναι σύμφωνη η όχι με την ευρωπαϊκή νομοθεσία διάταξη που προβλέπει ότι για την εισαγωγή στη Σχολή Αξιωματικών και Αστυφυλάκων της Αστυνομικής Ακαδημίας, θεωρείται ως αναγκαίο προσόν οι υποψήφιοι, άνδρες και γυναίκες να έχουν ύψος τουλάχιστον 1,70.

Το ερώτημα εστάλη από το Γ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (επταμελής σύνθεση) καθώς δύο υποψήφιες στο παρελθόν (2007) στην εν λόγω Σχολή προσέφυγαν δικαστικά γιατί κόπηκαν λόγω ύψους στα διοικητικά δικαστήρια. Το Διοικητικό Εφετείο τις δικαίωσε κρίνοντας ότι η εν λόγω διάταξη είναι αντίθετη με το σύνταγμα  καθώς καθιερώνει  «ενιαίο ελάχιστο ύψος 1,70 μ. ως υποχρεωτικό προσόν για την εισαγωγή, αδιακρίτως, ανδρών και γυναικών υποψηφίων στις αστυνομικές σχολές και ως εκ τούτου  αντίκεινται στη συνταγματική αρχή της ισότητας των φύλων και είναι, ως εκ τούτου, ανίσχυρες».

Το δημόσιο έφερε την υπόθεση ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας εκφράζοντας τη θέση ότι η διάταξη είναι συνταγματική. Η συνέχεια θα δοθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας μετά την απάντηση που θα λάβει από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή