Στην Καβάλα οι «8», σήμερα η δίκη

Στην Καβάλα οι «8», σήμερα η δίκη

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό άκρα μυστικότητα και για «λόγους ασφαλείας», όπως ανέφεραν αστυνομικές πηγές, μεταφέρθηκαν το απόγευμα της Τρίτης από τις Φέρες Εβρου στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί που κατηγορούνται για παράνομη είσοδο στην Ελλάδα τη νύχτα του πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Οι ελληνικές αρχές εκτιμούν ότι οι οκτώ, των οποίων την έκδοση ζητάει η τουρκική κυβέρνηση κατηγορώντας τους για συμμετοχή στο πραξικόπημα, θα έχουν καλύτερη φύλαξη στην Καβάλα. Οπως αναφέρει στην «Κ» η δικηγόρος Βασιλική Μαρινάκη, μία εκ των τριών συνηγόρων τους, οι στρατιωτικοί αρχικά πανικοβλήθηκαν όταν έμαθαν ότι θα μεταφερθούν αλλού, φοβούμενοι ότι απελαύνονται. «Ηρέμησαν όμως όταν ενημερώθηκαν ότι παραμένουν σε ελληνικό έδαφος», λέει η δικηγόρος.

Στην Καβάλα μοιράστηκαν σε δύο κελιά και σήμερα θα μεταχθούν στην Αλεξανδρούπολη για τη δίκη τους στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο. Εκτός από παράνομη είσοδο, κατηγορούνται για ηθική αυτουργία σε παράνομη πτήση (οι επτά) και για εκτέλεση παράνομης πτήσης (ο πιλότος του ελικοπτέρου με το οποίο προσγειώθηκαν στην Αλεξανδρούπολη). Στη δίκη πρόκειται να καταθέσει ως μάρτυρας κατηγορίας αστυνομικός που τους συνέλαβε, για να ακολουθήσουν οι απολογίες των στρατιωτικών. Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί εντός της ημέρας.

Η κ. Μαρινάκη διέψευσε δημοσιεύματα που εμφάνιζαν τους στρατιωτικούς να έχουν πετάξει τον οπλισμό τους προτού προσγειωθούν στην Ελλάδα, λέγοντας ότι εξαρχής δεν έφεραν όπλα. Επιβεβαίωσε, όμως, ότι οι στρατιωτικοί κατέθεσαν στην Ελληνική Αστυνομία πως ξήλωσαν και έριξαν στη θάλασσα εξάρτημα του ελικοπτέρου το οποίο περιείχε συντεταγμένες και στρατιωτικούς χάρτες, για να μην πέσει στα χέρια των Ελλήνων. Πάντως, οι άλλες δύο συνήγοροι των στρατιωτικών, Κατερίνα Δαπουδάνη και Μένια Πολυχρόνη, ανέφεραν στην «Κ» ότι ουδέποτε δόθηκε σχετική κατάθεση στις ελληνικές αρχές από τους εντολείς τους.

Οι πρώτες συνεντεύξεις των στρατιωτικών με τους χειριστές που θα εξετάσουν τα αιτήματα ασύλου θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 27 Ιουλίου. Κάθε ημέρα δύο στρατιωτικοί θα μιλούν στους αρμόδιους υπαλλήλους της υπηρεσίας Ασύλου. Δεν είναι ξεκάθαρο πότε θα βγουν οι αποφάσεις σε πρώτο βαθμό. Οπως έχουν δηλώσει στελέχη της υπηρεσίας Ασύλου, σε άλλες περιπτώσεις αιτημάτων προσφύγων και μεταναστών η διαδικασία συνήθως διαρκεί από δύο έως και τρεις μήνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή