Επιχορήγηση σε δήμους για ληξιπρόθεσμες οφειλές

Επιχορήγηση σε δήμους για ληξιπρόθεσμες οφειλές

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιπλέον επιχορήγηση στους δήμους της χώρας ύψους 326 εκατ. ευρώ συνολικά για το 2016 και το 2017 θα καταβάλει το υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου οι δήμοι να εξοφλήσουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τρίτους.

Λύση μέσω της συγκεκριμένης ρύθμισης αναμένει ο Δήμος Αχαρνών, ο οποίος αδυνατεί να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του (όπως επιβάλλεται από τη νομοθεσία) λόγω χρεών τα οποία αδυνατεί να εξυπηρετήσει. Εξαιτίας της κακής του οικονομικής κατάστασης, ο δήμος αδυνατεί να κάνει οποιαδήποτε οικονομική συναλλαγή, με αποτέλεσμα να μην έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει αναγκαίες προμήθειες για τη λειτουργία του δήμου. Το συνολικό ύψος του χρέους του δήμου ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ, ωστόσο, καθώς υπάρχουν οφειλόμενα από παλαιές απαλλοτριώσεις για τα οποία δεν υπάρχουν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, ο δήμαρχος Γιάννης Κασσαβός, ο οποίος παρέλαβε τον δήμο σε κακή οικονομική κατάσταση, αναφέρει ότι δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια το ύψος του χρέους.

Σύσκεψη για τον Δήμο Αχαρνών πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο υπουργείο Εσωτερικών υπό την προεδρία του υπουργού Παναγιώτη Κουρουπλή, ύστερα από εισήγηση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ, ο οποίος μάλιστα παραβρέθηκε στη σύσκεψη. Ο Δήμος Αχαρνών έχει λάβει επίσης το 2012 και το 2013 έκτακτη επιχορήγηση για ληξιπρόθεσμες οφειλές συνολικά 40 εκατ. ευρώ.

Οσον αφορά την έκτακτη επιχορήγηση προς τους δήμους, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι για το 2016, από τον Ιούλιο έως το Δεκέμβριο, θα καταβληθούν στους δήμους 250 εκατ. ευρώ για την κάλυψη υποχρεώσεων και άλλα 70 εκατ. για το 2017.

Πρόκειται για χρήματα που θα δοθούν με έλεγχο μέσω παραστατικών που θα πρέπει να προσκομίσουν οι δήμοι, προκειμένου να εξοφλήσουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τρίτους. Οι δήμοι έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το σύνολο των οφειλών τους προς τρίτους όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί έως τις 30 Απριλίου 2016, με βάση τους προϋπολογισμούς που έχουν κατατεθεί. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, το ποσό που θα δοθεί (συνολικά 326 εκατ.) αφορά την αποπληρωμή του συνόλου των χρεών των δήμων προς τρίτους. Ωστόσο, είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν και άλλες οφειλές που δεν έχουν εγγραφεί στους προϋπολογισμούς, προκειμένου να φανεί ότι είναι ισοσκελισμένοι.

Το υπουργείο Εσωτερικών με σχετική εγκύκλιο στις 12 Ιουλίου έχει ενημερώσει τους δήμους για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν. Μάλιστα, καλεί τους δήμους να ενεργήσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα ώστε να τηρηθούν οι προθεσμίες, καθώς «τυχόν υπόλοιπα που δεν θα χρησιμοποιούνται έγκαιρα για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων θα επιστρέφονται στον κρατικό προϋπολογισμό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή