Τίτλοι τέλους για το νέο ελληνικό σχολείο στο Μόναχο

Τίτλοι τέλους για το νέο ελληνικό σχολείο στο Μόναχο

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι, έχω μεγάλη κατανόηση για την κατάσταση της ελληνικής κοινότητας Karlsfeld. Δυστυχώς, όμως, πρέπει να σας ενημερώσω ότι το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε στη σημερινή συνέλευσή του να μην παράσχει περαιτέρω παράταση της προθεσμίας και να αξιοποιήσει το δικαίωμα εξαγοράς του ακινήτου στην οδό Hachinger-Bach-Strasse 14a. Ανεξάρτητα από την έκβαση αυτής της υπόθεσης, θα ήθελα στο σημείο αυτό να αναγνωρίσω το αξιόλογο έργο σας για τις Ελληνίδες και τους Ελληνες συμπολίτες μας στο Karlsfeld και τη γύρω περιοχή και να σας ευχαριστήσω». Με αυτήν τη λιτή επιστολή, που παρουσιάζει η «Κ», προς γονείς και εκπαιδευτικούς, ο αντιδήμαρχος του Μονάχου Josef Schmid, υπεύθυνος του τομέα Οικονομικών, Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολιτισμού, δίνει τέλος εκ μέρους του δήμου στο σίριαλ του οικοπέδου που είχε παραχωρήσει ο δήμος στην ελληνική κυβέρνηση για να χτίσει σχολείο για τα ελληνόπουλα της Βαυαρίας, περίπου 1.000.

Η αρχή έγινε το 2001 με την παραχώρηση έναντι του πολύ χαμηλού τιμήματος των 2,5 εκατ. ευρώ οικοπέδου 15.000 τ.μ. με τη σαφή δέσμευση να γίνει σχολικό σε εύλογο χρονικό διάστημα. Επειτα από 15 χρόνια, το σχολείο είναι… σχέδια, με αποτέλεσμα –και με δεδομένη την εξάντληση της υπομονής της– χθες η δημοτική αρχή να λάβει την παραπάνω απόφαση. Οπως ανέφερε χθες στην «Κ» ο Αθανάσιος Κρίκκης, με μακρά δράση για το χτίσιμο του σχολείου, εστάλη απάντηση στον κ. Schmid, στην οποία τονίζεται ότι «τα συλλογικά όργανα των γονέων, εκπαιδευτικών και μαθητών πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες και είμαστε σίγουροι ότι όλοι οι φορείς του ελληνισμού της περιοχής θα σταθούν αρωγοί στο πλευρό τους».

Οι ευθύνες του ελληνικού Δημοσίου είναι μεγάλες, με τελευταία παράσταση σε μια σειρά διακηρύξεων εκείνη του νυν υφυπουργού Παιδείας Θεοδόση Πελεγρίνη, ο οποίος προσπάθησε να πείσει για την αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης. Ο υφυπουργός στις 11 Ιουλίου συναντήθηκε με τον κ. Schmid και πρότεινε να κατατεθούν από την Ελλάδα αξιόπιστα σχέδια έως την Παρασκευή, 16 Ιουλίου, και να υπάρξουν συναντήσεις με τις παρατάξεις του δήμου, «ώστε η ελληνική πλευρά να τις πείσει ότι χωρίς χρονοτριβές και με αταλάντευτη βούληση θα προβεί σε όλες εκείνες τις ενέργειες που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της οικοδόμησης του κτιρίου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή