Μεγάλες καταστροφές στο Σελάκανο

Μεγάλες καταστροφές στο Σελάκανο

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΑΣΙΘΙ. Τεράστιες καταστροφές προκάλεσε η πυρκαγιά στο Σελάκανο Ιεράπετρας στην ανατολική Κρήτη, ενώ άνθρωποι κινδύνευσαν και ένας οικισμός εκκενώθηκε. Αν και η φωτιά βρίσκεται σε ύφεση από χθες το μεσημέρι και έως το βράδυ δεν υπήρχε ενεργό μέτωπο, οι πυροσβεστικές δυνάμεις –επίγειες και εναέριες– συνέχιζαν τη μάχη τους, καθώς σημειώνονταν διαρκώς αναζωπυρώσεις. Και χθες από τα εναέρια μέσα συνεχίστηκαν οι ρίψεις νερού, ενώ το σύνολο των ομάδων πυρόσβεσης παρέμεινε στην περιοχή.

Από τη φωτιά έχουν γίνει στάχτη τμήματα του πευκοδάσους στην ανατολική πλευρά του Σελάκανου, καθώς και μεγάλες εκτάσεις ελαιώνων, αμπελιών και άλλων καλλιεργειών, ενώ έχουν καταστραφεί και αρδευτικά δίκτυα. Τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη σημειώθηκε μερική εκκένωση του οικισμού Μάλλες, όπου ηλικιωμένοι και άτομα με προβλήματα υγείας απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους για λόγους ασφαλείας. Οι υποψίες για εμπρησμό είναι πολύ έντονες, αφού, σύμφωνα με τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιεράπετρας κ. Καράμπελα, η πυρκαγιά ξεκίνησε λίγα λεπτά μετά τη λήξη της βάρδιας του οχήματος που περιπολεί την περιοχή, ενώ ο περιφερειακός σύμβουλος για θέματα Πολιτικής Προστασίας Λασιθίου κ. Λεονταράκης μίλησε ευθέως για εμπρησμό και μαρτυρίες κατοίκων που είδαν και κυνήγησαν έναν ή περισσότερους εμπρηστές.

Συνολικά έκταση 5.000 στρεμμάτων παραδόθηκε στις φλόγες, με καταστροφές στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο που δεν είναι δυνατόν να εκτιμηθούν αν δεν ολοκληρωθεί η επιχείρηση πλήρους κατάσβεσης της φωτιάς. Μάλιστα, κλιμάκιο έξι ατόμων, με επικεφαλής τον περιφερειακό διοικητή των πυροσβεστικών δυνάμεων Κρήτης Γιάννη Μαραγκάκη, κινδύνευσε να καεί, καθώς εγκλωβίστηκε σε πύρινο μέτωπο. «Ολα ήταν ήσυχα, όταν μια ριπή ανέμου με ταχύτητα 7 μέχρι 9 μποφόρ προκάλεσε αναζωπύρωση σε δύο μέτωπα εγκλωβίζοντας το κλιμάκιο», δήλωσε στην «Κ» ο κ. Μαραγκάκης και προσέθεσε ότι αποφεύχθηκαν τα χειρότερα χάρη στην έγκαιρη επέμβαση των παρακείμενων κλιμακίων, αλλά και χάρη στην επαγγελματική επάρκεια του εγκλωβισμένου κλιμακίου.

Συνολικά στην περιοχή επιχείρησαν τέσσερα ελικόπτερα, 60 πυροσβέστες με 30 οχήματα και τρία πεζοπόρα τμήματα της ΕΜΑΚ, ένα πεζοπόρο τμήμα των Ειδικών Δυνάμεων, εθελοντές, ενώ σημαντική ήταν και η συνδρομή των δήμων της περιοχής.

Παρέμβαση Πλακιωτάκη

Ο νομός Λασιθίου εξαιρέθηκε από χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου για την αντιπυρική προστασία δασών και ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιάννης Πλακιωτάκης με παρέμβαση του ζητεί από τον υπουργό Περιβάλλοντος Πάνο Σκουρλέτη να εξηγήσει τους λόγους αυτής της απόφασης και αν προτίθεται να την αναθεωρήσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή