Οι επαγγελματίες λένε «όχι» σε δομές ΟΚΑΝΑ

Οι επαγγελματίες λένε «όχι» σε δομές ΟΚΑΝΑ

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσηκώσει η φημολογούμενη επαναλειτουργία μιας μονάδας του ΟΚΑΝΑ (Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών) στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Σε εκτενείς επιστολές, τις οποίες συνυπογράφουν επαγγελματικοί φορείς και σύλλογοι κατοίκων από όμορες γειτονιές, εκφράζεται η ρητή αντίθεσή τους στην εκ νέου λειτουργία του κέντρου στην οδό Σοφοκλέους 48 όπως και σε άλλα τρία σημεία της Αθήνας. Οι διαφωνούντες στο σχέδιο, που δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα, επικαλούνται την υποβάθμιση που είχε επιφέρει στην περιοχή η λειτουργία της μονάδας κατά την περίοδο 2003 – 2009, εποχή κατά την οποία «φούντωσε» η διακίνηση ναρκωτικών στα πέριξ. «Οταν η μονάδα έπαυσε, η περιοχή “ανάσανε”» περιγράφει στην «Κ» ο κ. Τσακίρης, πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, «στη διαμορφωθείσα κατάσταση ανομίας οφείλονται εν μέρει και τα λουκέτα 77 ξενοδοχείων». Την τελευταία 3ετία, ωστόσο, σημειώνεται μια «αντιστροφή» του κλίματος, που είχε ως αποτέλεσμα την επιτυχή έναρξη λειτουργίας νέων ξενοδοχείων. «Οι εξαρτημένοι κυκλοφορούν και ζητιανεύουν στα σημεία που έχει κόσμο, δηλαδή στην Πλάκα και το Μοναστηράκι» αναφέρει ο κ. Κογιουμτζής, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, «άπαξ και διαδόθηκε ότι επανέρχεται, οι εμπόροι έχουν ήδη πιάσει “στασίδι”». Επίσης, η Αστυνομία μέσω του τοπικού αστυνομικού τμήματος μοιάζει να… σηκώνει τα χέρια ψηλά. «Το Α.Τ. Ακροπόλεως, που καλύπτει τις ανάγκες μιας πολύ ευρείας γεωγραφικής ακτίνας, μετά τις 11 μ.μ. κλείνει, καθώς δεν διαθέτει προσωπικό για τρίτη βάρδια». Αλλωστε και επίσημα το Α.Τ. αντιτίθεται στην επαναφορά της μονάδας, όπως και το Α΄ δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων.

«Λαμβάνουμε σοβαρά υπ’ όψιν τις αντιδράσεις των κατοίκων», διευκρινίζει στην «Κ» ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, κ. Ευάγγελος Καφετζόπουλος, αιφνιδιασμένος, όμως, καθώς «δεν έχει ληφθεί καμία σχετική απόφαση». Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας φέρεται να ανέφερε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ότι ετοιμάζεται η μετεγκατάσταση της μονάδας από το Νοσοκομείο «Σωτηρία» στην οδό Σοφοκλέους. «Τα αποτελέσματα μετεγκατάστασης της Δ΄ Θεραπευτικής Μονάδας του ΟΚΑΝΑ (Σοφοκλέους) στο Νοσοκομείο “Σωτηρία” αποδείχτηκαν ιδιαίτερα θετικά», αναφέρεται στην επιστολή διαμαρτυρίας και υπογραμμίζεται ότι «μελέτη της προηγούμενης διοίκησης του ΟΚΑΝΑ είχε καταδείξει ότι το έργο υποστήριξης και θεραπείας των ουσιοεξαρτημένων ατόμων εξυπηρετείται πληρέστερα με την αποκέντρωση των δομών του ΟΚΑΝΑ στα περιφερειακά νοσοκομεία».

«Η επιβάρυνση του κοινωνικού συνόλου προκύπτει από τους τοξικοεξαρτώμενους, που δεν έχουν ενταχθεί σε προγράμματα θεραπείας», λέει ο κ. Καφετζόπουλος, «στη χώρα έχουν καταγραφεί 17.500 προβληματικοί χρήστες ουσιών, 12.500 βρίσκονται υπό θεραπεία, εξ αυτών 8.500 παρακολουθούν πρόγραμμα στον ΟΚΑΝΑ». Το μεγάλο πρόβλημα προέρχεται από το πλήθος των τοξικοεξαρτώμενων που ζουν στους δρόμους της Αθήνας, «αυτούς τους ανθρώπους προσπαθούμε να προσεγγίσουμε μέσω των δράσεών μας, όπως το street work, γι’ αυτό είναι ζωτικής σημασίας οι μονάδες υποκατάστασης να είναι γεωγραφικά κοντά», τονίζει ο ίδιος. 

«Βρισκόμαστε σε φάση ανάπτυξης, οι λίστες αναμονής έχουν μικρύνει αισθητά και στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε κάθε διαθέσιμο χώρο, ώστε η λίστα να εξαλειφθεί» εξηγεί, καθώς το εν λόγω ακίνητο είναι ιδιόκτητο. «Στο κτίριο της Σοφοκλέους μπορούμε να στεγάσουμε άλλα προγράμματα, όπως τα κέντρα επαγγελματικής εκπαίδευσης, που απευθύνονται σε αποθεραπευμένα άτομα». Ο ίδιος, πάντως, ισχυρίζεται ότι έχει προηγηθεί παραπληροφόρηση του κοινού επί του θέματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή