Παπαγγελόπουλος: Με ξίφη και πιστόλια ξιφουλκούν κατά των θεσμών

Παπαγγελόπουλος: Με ξίφη και πιστόλια ξιφουλκούν κατά των θεσμών

4' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με φρασεολογία που προκάλεσε αίσθηση ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος προλόγισε την ημερίδα που διοργάνωσε σήμερα η Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς για την αποτίμηση του έργου των ελεγκτικών αρχών και των δικαστικών αρχών για την πάταξη της διαφθοράς τους τελευταίους 15 μήνες.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος αφού αναφέρθηκε στο έργο της κυβέρνησης κατά της διαφθοράς σημειώνοντας ότι «όταν δεν υπάρχουν παρεμβάσεις οι δικαστικές αρχές έχουν αποτελέσματα» μίλησε για την προσπάθεια κατά της διαπλοκής, λέγοντας πως «υπάρχουν μάχες που έχουν κερδηθεί κι άλλες που μένει να κερδηθούν». Κλείνοντας ο υπουργός μίλησε για «ξίφη και πιστόλια» που, όπως είπε, χρησιμοποιούν «κάποιοι που εκπροσωπούν τη διαπλοκή και ξιφουλκούν κατά των θεσμών».

Η αναφορά Παπαγγελόπουλου, χωρίς συγκεκριμένες αναφορές , προκάλεσε όπως ήταν φυσικό αίσθηση στους παριστάμενους στην ημερίδα καθώς ο υπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων.«Τα ξίφη τους όμως είναι ρυπαρά και στομωμένα. Είναι επικίνδυνα για τους ίδιους. Κινδυνεύουν να δηλητηριαστούν από τη σκουριά.Οσο για τα πιστόλια εκείνων που χρησιμοποιούν για να εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους, αυτοί κινδυνεύουν από την αφλογιστία τους. Οι οπλοφόροι συνήθως αυτοτραυματίζονται και τελικώς σκοτώνονται».

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Επικρατείας Τέρενς Κουϊκ τόνισε ότι η κυβέρνηση στηρίζει τις προσπάθειες των αρμοδίων υπουργών για την καταπολέμηση της διαφθοράς αλλά κυρίως τις προσπάθειες της δικαιοσύνης που αγωνίζονται στον τομέα αυτόν και πρόθεση της είναι η επιτυχής κατάληξης της όλης προσπάθειας.

 

H πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου τόνισε ότι η διαφθορά είναι βασικό στοιχείο που οδήγησε τη χώρα στην οικονομική κρίση και διαβεβαίωσε ότι οι αρμόδιες δικαστικές και εισαγγελικές αρχές κάνουν το καθήκον τους και προσπαθούν να συμβάλλουν καθοριστικά για την πάταξη της διαφθοράς.

Από την πλευρά της η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου αναφέρθηκε στις συνέπειες της διαφθοράς που διαλύει τις κρατικές και κοινωνικές δομές, όπως είπε,  δίδοντας ως τάξη μεγέθους τον αριθμό 120 δις ευρώ για το κόστος της διαφθοράς σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναφέρθηκε στο έργο των εισαγγελικών αρχών ( Εισαγγελία Διαφθοράς και Οικονομικούς Εισαγγελείς, ανακριτές Διαφθοράς) οποίο έκρινε επιτυχές, ενώ αναφέρθηκε στο ποσό των 40 εκ. Ευρώ που συγκεντρώθηκε σε ειδικό λογαριασμό από υποδίκους για υποθέσεις διαφθοράς και τη δέσμευση περιουσιακών τους στοιχείων αξίας περίπου 400 εκ. Ευρώ.

Η κυρία Ξένη Δημητρίου τόνισε επίσης ότι ο δρόμος για την πάταξη της διαφθοράς είναι μακρύς και επίπονος.

Για τη συνεισφορά του Ελεγκτικού Συνεδρίου στην πρόληψη αλλά και την πάταξη της διαφθοράς μίλησε η σύμβουλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Δέσποινα Καββαδία- Κωνσταντάρα, τονίζοντας ότι ο προληπτικός έλεγχος προλαμβάνει πολλά ενώ καυτηρίασε την πρακτική που ακολουθείται από τις κυβερνήσεις να νομιμοποιούν εκ των υστέρων παράτυπες δαπάνες της διοίκησης.

Η σύμβουλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο κατάργησης του προληπτικού ελέγχου των δημοσίων συμβάσεων, λέγοντας πως αν συμβεί αυτό "θα μιλάμε για συνθήκες λαφυραγωγίας".

O επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος Γεώργιος Παντελής περιέγραψε στο σημαντικό έργο της αρχής κυρίως σε θέματα τρομοκρατίας με δεκάδες δεσμεύσεις όπλων και πυρομαχικών καθώς και στο έργο της αρχής για τον έλεγχο του πόθεν έσχες. Οι δηλώσεις που πρέπει υποχρεωτικά να ελεγχθούν είναι 10 χιλιάδες όπως είπε ο κ. Παντελής και τόνισε ότι έχει κάνει έκκληση για στελέχωση της υπηρεσίας ( Γ Μονάδα) για να μπορέσει να ελεγχθεί το πόθεν έσχες χιλιάδων υπόχρεων.

Στη συνέχεια, η Μαρία Νζιούνη που εκπροσωπεί την ΟLAF, (Ευρωπαική υπηρεςία) τόνισε μεταξύ άλλων ότι ο χειρισμός των υποθέσεων σε θέματα διαφθοράς στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης, ενώ ο υφυπουργός Οικονομίας και Τουρισμού Αλέξης Χαρίτσης, αναφέρθηκε εκτενώς στις δραματικές συνέπειες της διαφθοράς στην ανάπτυξη και στις επενδύσεις . Επίσης πρόσθεσε οι προσπάθειες που καταβάλλονται ήδη για την πρόληψη και τη βελτίωση όλων των δεικτών κατατείνουν ώστε να περιορίζονται φαινόμενα απάτης και διαφθοράς.

Ο Γενικός Γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς Γεώργιος Βασιλειάδης, αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο της Γενικής Γραμματείας τόσο στην οργάνωση των αρμοδίων υπηρεσιών για την πάταξη της διαφθοράς στο εσωτερικό της χώρας αλλά και για τη βελτίωση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό.

«Υλοποιούμε,τόνισε ο κ. Βασιλειάδης συνολικά 89 δράσεις κατά της διαφθοράς στα πρότυπα των διεθνών οργανισμών», ενώ πρόσθεσε ότι «ακόμα μένει πολύς δρόμος για να προχωρήσει το σύνολο των προγραμμάτων», σημειώνοντας πως παθογένειες της δημόσιας διοίκησης αλλά και άλλοι αρνητικοί παράγοντες εμποδίζουν την προοδο των προγραμμάτων για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Σε ότι αφορά την λίστα Μπόγιαρνς ο κ. Βασιλειάδης τόνισε πως η μεγαλύτερη σημασία αυτής της λίστας, δεν είναι τόσο η ίδια η λίστα, όσο η εκπαίδευση των ελεγκτικών μηχανισμών και η έναρξη κρίσιμων και σημαντικών συνεργασιών με αλλοδαπές ελεγκτικές αρχές. « Δεν μαγειρέψαμε στοιχεία, δεν βάλαμε στοιχεία στα συρτάρια, δεν παρεμβαίνουμε στη δικαιοςύνη», τόνισε ο κ. Βασιλειάδης αναφερόμενος σε σειρά υποθέσεων που βρίσκονται σε έρευνα ( εξοπλιστικά, Πανγαία και λοιπά), τις οποίες απέδωσε στο τιτάνιο έργο των αρμοδίων εισαγγελέων.

« Οι υποθέσεις αυτές δεν είναι πολιτικές διώξεις», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας, για να κλείσει με τις νομοθετικές παρεμβάσεις που ετοιμάζονται όπως η προσταςία των μαρτύρων δημοςίου συμφέροντος. Ο Γενικός Γραμματέας κατά της Διαφθοράς επίσης τόνισε ότι σχεδιάζεται η συνέργεια δημοςίου και ιδιωτικού τομέα ενάντια στη διαφθορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή