Σκληρή στάση εισαγγελέως για «Noor 1»

Σκληρή στάση εισαγγελέως για «Noor 1»

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρνητική ήταν η εισαγγελέας Μαρία Τρουπή, στη δίκη για την υπόθεση του «Noor 1», στα αιτήματα των καταδικασθέντων για αναγνώριση ελαφρυντικών. Στην αγόρευσή της, χθες, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά, πρότεινε να απορριφθούν τα αιτήματα όλων των κατηγορουμένων που κρίθηκαν ένοχοι για συμμετοχή στη διαμετακόμιση των δύο τόνων ηρωίνης πλην δύο, των Κωνσταντίνου Καρτσώνη και Σταύρου Λάγιου, που, κατά την κ. Τρουπή, επέδειξαν μεταμέλεια και βοήθησαν την έρευνα των διωκτικών και δικαστικών αρχών για την πλήρη εξιχνίαση της υπόθεσης. Η οριστική απόφαση του δικαστηρίου επί των αιτημάτων ανακοινώνεται σήμερα και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η πρόταση της εισαγγελέως σχετικά με τις ποινές που θα επιβληθούν στους 15 καταδικασθέντες.

Στην πρόταση της κ. Τρουπή, για μη αποδοχή από το δικαστήριο κανενός ελαφρυντικού, αντιδρά ο 42χρονος εφοπλιστής Μάκης Γιαννουσάκης, που είχε ενεργό ρόλο στη μεταφορά του παράνομου φορτίου στην Eλλάδα και κρίθηκε ένοχος για το αδίκημα της διαμετακόμισης των δύο τόνων ηρωίνης.

Μέσω των συνηγόρων του ισχυρίζεται ότι στη διάρκεια της ανάκρισης παρείχε πληροφορίες για τους αλλοδαπούς παραλήπτες των δύο τόνων ηρωίνης και γι’ αυτό βρίσκεται σε ειδικό καθεστώς «προστασίας» και κρατείται στις Φυλακές Ανηλίκων Αυλώνα αντί αυτών του Κορυδαλλού. Στη διάρκεια της χθεσινής διαδικασίας ο συνήγορός του κ. Φίλιππος Φίλιας παρέδωσε στο δικαστήριο σφραγισμένο φάκελο με στοιχεία που φέρονται να επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς του εντολέα του.

Αξιωματούχοι με πρωταγωνιστικό ρόλο στην έρευνα για την υπόθεση του «Noor 1» αποδίδουν τη στάση Γιαννουσάκη σε τακτικισμό ενόψει της σημερινής απόφασης του δικαστηρίου. Ναι μεν επιβεβαιώνουν ότι στο πλαίσιο παράλληλης έρευνας έχουν προκύψει τα στοιχεία των δύο τουρκικής καταγωγής Βέλγων υπηκόων που χρηματοδότησαν την αγορά και μεταφορά της ηρωίνης από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην Ελλάδα με τελικό προορισμό το Βέλγιο – μάλιστα, επίκειται η έκδοση ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψής τους. Ωστόσο, διευκρινίζουν ότι η ταυτότητα των δύο προέκυψε χάρη σε άλλα στοιχεία της έρευνας και όχι σ’ αυτά που εισέφερε στη διαδικασία ο 42χρονος εφοπλιστής.

Τη Δευτέρα, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκρινε τον Μάκη Γιαννουσάκη και τον ναυλομεσίτη Γιώργο Μπουρδούβαλη ενόχους για το αδίκημα της διαμετακόμισης των δύο τόνων ηρωίνης. Εάν δεν τους αναγνωριστούν ελαφρυντικά, κινδυνεύουν με ποινές ισόβιας κάθειρξης.

Τρεις άνδρες τουρκικής καταγωγής κρίθηκαν, επίσης, ένοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Είχαν συλληφθεί σε αποθήκη στο Κορωπί, όπου βρέθηκε σημαντικό μέρος της κατασχεθείσας ποσότητας ναρκωτικών. Αντίθετα, για απλή συνέργεια ένοχοι κρίθηκαν οι Παναγιώτης Φάρος, Βασίλης Κουρούβανης και ο πρώην ποδοσφαιρικός παράγοντας Αιμίλιος Κοτσώνης, που συνδέθηκαν –κατά περίπτωση– με την ιδιοκτησία, τη μίσθωση και την εμπορική εκμετάλλευση του «Noor 1». Και οι τρεις απειλούνται με ποινές από 2 έως 12 χρόνια στην περίπτωση που το δικαστήριο δεν τους αναγνωρίσει ελαφρυντικά.

Πάντως, η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θεωρήθηκε από πολλούς επιεικέστερη απ’ ό,τι αναμενόταν. Κι αυτό διότι από τους συνολικά 32 κατηγορουμένους, αθώοι κρίθηκαν οι 17, ενώ ορισμένοι από τους φερόμενους ως πρωταγωνιστές της διακίνησης καταδικάστηκαν για απλή συνέργεια στη μεταφορά των ναρκωτικών, παρότι κατά την ακροαματική διαδικασία προέκυψαν ενδείξεις ενεργότερης συμμετοχής τους.

Επιπλέον, το δικαστήριο δεν απέδωσε σε κανέναν από τους διωκόμενους την ιδιότητα του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης, η οποία προ διετίας εισήγαγε τους δύο τόνους ηρωίνης από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην Ελευσίνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή