ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βανδαλισμός του δημαρχείου Θεσσαλονίκης από αναρχικούς του «No Border Camp»

f1-660x495
f2-660x495
f3-660x495
f4-660x495
f5-660x495
f8-660x495
f9-660x495

Επίθεση από ομάδα περίπου 150 αναρχικών που συμμετέχουν στο «No Border Camp» του ΑΠΘ, δέχθηκε το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το δημαρχείο της Θεσσαλονίκης.

Οι αλληλέγγυοι έσπασαν τα γραφεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετανάστευσης, που στεγάζεται στο ισόγειο του Δημαρχιακού Μεγάρου. Την ώρα που η μηχανοκίνητη πορεία που είχε ξεκινήσει από το ΑΠΘ περνούσε από το Δημαρχείο, μια ομάδα κουκουλοφόρων αποσπάστηκε, μπήκε στο κτίριο από τον χώρο του κυλικείου και, από το μικρό υπαίθριο θεατράκι έφθασε στα γραφεία του Οργανισμού. Εκεί πέταξε κάτω έγγραφα, κομπιούτερ και την ώρα που οι πανικόβλητοι υπάλληλοι έτρεχαν να σωθούν άνοιξαν πυροσβεστήρες όπως αναφέρουν στην «Κ» υπάλληλοι του Δήμου.

Οι δράστες της επίθεσης  έγραψαν συνθήματα στους τοίχους όπως, «Νo Border, Open the borders, blood on your hands». Στόχος της επίθεσης έγινε επίσης και το γραφείο του «Europe Direct».

Η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης έχει συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη στις 13:00 προκειμένου να αποφασιστεί η αντιμετώπιση της κατάστασης.

Σύμφωνα με την αστυνομία, η ομάδα φεύγοντας από το δημαρχείο ξεκίνησε μηχανοκίνητη πορεία προς την Ειδομένη. Συλλήψεις ή προσαγωγές δεν έγιναν.

 «Καταδικάζουμε απερίφραστα αυτήν την κίνηση, τον βανδαλισμό. Ήταν ένα περιστατικό, το οποίο προκαλεί, δεδομένης της προσβολής της δημοτικής περιουσίας, αλλά και του γεγονότος ότι τη στιγμή που έλαβε χώρα ήταν μέσα στα γραφεία και συναλλασσόμενοι πολίτες, αλλά και οι εργαζόμενοι», δήλωσε εκ μέρους του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, η αντιδήμαρχος Καλυψώ Γούλα.

Σύμφωνα με την αποτίμηση που έγινε, καταστράφηκαν δύο τηλέφωνα, δύο υπολογιστές, έσπασε ένα παράθυρο, καταστράφηκαν φάκελοι εγγράφων, ενώ γράφτηκαν συνθήματα στους τοίχους. Με βάση την ενημέρωση που είχε η διοίκηση του δήμου, η επίθεση έγινε από 20 έως 30 αλλοδαπούς, που ήρθαν στο δημαρχείο ως μέρος μεγαλύτερης ομάδας, ενώ αποχώρησαν όταν κατάλαβαν πως έγιναν αντιληπτοί από την αστυνομία.

«Ζητήσαμε από την αστυνομία να έχουμε 24ωρη φύλαξη του χώρου του δημαρχείου, αλλά και άλλων χώρων, όπου υπάρχει ενδεχόμενο να υπάρξει επίθεση, για όλο το χρονικό διάστημα που εικάζεται, με βάση τις ανακοινώσεις, ότι θα διαρκέσουν αυτές οι εκδηλώσεις, μέχρι και την προκαθορισμένη λήξη και αποχώρησή τους από τον χώρο του campus, να υπάρχει προστασία και φύλαξη του χώρου του δημαρχιακού μεγάρου», σημείωσε η κ. Γούλα.

Την ίδια στιγμή, υπάρχει έντονη αντίδραση από την επιχειρηματική κοινότητα της πόλης, με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέω Βορείου Ελλάδος να ζητά από την κυβέρνηση λήψη άμεσων μέτρων για τον περιορισμό των σημερινών επιπτώσεων (παρεμπόδιση λειτουργίας του πανεπιστημίου, υλικές φθορές, κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία και περιουσία, αμαύρωση δημόσιας εικόνας του ΑΠΘ) και την αποτροπή παρόμοιων καταστάσεων στο μέλλον. «Η διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας και της καλής εικόνας του ΑΠΘ  είναι με κάθε τρόπο αναγκαία και επιβεβλημένη. Πρόσφατη μάλιστα έρευνα δείχνει ότι το μεγαλύτερο εξαγώγιμο προϊόν της χώρας είναι νέοι επιστήμονες και μηχανικοί που παράγουν για λογαριασμό των χωρών που τους φιλοξενούν περίπου 13 δισ. ευρώ το χρόνο Ενέργειες όπως το "No border camp", απαξιώνουν την εικόνα των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων μας στα μάτια των νεαρών επιστημόνων, επιτείνουν την τάση φυγής τους και καθιστούν την επιστροφή τους στη χώρα λιγότερο ελκυστική» υποστηρίζει ο ΣΕΒΕ στην επιστολή που απευθύνεται στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νικόλαο Τόσκα και τους υπουργούς Παιδείας, Νίκο Φίλη και Δικαιοσύνης, Νικόλαο Παρασκευόπουλο.

«Σήμερα, ομάδα των αυτοαποκαλούμενων "αλληλέγγυων", που στρατοπέδευσαν στο Πανεπιστήμιο, επιτέθηκε στα γραφεία του Διεθνούς Οργανισμού για τη Μετανάστευση και, τρομοκρατώντας τους εκεί εργαζόμενους, επιδόθηκε σε καταστροφές», σημειώνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προσθέτει: «Αποδείχθηκε έτσι ότι η "αλληλεγγύη" τους είναι συνώνυμη της ανομίας. Αποδείχθηκε, άλλη μία φορά, ότι η αξιοπιστία του αρμόδιου υπουργού είναι μηδενική. Από σήμερα, τόσο ο ίδιος, όσο και ο πρωθυπουργός δεν έχουν κανένα άλλοθι»

Φωτογραφίες: Babis Papaioannou