Υπό κράτηση οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί μέχρι την απόφαση ασύλου

Υπό κράτηση οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί μέχρι την απόφαση ασύλου

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποινή φυλάκισης δύο μηνών με τριετή αναστολή για την κατηγορία της παράνομης εισόδου στη χώρα επέβαλε σήμερα το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αλεξανδρούπολης στους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της πόλης τη νύχτα του πραξικοπήματος στην πατρίδα τους.

Η Τουρκία ζητάει την έκδοσή τους κατηγορώντας τους ως πραξικοπηματίες, ενώ οι ίδιοι αρνούνται οποιαδήποτε συμμετοχή τους στα γεγονότα της 15ης Ιουλίου.

Το δικαστήριο έκρινε αθώους τους Τούρκους στρατιωτικούς για τις κατηγορίες της παράνομης πτήσης και ηθικής αυτουργίας σε παράνομη πτήση με το σκεπτικό ότι δεν μπορούν να στοιχειοθετηθούν σε υπόθεση που περιλαμβάνει πολεμικό ελικόπτερο. 

Ωστόσο οι οκτώ στρατιωτικοί θα παραμείνουν υπό κράτηση. Με απόφαση της αστυνομίας τους επιβλήθηκε διοικητική κράτηση μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων ασύλου που έχουν καταθέσει. Οι συνεντεύξεις τους με χειριστές των αιτημάτων ασύλου ξεκινούν στον Έβρο την Τετάρτη 27 Ιουλίου και αναμένεται να ολοκληρωθούν την 1η Αυγούστου. Ακολούθως θα βγει απόφαση επί των αιτημάτων τους σε πρώτο βαθμό, ενώ έχουν τη δυνατότητα προσφυγής στη δευτεροβάθμια επιτροπή σε περίπτωση απορριπτικής απόφασης.

«Ευχαριστούμε για τη στήριξη, συγγνώμη για την αναστάτωση, δεν είμαστε πραξικοπηματίες»

Μετά το πέρας της δίκης, η μια εκ των συνηγόρων των «8», ανέγνωσε κοινή δήλωσή τους, στην οποία αναφέρουν:

«Ευχαριστούμε τον ελληνικό λαό για τη στήριξη. Σας ζητάμε συγνώμη για την αναστάτωση που προκαλέσαμε στο ελληνικό κράτος, αλλά δεν είχαμε κάποια άλλη επιλογή. Πιστεύουμε στις δημοκρατικές αρχές και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν είχαμε καμία απολύτως ανάμειξη με την απόπειρα πραξικοπήματος. Είμαστε αξιωματικοί του τουρκικού στρατού και είμαστε περήφανοι γι' αυτό. Υπηρετήσαμε με αυταπάρνηση όλα αυτά τα χρόνια και αγαπάμε τη χώρα μας. Λυπούμαστε για την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία».

Η κ. Δαπουδάνη μετέφερε και την έκκληση των οκτώ ανδρών προς οποιαδήποτε Μη Κυβερνητική Οργάνωση για στήριξη και βοήθεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή