Απειλές γιατρών για μαζικές αποχωρήσεις από τις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ

Απειλές γιατρών για μαζικές αποχωρήσεις από τις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για μαζική αποχώρηση γιατρών από τη σύμβαση που έχουν υπογράψει με τον ΕΟΠΥΥ, «προειδοποιεί» η Ενωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ, διαμαρτυρόμενη για τη μη αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών που χρονολογούνται ακόμα και πριν από το 2011. Η Ενωση κάνει λόγο για «σιγήν ιχθύος» εκ μέρους των αρμοδίων για το χρονοδιάγραμμα απόδοσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πρώην ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ (αφορούν το διάστημα πριν από τις 31/12/2011), σημειώνοντας ότι είναι ορατός ο κίνδυνος παραγραφής τους στο τέλος του έτους. Και υπενθυμίζει ότι εκκρεμεί ακόμα η πλήρης εκκαθάριση των ενταλμάτων του ΕΟΠΥΥ που εκκρεμούν από το 2012 έως το 2015. (Ο Οργανισμός έχει πληρώσει το 90% των οφειλών ως προκαταβολή). Η Ενωση καταλήγει: «Η οικονομική κατάσταση των ιατρείων είναι επισφαλής, με κίνδυνο μαζικής αποχώρησης των γιατρών από τη σύμβαση. Απαιτούμε την άμεση απόδοση από τον ΕΟΠΥΥ στους γιατρούς των χρηματικών ενταλμάτων που αφορούν τις εκκαθαρισμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές των πρώην ταμείων που εκκρεμούν από το 2010, καθώς και του 10% των ενταλμάτων του ΕΟΠΥΥ που εκκρεμούν από το 2012».

Η Ενωση διαμαρτύρεται και για την καθυστέρηση αποπληρωμής οφειλών από ιατρικές επισκέψεις του Φεβρουαρίου 2016, προσθέτοντας ότι είναι ήδη ληξιπρόθεσμος και ο Μάρτιος 2016.

Πάντως, σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ, η πρώτη εκκαθάριση υποβολών των παρόχων εξελίσσεται με επιτυχία, και σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει, έχουν ήδη αποζημιωθεί και εκδοθεί εντάλματα πληρωμών για ιατρικές εξετάσεις στο 98% των υποβολών Ιανουαρίου 2016 και στο 86% του συνόλου υποβολών για τον Φεβρουάριο 2016. Σύμφωνα με τον Οργανισμό, έως τη Δευτέρα θα έχουν ξεκινήσει η ενταλματοποίηση και οι πληρωμές για τον μήνα Μάρτιο 2016.

Εν τω μεταξύ, σε διάψευση των καταγγελιών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) για την ελλιπή λειτουργία του Νοσοκομείου Σαντορίνης, με παράδειγμα τη διακομιδή έξι εγκύων γυναικών σε άλλα νοσοκομεία, προχώρησαν χθες το υπουργείο Υγείας και η αρμόδια ΑΕΜΥ Α.Ε. Οπως αναφέρουν, διακομιδή έγινε μόνο σε μία επίτοκο, με γνώμονα το ιατρικό της ιστορικό, και προσθέτουν ότι τις πρώτες τρεις ημέρες λειτουργίας του, το νοσοκομείο εξυπηρέτησε 602 πολίτες εκ των οποίων 259 στα επείγοντα, ενώ αντιμετωπίστηκαν πέντε περιστατικά τα οποία εάν δεν υπήρχε το νοσοκομείο θα διακομίζονταν σε άλλες δομές.

Με αφορμή τις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ, η Ν.Δ. χαρακτηρίζει τα εγκαίνια του νοσοκομείου ως «φιέστα φτηνής προπαγάνδας» και σημειώνει ότι «ο κ. Τσίπρας διεκδίκησε και κέρδισε επάξια τον τίτλο του Μαυρογιαλούρου». «Αν θέλει η αξιωματική αντιπολίτευση να ψάξει για “Μαυρογιαλούρους” των οποίων οι συνεργάτες και σύμβουλοι “φάγανε, φάγανε, φάγανε”, ας ψάξει στους κόλπους της», ήταν η απάντηση του γραφείου του αναπλ. υπουργού Π. Πολάκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή