Αποκατάσταση της ασφάλειας ζητούν οι κάτοικοι Εξαρχείων

Αποκατάσταση της ασφάλειας ζητούν οι κάτοικοι Εξαρχείων

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη λήψη μέτρων για την άμεση απομάκρυνση διακινητών και χρηστών ζητούν κάτοικοι της Νεάπολης Εξαρχείων με επιστολή τους προς τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, καθιστώντας τον υπεύθυνο «για τη συνεχιζόμενη αδράνεια, της οποίας ως δημότες σας είμαστε θύματα».

Η επιστολή, που κοινοποιήθηκε στην Εισαγγελία Αθηνών και στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση, υπογράφεται από τον καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου Νίκο Αλιβιζάτο και πολλούς ακόμα κατοίκους και επιχειρηματίες της περιοχής.

Οι υπογράφοντες, κάτοικοι Νεαπόλεως, κάνουν λόγο για «συστηματικά κρούσματα παραβατικότητας (εμπορία και χρήση ναρκωτικών) και κατ’ επέκταση επανειλημμένα περισταστικά απειλών κατά της σωματικής μας ακεραιότητας». Οπως επισημαίνουν, τα περιστατικά αυτά, σε συνδυασμό με τη «συνεχιζόμενη κατάληψη του 5ου Λυκείου Αθηνών επί των οδών Πρασσά και Μερλιέ, την οποία έχουμε φέρει σε γνώση σας με επανειλημμένα διαβήματα και η οποία θέτει σοβαρά προβλήματα υγείας σε όλους μας, έχουν υποβαθμίσει το επίπεδο διαβίωσης στη γειτονιά μας».

Τη συγκεκριμένη επιστολή δημοσιοποίησε ο ίδιος ο δήμαρχος Αθηναίων στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, όπου συζητήθηκε το θέμα της κατάστασης που επικρατεί στα Εξάρχεια. Ο κ. Καμίνης στην ομιλία του επέμεινε ιδιαίτερα στο θέμα της αποκατάστασης της ασφάλειας στην περιοχή. «Χωρίς ασφάλεια δεν υπάρχουν άλλα δικαιώματα», τόνισε.

Μιλώντας στο δημοτικό συμβούλιο, η πρόεδρος του συλλόγου Εξαρχείων Γεωργία Μπλάνη, κάτοικος και επιχειρηματίας στα Εξάρχεια εδώ και 45 χρόνια, παραδέχθηκε ότι είναι η πρώτη φορά που αισθάνεται φόβο στην περιοχή. «Θεμιστοκλέους και Τζαβέλλα κυκλοφορούν άνθρωποι με πιστόλια» ανέφερε, επισημαίνοντας ότι λέει μισές αλήθειες για να μπορέσει να επιστρέψει στην περιοχή.

Απαντώντας σε όσους ανέχονται τις καταλήψεις σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια αναρωτήθηκε «ποιοι είναι αυτοί οι ξένοι αλληλέγγυοι που μένουν απέναντί μας; Ξέρει κάποιος τα στοιχεία τους;».

Οσον αφορά την παρουσία της αστυνομίας στην περιοχή, η κ. Μπλάνη τόνισε: «Μας κλέβουν, φωνάζουμε την αστυνομία και έρχεται κρυφά –αν έρθει– ένας ασφαλίτης για να μην τον πάρουν είδηση. Δεν θέλουμε τα ΜΑΤ για να έχουν άλλοθι κάποιοι να κάνουν “επανάσταση”, θέλουμε κανονική αστυνομία. Θέλουμε ό,τι έχουν και οι άλλοι πολίτες της πρωτεύουσας».

Ο Θοδωρής Κοκκινάκης, επίσης κάτοικος και επιχειρηματίας στα Εξάρχεια, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις ευθύνες του δήμου τονίζοντας ότι η περιοχή δεν καθαρίζεται όπως άλλες. «Το παρκάρισμα στους πεζόδρομους, η παιδική χαρά στον Λόφο του Στρέφη είναι αρμοδιότητα του δήμου», επεσήμανε.

Αργά το απόγευμα το δημοτικό συμβούλιο κατέληξε σε ψήφισμα για την κατάσταση στην περιοχή των Εξαρχείων, με το οποίο ζητεί από την κυβέρνηση «να καταρτίσει αμέσως μαζί με τον Δήμο Αθηναίων, με τους φορείς και τις δημιουργικές δυνάμεις των Εξαρχείων, ένα σχέδιο δράσεων για την επιστροφή της περιοχής στην κανονικότητα και την αναζωογόνηση που δικαιούται».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή