ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στην Αθήνα θα εξεταστούν τα αιτήματα ασύλου των «8»

stin-athina-tha-exetastoyn-ta-aitimata-asyloy-ton-8-2143642

Στα κεντρικά της υπηρεσίας Ασύλου στην Αθήνα θα εξεταστούν πλέον τα αιτήματα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, που μεταφέρθηκαν χθες εκτάκτως για λόγους ασφαλείας και υπό τον φόβο επεισοδίων από την Καβάλα στα κρατητήρια του αστυνομικού τμήματος Ολυμπιακού Χωριού στη Δυτική Αττική.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε τέσσερις ημέρες που μετακινούνται σε άλλο χώρο κράτησης οι οκτώ στρατιωτικοί, την έκδοση των οποίων ζητάει η Τουρκία κατηγορώντας τους για συμμετοχή στο πραξικόπημα. Το απόγευμα της περασμένης Τρίτης είχαν οδηγηθεί με ελικόπτερο από τις Φέρες Εβρου στην Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας, όπου μοιράστηκαν σε δύο κελιά. Αστυνομικές πηγές είχαν δηλώσει τότε στην «Κ» ότι στην Καβάλα η φύλαξη των στρατιωτικών θα ήταν καλύτερη. Χθες το μεσημέρι, χωρίς να ενημερωθούν οι τρεις συνήγοροί τους, οι στρατιωτικοί μεταφέρθηκαν και πάλι για λόγους καλύτερης φύλαξης στην Αθήνα. Η δικηγόρος Μένια Πολυχρόνη λέει στην «Κ» ότι κανείς δεν τους είχε προειδοποιήσει και η συνάδελφός της Κατερίνα Δαπουδάνη προσθέτει ότι έμαθαν για τη μεταγωγή όταν προετοίμαζαν επίσκεψη στην Καβάλα για να δουν τους εντολείς τους.

Η απόφαση για μεταφορά και κράτηση των «οκτώ» στην Αττική ελήφθη σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο, κατόπιν εισήγησης αξιωματούχων της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Κρίθηκε επιβεβλημένη μετά τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και την ένταση έξω από τα δικαστήρια της Αλεξανδρούπολης που είχαν προκαλέσει τις προηγούμενες ημέρες μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, αλλά και Τούρκοι πολίτες, αποκαλώντας τους στρατιωτικούς «προδότες» και απαιτώντας την έκδοσή τους.

Οι Αρχές επέλεξαν ως νέο χώρο το αστυνομικό τμήμα Ολυμπιακού Χωριού, γιατί εκεί τα κρατητήρια, που χτίστηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, είναι πιο καινούργια σε σύγκριση με αυτά της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής. Οπως και στην Καβάλα, έτσι και στην Αθήνα οι οκτώ στρατιωτικοί κρατούνται ανά τέσσερις σε δύο κελιά.

Οι συνεντεύξεις

Στέλεχος της υπηρεσίας Ασύλου ανέφερε στην «Κ» ότι δεν είναι ασυνήθιστο να προκύπτουν μεταγωγές κρατουμένων όσο εκκρεμεί η εξέταση των αιτημάτων ασύλου και διευκρινίζει ότι στην περίπτωση των οκτώ στρατιωτικών θα τηρηθεί ο αρχικός προγραμματισμός.

Οι συνεντεύξεις των στρατιωτικών επρόκειτο να ξεκινήσουν την ερχόμενη Τετάρτη (θα εξετάζονται ανά δύο κάθε ημέρα), ενώ είχαν οριστεί ως χειριστές των υποθέσεών τους υπάλληλοι του περιφερειακού γραφείου της υπηρεσίας Ασύλου στον Εβρο. Η εξέταση των αιτημάτων θα ανατεθεί τώρα σε άλλους χειριστές της Αθήνας.

Στην Αττική αυτή την περίοδο βρίσκονται πάνω από 40 ενεργοί χειριστές. Συνήθως ενημερώνονται στα μέσα κάθε εβδομάδας για τις υποθέσεις που θα αναλάβουν την επόμενη, ώστε να έχουν τον απαραίτητο χρόνο προετοιμασίας να διαβάσουν τον φάκελο προκαταγραφής και να ενημερωθούν για τις ιδιαίτερες συνθήκες στη χώρα καταγωγής κάθε αιτούντος. Βάσει κανονισμών, ένας χειριστής μπορεί να εξετάζει μέχρι και τέσσερα αιτήματα την εβδομάδα. Σε περιπτώσεις αιτημάτων προσφύγων ή μεταναστών, η απόφαση σε πρώτο βαθμό μπορεί να εκδοθεί ύστερα από τρεις μήνες.

Στη δίκη της περασμένης Πέμπτης οι οκτώ κρίθηκαν ένοχοι για παράνομη είσοδο στην Ελλάδα και τους επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δύο μηνών με τριετή αναστολή.