1.940 επιχειρήσεις μπήκαν στο άρθρο 99

1.940 επιχειρήσεις μπήκαν στο άρθρο 99

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεκάδες είναι οι αιτήσεις στα Πρωτοδικεία όλης της χώρας από μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις, που ζητούν την υπαγωγή τους στις προστατευτικές διατάξεις του άρθρου 99. Τα Πρωτοδικεία με τη σειρά τους είναι υποχρεωμένα να ενημερώνουν το υπουργείο Δικαιοσύνης για το ποιες εταιρείες τελικά μπαίνουν στο άρ. 99 και τι γίνεται αμέσως μετά.

Από τα επίσημα στοιχεία που διαθέτει αυτή τη στιγμή το υπουργείο, προκύπτει ότι συνολικά στην περίοδο 2012-2015, 1.940 επιχειρήσεις έκαναν αίτηση για το άρ. 99 και μπήκαν στη νομική προστασία που προβλέπει η σχετική νομοθεσία. Οι περισσότερες από αυτές έγιναν στα μεγάλα Πρωτοδικεία της χώρας και κυρίως σε αυτό των Αθηνών, που δέχεται και τον μεγαλύτερο όγκο των αιτήσεων. Συγκεκριμένα, από το Πρωτοδικείο Αθηνών έγιναν δεκτές 1.040 αιτήσεις, κυρίως μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων.

Η έλλειψη υποδομών, προσωπικού και γενικά μέσων, καθιστά την καταγραφή όλων των στατιστικών δεδομένων από τα 63 Πρωτοδικεία όλης της χώρας αρκετά προβληματική επισημαίνουν δικαστικές πηγές που έχουν γνώση του θέματος. Πάντως, το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης έχει εκδώσει ώς το τέλος του 2015, 224 αποφάσεις υπαγωγής εταιρειών στο άρθρο 99, ενώ ο Πειραιάς έχει την ίδια χρονική περίοδο (2012-2015) εκδώσει 48 αποφάσεις και το Πρωτοδικείο Πατρών, 59.

Υπάρχουν βέβαια και περιοχές όπου παρατηρείται ανύπαρκτη κίνηση σε αιτήσεις. Μηδενική είναι, για παράδειγμα, η κίνηση στα Πρωτοδικεία Νάξου, Ευρυτανίας, Θεσπρωτίας, τα οποία έχουν αποστείλει καταστάσεις στο υπουργείο Δικαιοσύνης χωρίς να καταγράφεται έστω και μία απόφαση ώς το 2015. Σε άλλα Πρωτοδικεία παρατηρείται μεν κάποια κίνηση, αλλά μάλλον περιορισμένη. Για παράδειγμα, στο Πρωτοδικεία Αγρινίου έχουμε 22 αποφάσεις, της Δράμας 10, της Αρτας 19 αποφάσεις, της Βέροιας 16, του Κιλκίς 14 αποφάσεις, ενώ στο Ηράκλειο της Κρήτης ο αριθμός των αποφάσεων μεγαλώνει και φθάνει στις 54.

Το γεγονός ότι οι αποφάσεις για υπαγωγή στο άρθρο 99, έτσι όπως καταφθάνουν στο υπουργείο Δικαιοσύνης, δεν είναι πολλές, έχει και άλλη εξήγηση. Οπως επισημαίνουν δικαστικές πηγές, δεκάδες εταιρείες που έβαλαν λουκέτο τα έξι χρόνια της κρίσης, δεν πρόλαβαν καν να μπουν σε δικαστική προστασία ή να το επιχειρήσουν.

Αν και η διαδικασία, όπως επισημαίνουν εξειδικευμένοι νομικοί, παρέχει ουσιαστική προστασία σε επιχειρήσεις και τους επιτρέπει να επιχειρήσουν να σταθούν στα πόδια τους. Προς επίρρωση των παραπάνω, επικαλούνται στοιχεία που διαθέτουν από τα αρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες, όπως η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Καταναλωτή, που έχουν εικόνα για το τι απέγιναν οι επιχειρήσεις που μπήκαν τα τελευταία χρόνια στο άρθρο 99.

Από αυτές οι 783 «επέστρεψαν» σε ενεργές, οι 513 διαγράφηκαν από το ΓΕΜΗ (διαγραφή και διακοπή ΔΟΥ), οι 54 παραμένουν σε καθεστώς συνδιαλλαγής, οι 51 τέθηκαν σε καθεστώς λύσης και εκκαθάρισης, οι 534 τέθηκαν σε πτώχευση και 5 καταχωρίζονται σε κατάσταση «άλλο».

Για να διευκολυνθεί το έργο όλων, το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει δώσει εντολή ομοιόμορφης καταγραφής όλων των αιτημάτων, ενώ στοιχεία θα αποστείλει και στη Βουλή, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Στη Βουλή

Ηδη, δύο έγγραφα, ένα από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή και ένα από το υπουργείο Δικαιοσύνης, με στοιχεία από 63 Πρωτοδικεία, διαβιβάστηκαν στη Βουλή έπειτα από ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης, με την οποία ζητούσε να ενημερωθεί πόσες και ποιες είναι οι εταιρείες που αιτήθηκαν και υπήχθησαν στις διατάξεις του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα (σ.σ. προπτωχευτική διαδικασία εξυγίανσης).

Το υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει ότι τα μεγάλα Πρωτοδικεία (Αθήνας, Θεσσαλονίκης κ.λπ.) ενημέρωσαν ότι η πλήρης συγκέντρωση στοιχείων απαιτεί τουλάχιστον 45 ημέρες εξαιτίας του τεράστιου όγκου των ζητούμενων πληροφοριών, της ελλείψεως προσωπικού και της μη ηλεκτρονικής τήρησης μέρους των αιτούμενων στοιχείων. Επισημαίνεται επίσης ότι ο τρόπος καταγραφής των αιτούμενων στοιχείων στα υπόλοιπα Πρωτοδικεία διαφέρει, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εξαχθεί συνολικά ασφαλές συμπέρασμα.

Επί του παρόντος, και επειδή από τα στοιχεία που μέχρι στιγμής έχουν αποστείλει τα 63 Πρωτοδικεία της χώρας δεν προκύπτει ασφαλές συμπέρασμα ως προς την εξέλιξη της πορείας των αιτήσεων που κατατέθηκαν από εταιρείες, ατομικές επιχειρήσεις, ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ για εξυγίανση και υπαγωγή σε διαδικασία συνδιαλλαγής, στη Βουλή διαβιβάζεται –ανά Πρωτοδικείο– μόνο το αριθμητικό σύνολο των εταιρειών και ατομικών επιχειρήσεων που υπέβαλαν την εν λόγω αίτηση από την έναρξη ισχύος του ν. 3588/2007. Κι αυτά τα στοιχεία είναι που δημοσιεύει σήμερα η «Κ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή